SF: Politiet skal bære ID-numre

SF bakker op om Amnesty International, der vil have numre på politiuniformerne for at styrke retssikkerheden
23. maj 2013 kl. 11:00Opdateret 23. maj 2013 kl. 11:19

Det skal være lettere at identificere politibetjente, og derfor skal hver betjent bære et ID-nummer på sin uniform.

Det siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen, i forbindelse med, at Amnesty International torsdag udgiver sin årsrapport.

- Det har jeg ønsket mig i mange år, og jeg mener, det er afgørende for tilliden til politiet i et demokratisk samfund, at vi får det, siger hun.

Rapporten fra Amnesty International kritiserer netop den manglende mulighed for at identificere betjente, som krænker borgere ved eksempelvis demonstrationer.

Efter masseanholdelserne under den store COP15-demonstration i København tilbage i 2010 havde man for eksempel svært ved at finde de betjente, der havde fået en konkret klage.

- COP 15 viste, at der er et behov for ID-numre. Det er uholdbart, at der kastes unødvendige mistanker mod et helt politikorps, fordi nogle få måske begår fejl eller dumheder.

- ID-numre er både borgerens mulighed for effektivt og nemt at kunne klage, men det er så sandelig også politiets unikke mulighed for at rette en fejl eller en misforståelse. Jeg kan kun se, at det er win-win for begge parter, siger Karina Lorentzen.

Hun udtrykker dog tilfredshed med, at to på hinanden følgende justitsministre har indikeret, at man ser på sagen. Rigspolitiet arbejder i øjeblikket med problemstillingen.

- Men jeg skal da ikke lægge skjul på, at jeg snart gerne vil se noget konkret. Jeg har svært ved at se de gode argumenter imod sådan en ordning, siger hun.

I Norge har man allerede indført ID-numre på politibetjentene, og det har ifølge retsordføreren ikke givet anledning til nogen problemer.

- Det har ikke engang givet anledning til flere sager mod politiet i Norge, og derfor tror jeg, at det vil være ret problemfrit at indføre i Danmark, siger hun.

/ritzau/

Kommentarer

Brugerbillede for Gert Romme

Jeg undrer mig faktisk over at læse, at dette ikke er sket for længe siden. For jeg kender ingen land, hvor politiet ikke kan identificeres med et tydeligt nummer.

Og risikoen med at blive lokaliseret af kriminelle omkring hævn, må være ret lille. Jeg har undersøgt det i mit opholdsland, og her kender man slet ikke reelle eksempler på dette.
Til gengæld bruger de stærke kriminelt belastede "bandebrødre", helt andre metoder for at finde frem til politifolks civile status, og det bliver nok svært at stoppe..

anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Janus Agerbo

@ Jesper Wendt

Det har man ganske rigtigt. Men politiet er ikke meget for at følge reglerne.
Har flere gang oplevet at blive chikaneret og venner overfaldet, fordi de var så flabede at bede om tjeneste nummer.

Betjentene syntes heller ikke det var morsomt, at der blev ringet 112 og anmeldt om personer, der udgav sig for politibetjente.

Synlige identifaktionsnumre er en god løsning, så voldsbøllerne og rockerne i politiet ikke kan dække sig ind bag deres uniformer.

Brugerbillede for John Robert Parkins

Gert Romme
Police officers in the UK are required to have their collar numbers on display at all times. It is increasingly common for higher ranks to display their warrant numbers on their epaulettes in addition to their rank.
UK police do not carry sidearms as this destroys the trust between the people and the local community .- so put that in your pipe and smoke it.

anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for uffe hellum

Jeg har kun mødt høflige og professionelle betjente, der uden problemer ville have kunnet oplyse deres navn og telefonnummer. Og af samme grund har jeg aldrig haft brug for at spørge efter et nummer.

Der eksisterer desværre et mindretal i ledelsen af politiet, som ser et formål i at lyve om, hvilke betjente der var tilstede efter en hændelse. Forrykt at disse mennesker ikke kan fyres på stedet for den slags hukommelsessvigt.

Konsekvenserne af den slags korruption er jo helt åbenlyst justitsmord og ukontrolleret magtmisbrug, og ofrene er ikke kun en flok bøller, men samtlige danskere, der ønsker at leve i en retsstat med personligt ansvar for loven og personligt ansvar for egne handlinger.

Det er en lappeløsning at have synlige identifikationsnumre, hvis visse grene af politiet har et vedvarende problem med løgnagtige forklaringer.

Det er mentalt udmattende at håndtere konfliktsøgende og utroværdige personer, hvad enten man handler med brugte biler eller regulerer voldsom adfærd på gaden. Den enkelte politichef og den enkelte betjent må gøre sig klart, at det ikke er en langtidsstilling, for de fleste bliver kørt psykisk ned af konflikter og begynder at lave fejl.

Det er ikke en falliterklæring at fyre eller omrokere en tidligere god betjent (eller mellemleder), der bare ikke kan klare presset længere. Det er en tragedie at lade dem fortsætte, for vores retssikkerhed og deres egen fysiske sikkerhed står på spil.

anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for uffe hellum

Det var ikke "forvirring", der kastede smuds på et helt politikorps. Det var en enig politiledelse, der i deres kamp imod borgerrettigheder forhindrede, at de skyldige blev stillet til regnskab, som i en retsstat.

Der blev udvist en klar prioritering af kammerateri over retsfølelse. Forståeligt, javist, men det er nu engang formålet med et politikorps at fremme retsfølelsen, ikke at underkue civilbefolkningen.

Jeg sympatiserer ikke med idiotiske bøller. Jeg har aldrig mødt en usympatisk betjent. Men det ændrer intet på, at politiet som korps har fejlet grusomt, da valget stod imellem lov og orden og kammerateri.

En flok kammerater med indbyrdes loyalitet er ikke mere demokratiskabende end fx. en flok rockere eller en flok præster.

Vi skal forlange mere af politiledelsen. De skal kunne rense ud i egne tropper.

anbefalede denne kommentar