Læsetid: 1 min.

Danske børn er bedst til demokrati

16. august 1997

Amerikansk undersøgelse viser, at dansk uddannelse giver gode samfundsborgere

Danske skoleelever ligger internationalt i front, når det drejer sig om politisk medleven og interesse.
Det fremgår af en stor international undersøgelse foretaget af professor Carole Hahn fra Emory University i Atlanta over de seneste ti år. Undersøgelsen er et sammenlignende studie af samfundsfagsundervisning og unges holdninger i forskellige demokratiske kulturer: USA, Storbritannien, Tyskland, Holland og Danmark.
I undersøgelsen scorer de danske elever højst i målingen af samlet udtryk for både politisk tillid og tillid til selv at kunne gøre sig gældende. Hahns undersøgelse bygger på spørgeskemaer og åbne interviews med elever og lærere.
Carole Hahns resultater er offentliggjort i bogen Comparative Perspectives on Citizenship Education, udgivet på Suny Press i New York.
Undersøgelsen peger på, at et stort flertal af danske elever ofte diskuterer politik i deres klasse, med deres venner og forældre. Halvdelen har deltaget i en eller anden for for indsamling og 20 pct. har prøvet at handle politisk ved at dele materialer ud eller ved at sætte deres navn på en underskriftindsamling. Det tilsvarende tal andre steder er tre-fire pct. Selv om undersøgelse således modgår det almindelige indtryk af voksende politisk apati, er der flere tegn på faldende deltagelse i løbet af den undersøgte periode.

OECD følger efter
Bogen omtales i lørdagskronikken inde i dagens avis. Kronikkens forfatter, Per Bregengaard, der er gymnasielærer og borgerrepræsentant i København, fremhæver, at elevernes Operation Dagsværk netop medvirker til demokratisk deltagelse. Derfor vil han have ophævet forbudet mod, at eleverne udfører projektet i skoletiden.
Den næste af de meget omtalte OECD-undersøgelser af skolebørns faglige færdigheder vil på bl.a. dansk foranledning også indeholde en måling af elevernes samarbejdsevner og demokratiske og sociale holdninger.

Side 4:
Danske børn skal testes

Kronik side 12

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu