Læsetid: 7 min.

DØGNETS NYHEDER

30. august 1997

Fjorde hårdt ramt
af iltsvind
*Danmarks fjorde og lavvandede områder har i år været ramt af usædvanligt kraftigt iltsvind. Derimod er de åbne farvande med dybt vand som Kattegat gået nogenlunde fri i 1997. Det viser Miljøstyrelsens oversigt, Iltsvind i de danske farvande i august 1997.
Hvis det rolige, varme vejr med sydlige og østlige vinde fortsætter, er der imidlertid alvorlig risiko for, at situationen i fjordene og de lavvandede områder forværres yderligere, og at iltsvindet også vil brede sig til de åbne farvande.

EU er tæt på fælles normsæt for skatter
*EU-landene er tæt på en aftale, der skal sikre høj skat på virksomheder og kapital for på den måde at bane vej for en lettelse af skatten på arbejdskraft. Det skriver Politiken.
EU's skattekommissær Mario Monti regner med, at aftalen bliver vedtaget inden årets udgang og vil træde i kraft i 1999.
Økonomiminister Marianne Jelved (R) er "varm tilhænger" af forslaget, der vækker begejstring hos SF og Enhedslisten, mens Dansk Industri er skarp modstander.
Artikel på forsiden

Dansk vækst i
verdensklasse
*De danske børsnoterede virksomheder er inde i en forrygende udvikling med vækstrater, der er blandt verdens højeste for både omsætning og indtjening. Styrken i fremgangen overrasker analytikere, der nu tror på et veritabelt superår for dansk erhvervsliv, skriver dagbladet Børsen.
Bladet har analyseret halvårsregnskaber for 80 virksomheder, der har offentliggjort tal inden for de seneste uger. Omsætningen er steget med næsten 14 procent, og overskuddet før skat er gået op med godt 23 procent til mere end 7,4 milliarder kroner.

V og K vil privatisere massivt
*Danske kommuner skal i fremtiden have pligt til altid at undersøge, om private virksomheder kan udføre borgerservice bedre og billigere end det offentlige.
Det er kernepunktet i et kommende fælles udspil til finanslovsforhandlingerne fra Venstre og de Konservative, skriver Berlingske Tidende.
De to partier foreslår, at kommuner pålægges at udlicitere alle opgaver, der overstiger en bagatelgrænse på bare 500.000 kroner. Ifølge forslaget kan intet gå fri: Børnepasning, ældreomsorg og rengøring vil således være omfattet.
Finansminister Mogens Lykketoft (S) vil ikke blankt afvise tanken om udlicitering, men han betragter forslaget "som unødigt bureaukrati", men siger, at det for ham ikke er ideologisk anstødeligt.

Bonn truer med at droppe nødhjælp
*Tyskland overvejer at droppe nødhjælpen til lande, der ikke vil modtage landsmænd, der er blevet udvist af Tyskland på grund af overtrædelser af immigrationsregler eller tysk lovgivning. Det sagde den tyske udenrigsminister, Klaus Kinkel i et interwiev med avisen Abendblatt.
"De lande, der siger nej, når de bliver bedt om at tage landsmænd, der er blevet udvist, hjem igen, må ikke blive overrasket, når vi finder den røde pen frem for at finde besparelser i udviklingsbistanden," sagde Klaus Kinkel, der ikke nævnte nogle lande i interwievet.

Lars Emil Johansen forlader politik
*Den grønlandske landsstyreformand Lars Emil Johansen, der også er formand for partiet Siumut, trækker sig fra samtlige politiske poster den 19. september for at tiltræde et job som vicekoncernchef i Royal Greenland den 1. december.
Landsstyreformanden offentliggjorde sin beslutning fredag på et hasteindkaldt pressemøde. Han kom hjem til Grønland ved 12-tiden og havde indkaldt Siumuts forretningsudvalg og landsstyret, der blev orienteret om hans pludselige beslutning, hvorefter offentligheden blev orienteret.
Forside og artikel side 14

