Læsetid: 8 min.

DØGNETS NYHEDER

29. august 1997

Danida er ikke
professionel nok
*Danida spreder sig for bredt, ved for lidt om projektanalyse - også når det gælder økonomien, og medarbejderne mangler værktøjer som manualer og kriterier, når de skal forholde sig til til bistandsprojekter. Det konkluderer den tidligere u-landsarbejder og professor i udviklingsøkonomi Martin Paldam efter at have besøgt 37 Danida-projekter på tre kontinenter fem år efter, at de blev overdraget til landene selv.
Cirka halvdelen af projekterne kan ikke kaldes vellykkede. Værst er det gået i Afrika og med landbrugsprojekter, mens projekter i lande som Kina og Thailand går godt.
Paldams rapport "Dansk Ulandshjælp - Altruismens politiske økonomi" roser dog mange af de Danida-ansatte for at gøre et godt arbejde ude i marken, på trods af urealistiske mål hjemme fra København.

Weiss venter på svar fra Somaliland
*Indenrigsminister Birte Weiss venter i weekenden besked om, hvorvidt myndighederne i Somaliland bekræfter en aftale med Danmark om at modtage flere end et halvt hundrede afviste asylansøgere. En aftale, som Somalilands præsident har sået tvivl om ved at skrive til statsministeren, at aftalen om dansk bistand som modydelse kun gælder godt 50 somaliere.
Efter et samråd i Folketingets retsudvalg havde indenrigsministeren ikke svar på, hvad regeringen stiller op med hjemsendelsesplanerne, hvis Danmark ikke kan sende et ubegrænset antal afviste asylansøgere til Somaliland de næste tre år.
Uanset antallet af hjemsendelser er et flertal i Folketinget fortsat imod at godkende en bevillingsansøgning på godt 50 mio. kr. til bistandsprojekter i Somaliland.

FN-sanktioner mod UNITA i Angola
*FN's sikkerhedsråd har enstemmigt besluttet at indføre sanktioner mod Angolas tidligere oprørsbevægelse UNITA for ikke at have efterlevet den fredsaftale, der afsluttede borgerkrigen i det afrikanske land.
Medlemmer af UNITA får pålagt stramme begrænsninger i deres rejsemuligheder, og der lægges restriktioner på flyvning til og fra UNITA-kontrollerede områder. Samtidig lukkes UNITA-kontorer i udlandet. Sanktionerne træder i kraft 30. september, medmindre UNITA inden tager konkrete skridt til at efterleve betingelserne i fredsaftalen, der i 1994 gjorde en ende på to årtiers krig i Angola.

Nyrup afviser atomskrot på Grønland
*Statsministeren har for første gang meldt sig i diskussionen om at anbringe skrottede atomvåben på Grønland, skriver Aktuelt.
Og Poul Nyrup Rasmussen er imod ideen fremgår det af et brev han har sendt til landsstyreformand Lars Emil Johansen. Dels på grund af miljørisikoen i de sarte arktiske egen og dels på grund af "principielle globale sikkerhedspolitiske problemer."
Grønland har ellers begejstret taget ideen fra en privat amerikansk tænketank til sig, og ad den vej ønsket at bidrage til verdensfreden. Statsministeren mener ikke, at der er grund til at sætte en analyse af mulighederne i gang nu.

Rusland afviser
atom-sprængninger
*Ruslands atomenergiministerium reagerede i går ufor-stående og overrasket på amerikanske antydninger af, at der fandt en atomprøvesprængning sted på den store, arktiske ø, Novaja Semlja, den 12. august. Amerikanerne hævder at have registreret en "seismisk begivenhed".
Russerne indvendte, at man frivilligt har tilsluttet sig et stop for atomprøve-sprængninger.
Det finske Seismologiske Institut har registreret en begivenhed i området 16. august, men ikke en der påvirkede strålingsniveauet og dermed kunne antyde en atomprøvesprængning.

