Analyse
Læsetid: 5 min.

Valgkamp uden dato

23. april 1997

Nyrup Rasmussen og Ellemann-Jensen er allerede i gang med valgkampen. Det bærer deres argumenter præg af

Poul Nyrup Rasmussen og Uffe Ellemann Jensen udkæmper en valgkamp, hvor der kun mangler den endelige valgdato.
Der er stadig mulighed for, at Nyrup Rasmussen først udskriver valget, når Grundloven tvinger ham til det i september måned næste år. Alt taler dog for, at regeringen ikke holder helt så langt ind i fremtiden.
Trods intern uenighed hos de radikale har Marianne Jelved sagt god for et valg på finansloven.
Alt tyder derfor på, at valget senest kommer i forbindelse med finansloven. Usikkerheden samler sig kun om tidspunktet. Og her er der flere muligheder.
Nyrup Rasmussen kan enten udskrive valget til december i år eller januar næste år, når alle forhandlinger om finansloven er brudt sammen. Eller han kan vælge på forhånd at tage konsekvensen af et nærmest umuligt forhandlingsforløb og udskrive valget, når regeringen fremlægger sin finanslov efter sommerferien.
Det kan også være, at statsministeren hugger til i løbet af et par uger og tager et valg, før sommeren trækker danskernes bevidsthed alt for langt væk fra det politiske.
Et valg nu - det vil sige i maj eller først i juni - har den fordel, at Nyrup undgår at blande den indenrigspolitiske diskussion alt for meget sammen med den sikkert skarpe og følelsesladede EU-debat, der for alvor vil få kraft, når regeringskonferencens forhandlinger om den næste EU-traktat afsluttes på EU-topmødet i Amsterdam den 16. og 17. juni.

Christiansborg har i de seneste uger summet af rygter om et hurtigt valg. Dybt ind i Socialdemokratiet går spekulationerne om det rigtige tidspunkt.
Det forklarer også, hvorfor valgkampen så småt er ved at komme i gang.
Hvor regeringen lagde hårdt ud i sidste uge med projektet "Danmark som foregangsland", har Venstres Uffe Ellemann-Jensen fulgt trop i denne uge.
Først mandag, hvor Ellemann-Jensen i sit ugebrev beskylder Poul Nyrup Rasmussen for at tale "vælgerne efter munden ved at "overtage" en del af oppositionens politik" særligt på det retspolitiske område. Dernæst i går, hvor Venstre for en pris på 250.000 kroner køber sig til hele siders spalteplads i flere morgenaviser for at korrigere regeringens "glansbillede" af dansk økonomi.
Venstreformandens valg af retspolitikken og økonomien som to indsatsområder over for socialdemokratiet er ikke tilfældig.
"Venstre har med rimelig succes fremstillet det, som om Socialdemokratiet tager forbrydernes parti, og som om vi ikke har styr på økonomien. Det er forkert begge dele," siger udviklingschef Verner Sand Kirk, Socialdemokratiet.

Først, Nyrup Rasmussens "tyveri" af liberale mærkesager. "Jeg kunne forestille mig, at Nyrup vil køre den kommende valgkamp efter Blairs model fra Storbritannien. Nyrup vil afholde sig fra at gå ind i egentlig politisk debat, han vil dele roser ud til ældre damer og dikke småbørn under hagen, og så vil Nyrup sige alle de ting, der er rigtige. Det er han jo allerede begyndt på," siger Uffe Ellemann-Jensen til Information.
De rigtige ting er ifølge Venstre-formanden:
*Nyrups opgør med rockerne, som statsministeren annoncerede i sin åbningstale til Folketinget i oktober sidste år, og
*kravet om at skærpe indsatsen over for kriminalitet og vold i samfundet, som Nyrup lagde op til i sin nytårstale.