Sinn Fein med til
forhandlinger
*Sinn Fein, den politiske fløj af den irske undergrundshær IRA, blev fredag officielt inviteret med til at deltage i flerpartiforhandlinger om Nordirlands fremtid.
Den historiske beslutning blev meddelt af den britiske minister for Nordirland, Mo Mowlam, og kom kun seks uger efter, at IRA erklærede en ensidig våbenhvile.
Skiftende britiske regeringer har ikke behandlet Sinn Fein som en ligestillet part i politiske forhandlinger siden 1921, da Irland blev selvstændig. Mowlam betegnede fredagens beslutning som et "meget vigtigt skridt fremad".
Artikel side 3

Advokat
i dobbeltrolle
*En af de advokater, som i mere end et år har deltaget i undersøgelsen af den færøske banksag, arbejder samtidig for Den Danske Bank, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Undersøgelsen skal klarlægge, om der blev begået fejl, da de færøske skatteydere i 1993 endte med at hænge på et milliardtab efter sammenbruddet i Føroya Banki.
Et af undersøgelsens temaer er, om Den Danske Bank - Færø-bankens daværende hovedaktionær - skjulte en eventuel viden om bankens dårlige økonomi for Færøernes landsstyre.
Granskningen blev i 1995 efter en ophedet, politisk debat om undersøgelsens form betroet en særlig ekspert-kommission, ledet af advokat Jørgen Grønborg fra firmaet Plesner og Grønborg.
Danske advokaters egne, etiske regler forbyder medlemmerne at have interessekonflikter i en sag. Forbudet gælder også advokater, der blot er partnere på samme kontor.

60.000 mennesker
på flugt i Kenya
*Mere end 60.000 mennesker var i går på flugt fra Likoni, en forstad til den uroramte kenyanske havneby Mombasa.
Flugten kommer efter, at præsident Daniel Arap Moi har forlangt, at de bevæbnede bander i området afleverede 40 våben, som blev stjålet fra en politistation den 13. august, inden lørdag. Under angrebet på politistationen i Likoni blev seks politifolk og syv civile dræbt.
Siden den 13. august er mindst 47 mennesker blevet dræbt, og flere tusind er på flugt.
Politiet har kun fundet 12 af de våben, der blev stjålet under angrebet på politistation i Likoni. Til gengæld har politiet anholdt to mænd, som menes at stå bag de seneste ugers uro.

TV 2's regioner
vil også lave radio
*TV 2's regionale tv-stationer lægger nu billet ind på den fjerde landsdækkende radiokanal.
Fredag afleverede regionalstationerne således deres officielle ansøgning til kulturminister Ebbe Lundgaard (R).
"Danmarks Radio bør ikke have monopol, og TV 2 har allerede aktiviteter nok. Derfor er det oplagt, at vi får lov at lave den fjerde landsdækkende radiokanal," siger direktør for TV 2 Øst, Peter Harms Larsen.
Regionalstationernes forslag indebærer et P4, der ligesom TV 2, skal finansieres både af licens og reklameindtægter.
Rent praktisk skal kanalens nyheder produceres fra de regionale tv-stationer og samles af en mindre, central redaktion.
Såvel TV 2's som P4's fremtid ventes afgjort politisk i løbet af efteråret.

NOAH tilfredse
med miljøoplæg
*Miljøorganisationen NOAH slutter sig nu til rækken af miljødebattører, der har taget positivt imod Socialdemokratiets nye miljøoplæg.
NOAH nærer store forventninger til, at der kommer en række socialdemokratiske miljøudspil op til efterårets amts- og kommunevalg, hvis de lokale partiforeninger tager miljøoplægget til sig. Oplægget vil ligeledes kunne geare foreningerne til at spille en aktiv rolle i det igangværende og kommende lokale Agenda 21 arbejde, hedder det i en pressemeddelelse fra NOAH.
Miljøoplægget består af 30 punkter, der først og fremmest skal sikre en debat om forureningen af luft og vand. Der lægges blandt andet op til højere afgift på landbrugets forbrug af kvælstof og sprøjtegifte.

