Læsetid: 3 min.

Børne-arbejde vil snart forsvinde

16. august 1997

NGO'er er optimistiske omkring børnearbejderes fremtid. Den megen fokus og en decentralisering af den politiske magt i Indien vil løse problemet, forudser de

New Delhi
Det vil ikke være et varigt problem i Indien, at flere millioner børn fysisk slides op af at arbejde, mener to organisationer.
De forudser, at børnene i løbet af en overskuelig årrække vil være at finde i skolerne.
"Jeg er ikke særlig pessimistisk. I løbet af en generation vil Indien rejse sig," siger J.K. Michael, direktør for den kristelige hjælpeorganisation, Church's Auxiliary for Social Action (CASA).
I samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp er CASA i øjeblikket i gang med at etablere et projekt for børnearbejdere i Bombay.
"Jeg mener, at alle børn skal have en uddannelse. Det er en menneskeret. Og det må arbejdsgiverne tillade; det er dem, der har ansvaret for udnyttelsen," siger J.K. Michael.
Han mener, at den internationale bevågenhed og forskellige pressionsgrupper har så godt tag i arbejdsgiverne, at "vi snart vil se et nyt Indien".
Rita Panicker, leder af organisationen Butterflies, deler optimismen. Hun ser især en igangværende decentralisering af magten i Indien som den afgørende faktor.
En forfatningsændring, der ligger et par år tilbage, betyder, at den politiske magt skal rykkes helt ud i de enkelte landsbyer i Indien. Lige nu har delstatsregeringerne magten.
Men nogle af staterne i Indien er større end de store europæiske lande, og det gør afstanden fra borgerne til beslutningstagerne meget stor. Der er simpelthen ikke altid, at pengene når helt der ud, som de er bestemt til.
Istedet skal der i hver landsby laves et panchayat, et lille råd, der repræsenteres opad i det politiske system. Det skal være med til at sikre, at de penge, som fra centralt hold gives til blandt andet skoler, også bliver afleveret i de fjerne landsbyer, så de kan ansætte nogle lærere.
Decentraliseringen er stadig i sin vorden, men den er et led i regeringens udviklingspolitik i landets fattige områder.
Rita Panicker tror på, at panchayat'erne vil gøre en forskel, men hun forudser samtidig en række begyndelsesvanskeligheder.

Lavkaster får magt
"Nu er det de rige, de uddannede og jordejerne, der bestemmer i landsbyerne. Det er ikke dalit'erne og samfundets laveste klasser."
Dalit er navnet på en af de laveste kaster i Indiens kastehierarki. De regnes som urene og mindreværdige.
"Jeg håber, at panchayat fører til, at folket får kontrol over udviklingen, over skolerne og sundhedssystemet. Men i begyndelsen ved de selvfølgelig ikke helt, hvad det hele går ud på; og de ved ikke, hvordan magt gribes an. Det vil skabe mulighed for manipulation. Sådanne begyndelsesproblemer er nok ikke til at komme uden om. Det vigtigste er, at det ikke vil fortsætte ad det spor," siger Rita Panicker.
Hendes optimisme skyldes dels, at der ved de seneste valg er valgt dalit'er ind i parlamentet. De har stadig ikke nok magt, men de er på vej, siger hun. Den udvikling betegner Rita Panicker som den mest bemærkelsesværdige i Indiens 50 år som selvstændigt land.Butterflies er en organisation, der arbejder for at hjælpe Delhis gadebørn. Rita Panicker fortæller, at der er næsten 30.000 gadebørn i Delhi. De har forladt deres hjem enten på grund af misbrug eller uoverensstemmelse med forældrene. Nu overlever de som skopudsere, prostituerede, eller de samler skidt. Nogle stjæler for at overleve.
Butterflies giver børnene tag over hovedet, hjælper dem til et sundere liv og uddannelse. I øjeblikket er et hold ved at uddanne sig til elektrikere. Andre af børnene arbejder på en børneavis, hvor de skriver om børns forhold og krav til forandringer.
Også CASA arbejder med gadebørn.
"Prostitution blandt børn er et stigende problem. Derfor prøver vi at fjerne pigerne fra miljøet, så de ikke ser, hvordan deres mødre tjener penge," siger J.K. Michael.
Det er den hjælp, organisationer kan give."Men hele samfundet har et ansvar for, at børnene behandles ordentligt. Også i Danmark," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her