Baggrunden for den høje socialdemokratiske profil på retspolitikken er meget enkel.
Trods faldende arbejdsløshed og en økonomi, der for alvor er ved at rette sig, er meningsmålingerne i begyndelsen af 1996 ikke med statsministeren, men med Uffe Ellemann-Jensen. Måned efter måned scorer Venstre vigtige point i opgøret mellem de to store partier.
Samtidig fortæller andre meningsmålinger, at to tredjedele af danskerne er meget bekymrede for vold og kriminalitet, mens kun en tredjedel er bekymret for arbejdsløsheden.
På den baggrund vender Nyrup Rasmussen op og ned på traditionelle elementer i Socialdemokratiets retspolitik. De mange henvisninger til (forbryderes) retssikkerhed nedprioriteres til fordel for krav om en konsekvent indsats over for vold og kriminalitet, et udtalt ønske om omsorg over for ofrene og en bedre forebyggelse af kriminalitet.
Derefter spiller Nyrup offensivt ud på Venstres hjemmebane i åbningstalen til Folketinget og i nytårstalen og skyder på rockere og anden kriminalitet. Nyrup Rasmussen forstærker dermed den allerede eksisterende borgerlige tendens i partiets retspolitik.
Uffe Ellemann-Jensen er, naturligvis, ikke imponeret.
"Socialdemokraterne lader, som om de vil gøre noget ved vold og kriminalitet, fordi deres egne vælgere også er bekymrede. Gjorde de det så ud fra en overbevisning om, at det er nødvendigt, men det er kun retorik, de er ikke villige, når det kommer til sagen i Folketingssalen," siger Ellemann Jensen.

Men det er ikke kun Ellemann-Jensen, der kan sine slagnumre. Også socialdemokraterne er klar med de skarptslebne argumenter i kampen om, hvem der bedst værner om danskerne på det retspolitiske område.
Torsdag i sidste uge fremlagde Venstre sammen med de konservative et ti-punkts forslag om at stramme udlændingepolitikken.
Under debatten i Folketingssalen sagde indenrigsminister Birthe Weiss (S), at forslaget markerede et skred fra den politiske argumentation "langt ind i reklamens overdrev". Fire ud af ti VK-forslag er ifølge indenrigsministeren allerede gennemført i den eksisterende lovgivning, et enkelt forslag er på vej gennem systemet.

Venstre-kritikken af regeringens økonomiske politik i gårsdagens annoncer fremføres under overskriften: Her er de tørre tal, som SR-regeringen ikke vil kendes ved.
Uffe Ellemann-Jensen erkender over for Information, at Venstre og regeringen har valgt hvert sit udgangspunkt for analyserne. Venstre begynder allerede i 1992, mens regeringen begynder i 1993.
"Statistik er som en bikini, den dækker over det væsentligste," siger Ellemann-Jensen.
Venstre's tørre tal fortæller, at den reelle ledighed er steget med 52.000 personer under Nyrup. Forklaring: Selv om beskæftigelsen er steget, så er der flere modtagere af overførselsindkomster i dag end under Schlüter.
Lige dèt problem er måske regeringens største. Trods flotte kurver er antallet af personer med en overførselsindkomst først nu begyndt at falde efter tre år med Nyrup. Men det falder.
Hvor Venstre-tallene om beskæftigelse, ledighed og antal personer på overførselsindkomster peger på et meget reelt problem, er de øvrige Venstre-tal ifølge et notat fra regeringen mere tvivlsomme.
Venstre kritiserer, at de offentlige udgifter er steget under Nyrup, men fortæller ifølge regeringens notat, at stigningen år for år har været mindre end økonomiens samlede stigning. Venstre kritiserer også, at skatten er steget, men fortæller ikke, at skatten er steget mindre end lønnen. De fleste familier har derfor flere penge til sig selv efter fire år med Nyrup sammenlignet med Schlüters sidste år.
Endelig kritiserer Venstre, at overskuddet på betalingsbalancen er faldet fra 25 milliarder til 11 milliarder kroner under Nyrup uden at sige, at det store overskud før Nyrup først og fremmest skyldtes en dansk økonomi i krise.
"Det meste af Venstre's tørre tal er fup," sagde Nyrup Rasmussen i går.
Det meste, men altså ikke det hele.
"Vore tal holder selvfølgelig," siger Uffe Ellemann Jensen.
Nogle af dem, men ikke dem alle.
Valgkampen er gået i gang.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her