Amerikansk pres på Beograd
*Den amerikanske udsending Bosnien Robert Gelbard kom fredag til Beograd for at mødes med den serbiske leder, Slobodan Milosevic. Det skete efter et døgn med voldsomme uroligheder i byen Brcko i den serbiske del af Bosnien, hvor amerikanske soldater var været involveret.
Gelbards budskab til Milosevic var, at USA støtter den bosnisk-serbiske præsident, Biljana Plavsic, i den igangværende magtkamp med den for krigsforbrydelser eftersøgte Radovan Karadzic - og at Milosevic bør indtage samme holdning.
Fredag eftermiddag var der roligt i Brckos gader efter hårde sammenstød mellem civile serbere og amerikanske SFOR-styrker torsdag og natten til fredag. De amerikanske NATO-styrker i byen var dog fortsat i alarmberedskab, og helikoptere svævede over Brcko.
Artikel side 5

Årets kornhøst
tangerer 1990-rekord
*Årets høst bliver på alle måder en rekordhøst.
Ifølge Landbrugets Rådgivningscenter tangerer kornhøsten, som landmændene aldrig tidligere har fået så hurtigt i hus, udbyttet fra det hidtidige rekordår 1990.
Kornhøsten forventes at nå en total på 9,6 millioner ton  - samme niveau som i 1990.
"Hektarudbyttet er i år et par procent lavere end i 1995, hvor det hidtil højeste hektarudbytte blev opnået. Når udbyttet i år er større end dengang, så skyldes det, at kornarealet totalt set er steget med 10 procent i perioden," siger landskonsulent Carl Åge Pedersen fra Landbrugets Rådgivningscenter.

En dræbt ved bombeattentat i Banja Luka
*Den spændte situation i Republikken Srpska, den serbiske del af Bosnien, optrappedes yderligere fredag, da en bombe eksploderede i Banja Luka. Byen er hovedkvarter for den selvudråbte republiks præsident, Biljana Plavsic, der befinder sig midt i et politisk opgør med den tidligere præsident Radovan Karadzic, der er sigtet for krigsforbrydelser.
Bomben eksploderede fredag på hovedbanegården i Banja Luka. Ifølge politiet i byen blev en dræbt og to såret ved bombeattentatet.
Der har været frygt for terroristanslag i Banja Luka siden Plavsic med NATOs hjælp sidste uge overtog kontrollen med politistationerne i byen.

Brutalis har fået
en efterfølger:
*Aalborg Zoo kunne fredag præsentere efterfølgeren til det fra tv nok så kendte næsehorn Brutalis.
Efterfølgeren til Brutalis, der under stor mediebevågenhed forlod Aalborg Zoo i 1990 og fire år senere dyreparken i Givskud, er en 27-årig sværvægter på små to ton. Efter sigende lyder den navnet Snoopy og kommer fra Zagreb Zoo i Kroatien. Det bredsnudede næsehorn får to enlige hunnner som selskab under opholdet i Aalborg Zoo.

98 dræbt og 120 såret
i Algeriet
*Den tilsyneladende endeløse voldsspiral i Algeriet nåede fredag et nyt skræmmende højdepunkt, da mindst 98 mennesker blev fundet nedslagtet i byen Sidi Moussa.
Ifølge regeringsembedsmænd var drabene begået på bestialsk vis med skydevåben, knive og ved ildspåsættelse.
Gerningsmændene til den blodige massakre formodes at være ekstremistiske muslimer, som har bekæmpet styret i Algeriet siden januar 1992, hvor militæret greb ind og aflyste et valg for at forhindre, at den forbudte Islamiske Frelsefront (FIS) skulle vinde valget.
120 mennesker blev ifølge de algeriske myndigheder såret ved massakren i Sidi Moussa, heraf 30 alvorligt.
Regeringsembedsmænd og soldater kørte straks til området for at afspærre gerningsstedet, da oplysninger nåede frem til hovedstaden Algier.
Et øjenvidne sagde, at flere end 300 mænd deltog i massakren. De angreb landsbyen midt om natten, mens indbyggerne sov. Ofrene blev slæbt ud af deres huse og enten skudt eller stukket ihjel med lange knive.
Antallet af blodige overfald er taget til i de seneste uger, trods regeringens bestræbelser på at komme de fundamentalistiske muslimer i møde ved at løslade deres fængslede ledere.
Mindst 60.000 mennesker mens at være myrdet siden 1992.

Redigeret af Jesper Jürgensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her