FN-undersøgelser
i Congo afbrudt
*Et FN-hold, der er i Den Demokratiske Republik Congo (DRC), det tidligere Zaire, for at undersøge påståede massakre på rwandiske flygtninge, er af landets regering blevet beordret til at indstille sine undersøgelser, indtil et hold fra Den Afrikanske Enhedsorganisation (OAU) kunne slutte sig til undersøgelsesarbejdet.
"Ankomsten af missionen er ikke sket i ånden af den aftale, der blev undertegnet 14. juli i år," sagde Etienne Mbaya, minister for national genopbygning, i hovedstaden Kinshasa.
Tidligere har FN-holdet, der kom til Kinshasa søndag, sagt, at DRC's regering siden 14. juli har stillet nye krav, der antageligt ville hæmme afdækningen af de mulige massakrer.

Kommissions-garanti for euro til tiden
*EU's fælles mønt, euroen, kommer med Kommissions-garanti til tiden: 1. januar 1999. Det sagde EU-Kommissionens ansvarlige for valuta-spørgsmål, Yves-Thibault de Silguy, i går efter lang tids rygter om en udskydelse af tidspunktet.
I Tyskland er et stort flertal af befolkningen imod at skifte den stærke D-mark ud med en uprøvet euro.
"Men euroen er ikke en fjende af beskæftigelsen, tværtimod," sagde kommissæren.
Artikel side 5

Landbruget kan ikke opfylde kvælstofkrav
*Landbruget kan ikke leve op til Vandmiljøplanens mål om at halvere udledningen af kvælstof inden år 2000, hvis den nuværende produktion skal fortsætte. En reduktion med en tredjedel er mere sandsynlig. Landbrugsrådet mener dog, at landbruget gør alt det kan og at meget af det kvælstof, der vaskes ud i åer og vandløb, ville komme, også selv om markerne ikke blev dyrket, fordi kvælstoffet ligger ophobet i jorden.

TV 2's fremtid
ventes afgjort snart
*Allerede 11. september kan der være klarhed over, hvorvidt TV 2 skal privatiseres helt eller delvist. Efter et møde mellem partiernes medieordførere torsdag havde ingen lagt sig fast på TV 2's kommende selskabsform, men fem forskellige modeller er sendt til udtalelse hos et panel af medieforskere og eksperter. Blandt dem er tre aktieselskabsmodeller: Et 100 procent statsejet, et 100 procent privat og en kombination, som kulturminister Ebbe Lundgaard har foreslået.
Den borgerlige opposition og Socialdemokratiet ser positivt på en privatisering af
TV 2, SF er imod, og de radikale uafklarede.

DR vil have sin
fjerde kanal
*Danmarks Radio har afleveret sit bud på en fjerde, landsdækkende radiokanal i DR-regi til kulturminister Ebbe Lundgaard. Hvis DR får den nye kanal, vil P2-musik og den regionale P4 kunne få hver sin hele kanal i stedet for som nu at deles om én, argumenterer generaldirektør Chr. S. Nissen og formanden for DR's bestyrelse, borgmester Finn Aaberg (S), Albertslund. P2 skal gradvis udbygges til en 24 timers-kanal for klassisk musik og jazz, og P4 skal være stationen for landets voksne regionalradio fra seks morgen til midnat. Generaldirektøren mener ikke, at lytterne opfatter DR som et æterbårent monopolproblem. DR's 50.000 timers radio skal høre i forhold til ca. 600.000 timers dansk radio over hele landet.
Fristen for at søge om den fjerde landsdækkende kanal udløber 1. september, og derefter skal politikerne tage stilling til, hvem der skal drive kanalen de næste 10 år.

Gengældelsesangreb fortsætter i Libanon
*Mindst to israelske soldater blev dræbt under kampe med den iransk støttede Hizbollah-milits i det sydlige Libanon i går. Det skete angiveligt som gengæld for, at israelske styrker tidligere på dagen havde dræbt to medlemmer af den pro-syriske Amal-milits.
De nye kampe i Sydlibanon og drabene på de israelske soldater fik Israel til at svare igen med jagerangreb på formodede Hizbollah-stillinger i den sydlige del af Libanon. Det var torsdag uklart, om angrebene kostede menneskeliv.
Hizbollah, der støttes af Iran, vil fordrive Israel og den israelsk finansierede Sydlibanesiske Hær (SLA) fra den den besatte del af Sydlibanon. Israel begrunder besættelsen med et behov for en stødpude mod angreb ind i Israel over grænsen.
Også Amal-militsen, hvis politiske gren ledes af formanden for Libanons parlament foretager med mellemrum aktioner ind over grænsen til de besatte områder. Amal er tæt allieret med ledelsen i Syrien, der har stor politisk og militær indflydelse i Libanon.

Bombe dræber otte mennesker i Algier
*Mindst otte mennesker blevet torsdag dræbt og 50 såret, da en bombe eksploderede i den algeriske hovedstad, Algier, torsdag formiddag. Mindst 225 mennesker er omkommet siden søndag som følge af terrorbølgen.
Islamiske fundamentalister har bekæmpet styret i Algeriet siden januar 1992, hvor militæret og aflyste en valgrunde for at forhindre, at den forbudte islamiske frelsefront (FIS) skulle vinde valget. Vestlige diplomater mener, at mindst 60.000 mennesker siden er blevet dræbt. Lokale menneskerettighedsgrupper mener, at tallet er højere.
Svensk modstand mod heroinforsøg
nDe danske overvejelser om at lave et forsøg med lægeordineret heroin til de hårdest belastede narkomaner bliver mødt med stærke protester fra en fremtrædende svensk politiker, skriver Berlingske Tidende.
Widar Andersson, medlem af Riksdagen for socialdemokratiet og den svenske statsministers sagkyndige i narkotikaspørgsmål, kalder tanken "et grundskud mod en troværdig narkopolitik". På baggrund af svenske erfaringer med uddeling af amfetamin i slutningen af 1960'erne advarer han danske politikere om, at statsuddelt heroin vil få antallet af stofmisbrugere til at stige.
Widar Andersson bebuder, at der fra svensk side "på forskellig måde" vil blive taget kontakt til den danske regering for at få en "debat om spørgsmålet".

Japan kommer til landminekonference
*Japan vil slutte sig til mere end 100 lande i Oslo i næste uge for at drøfte en canadisk forslag mod at forbyde landminer. Det er dog langt fra sikkert, at Japan vil underskrive et forbud. Den 19 dage lange konference vil forsøge at forhandle sig frem til en traktat, der forbyder produktion, opbevaring og eksport af landminer, der skal underskrives i Ottawa i december.
USA vil også deltage i forhandlingerne i Oslo, men Rusland og Kina har nægtet at deltage i processen.

Betonit skal redde frøer og lossepladser
*Betonit er en sjældent art ler, der findes i store mængder ved Rødbyhavn på Lolland. Og betonit kan være svaret på fremtidens løsning af miljøopgaver som sikring af lossepladser og drikkevandsreservar. Det plastiske ler er nemlig så tæt, at det næsten er uigennemtrængeligt.
Den danske betonit skal i første omgang stå sin prøve i et refugium for frøer i Valbyparken i København, hvor almindeligt ler ikke kunne holde på vandet i frøernes bassiner.

Radikal støtte til flyforskning for 70 mio. kroner
*Det radikale Venstre er efter lang tids nølen gået med til at investere 70 millioner af statens kroner i at købe dansk industri en plads i et projekt, der skal udvikle et nyt amerikansk jagerfly; Joint Strike Fighter (JSF). Et fly der engang vil kunne afløse F-16 flyene. Regeringen er nu enig om sagen, og Folketingets finansudvalg kan bevilge pengene, da forsvarsforligets øvrige parter også ventes at være med på ideen.
Den radikale forsvarsordfører, Jørgen Estrup, understreger dog kraftigt, at beslutningen ikke forpligter Danmark til at købe fly af den nye type. Den garanti havde Dansk Industri ellers gerne set. I dagbladet Børsen vurderer DI, at der kunne værer ordrer til danske virksomheder for cirka 10 mia. kr. i JSF-projektet.
SF's forsvarsordfører, Villy Søvndal, kritiserer skarpt de radikales beslutning. Han mener, partiet reelt har accepteret, at Danmark også skal være med til store flyindkøb i de kommende år. "Ellers er det er meningsløst at bruge 70 mio. kr. på udviklingsarbejdet," siger han.
Søvndal er medlem af Forsvarskommissionen, der er nedsat for at vurdere det sikkerhedspolitiske billede og behovet for materielanskaffelser til forsvaret, og han mener, at kommissionens arbejdet er spild af tid, hvis der undervejs åbnes for nye køb af fly eller ubåde til dansk forsvar.

Redigeret af Helle Ringgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her