Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

18. august 1997

SF's hovedbestyrelse: nej til Amsterdam
*Med 28 stemmer for, 10 imod og én blank vedtog SFs hovedbestyrelse søndag at anbefale et nej til Amsterdam-traktaten. Dermed fik partiformand Holger K. Nielsen den forventede brede opbakning fra hovedbestyrelsen til sit nej.
Det ene HB-medlem, som undlod at stemme, var landbrugsordfører Kristen Touborg, som i stedet foreslår den finske model, hvor partiet ikke lægger sig fast på at anbefale hverken ja eller nej. Touborgs model skal dog kun træde i kraft, såfremt ja-andelen af landsmøde-stemmerne er på mere end 40 procent
Artikel på forsiden

Politisk undren over nazimarch
*Folketingsmedlem for Enhedslisten, Søren Søndergaard, er forbløffet over, at politiet øjensynligt tillod nazisterne at gennemføre en ikke-anmeldt demonstration i Køge.
Søren Søndergaard har nu stillet spørgsmål til justitsminister Frank jensen (S) om baggrunden for, at politiet tillod nazisterne at gennemføre en ulovlig demonstration i Køge og brugte resourcer på at beskytte den mod almindelige borgere i byen
Mindst 44 personer blev i løbet af lørdagen anholdt i forbindelse med nazisternes march og flere moddemonstrationer. Nazisternes meget omtalte demonstration i Roskilde blev ikke til noget, da deltagerne kom for sent til toget, som skulle føre dem til domkirkebyen. I stedet blev marchen gennemført i Køge.
De tyske myndigheder forhindrede i weekenden med et masseopbud af politi og styrker fra grænseværnet, at nynazister og højereekstremister kunne gennemføre mindemarcher og demonstrationer for Hitlers stedfortræder, Rudolf Hess, der begik selvmord for 10 år siden.
Artikel på forsiden

Vesten fordømmer forfatningsdomstol
*Både EU-landene og USA fordømte lørdag den bosnisk-serbiske forfatningsdomstols beslutning om at omstøde præsident Biljana Plavsics beslutning sidste måned om at opløse det bosnisk-serbiske parlament.
I en erklæring udsendt i Bruxelles lørdag, siger Luxembourg, der for tiden har EU-formandskabet, at forfatningsdomstolens beslutning var sket under indtryk af "intens politik pres" på dommerne. Samtidig kaldte det amerikanske udenrigsministerium lørdag den bosnisk-serbiske forfatningsdomstols afgørelse for "en juridisk ugyldig, politiske handling".
Artikel på forsiden

Iran ville købe atom-teknologi i Sydafrika
*Iran forsøgte sidste år at købe tekniske komponenter beregnet til at fremstille a-
tomvåben i Sydafrika, skriver den britiske avis The Times i sin lørdagsudgave. Irans vice-minister for atom-teknologi, Reza Amrolahi, gav under et møde i Sydafrika en "indkøbsliste" til formanden for den sydafrikanske atomenergi-kommission, Waldo Strumpf.
Avisen har sine oplysninger fra en rapport, der i næste måned bliver offentliggjort i det meget velinformerede forsvarstidsskrift Jane's International Defence Review.
Strumpf fortalte den iranske minister, at ifølge den internationale aftale om ikke-spredning af atomvåben, kunne Sydafrika ikke levere de ønskede dele til Iran.
Jane's skriver ifølge The Times, at Iran er langt fremme med udviklingen af atomvåben. Ud over Sydafrika har Iran ifølge Janes været på "indkøbstur" i Ukraine og en række sydøstasiatiske lande.
Irans præsident Rafsanjani lovede så sent som i sidste måned, at Iran ikke forsøger at udvikle atomvåben.

Tyrkisk skolereform er sejr til militæret
*Det tyrkiske parlament godkendte lørdag en kontroversiel skolereform, der hæver undervisningspligten fra fem til otte år i det statslige skolesystem.
Det skete efter, at flere end 100 mennesker fredag blev arresteret landet over på grund af protester mod den ny lov.
Når reformen har udløst så stor debat skyldes det, at en stor del af tyrkiske børns undervisning i dag varetages af private religiøse skoler, de såkaldte Imam Hatips. Med den udvidede undervisningspligt forventes det, at disse religiøse skolers indflydelse vil mindskes.
Bag de partipolitiske kulisser har landets magtfulde militær spillet en meget aktiv rolle i at presse reformen igennem. Hæren ser sig selv som den sekulære, verdslige stats vogter i Tyrkiet, og har modarbejdet den stigende muslimske indflydelse i landet ihærdigt. Ledende officerer har også gjort det klart, at hæren ser den udvidede skolepligt som et værn mod den islamisering, som Erbakans Velfærdsparti ønsker.

Kritik af myndigheder under RI-Bus
*Næsten halvdelen af den danske befolkning, mener, at de kommunale og amtslige myndigheder under Ri-Bus konflikten har håndteret konflikten forkert eller meget forkert. Det fremgår af en meningsmåling, som Institut for Konjunktur-Analyse, IFKA, har gennemført for Søndagsavisen. Analysen er udarbejdet før den seneste tids omtale af konflikten i forbindelse med den retssag om hærværk, der i øjeblikket kører i retten i Esbjerg.
Også fagbevægelsen kritiseres skarpt for sin rolle i Ri-Bus konflikten. Ikke mindre end 45 procent af befolkningen mener således, at det var forkert eller meget forkert af fagbevægelsen overhovedet at gennemføre blokaden mod busselskabet. Til sammenligning mener 35 procent, at det var en rigtigt af fagforeningen at tage den beslutning.
Danmarks Radio forbrød sig mod radioloven, da man søndag aften valgte at bringe den stærkt kritiske udsendelse om politiets efterforskning i Ri-Bus konflikten, skriver Jyske Vestkysten lørdag.
Udsendelsen var betalt af SiD, men ifølge radioloven må DR ikke købe programmer, som fagforeningen har ydet tilskud til.

Ole Vig vil have redegørelse om højskoler
*Undervisningsminister Ole Vig Jensen (R) tager nu initiativ til, at Folketinget i løbet af efteråret får en overordnet debat om højskolens opgaver og de rammer, som samfundet vil tilbyde skolerne at virke under. Det lovede ministeren, da han lørdag talte ved folkehøjskolernes årlige generalforsamling på Egå ungdomshøjskole ved Århus. Han er allerede i gang med den redegørelse, som Folketinget skal debattere.
Ole Vig Jensen lovede også højskolerne, at han i efteråret vil drøfte skolernes økonomiske situation med højskolernes forening. I den forbindelse har undervisningsministeren allerede haft kontakt til finansminister Mogens Lykketoft (S). Ifølge Ole Vig Jensen er der kommet "ridser i lakken" i forholdet mellem staten og de frie skoler.
"En forudsætning for statstilskuddet til skolerne er et ufravigeligt krav om, at de lever op til lovens hovedsigte om folkelig oplysning. Det vil sige, at højskolerne ikke kan oplive og oplyse om hvad som helst," sagde Ole Vig Jensen.
I sin tale opfordrede ministeren højskolerne til at gøre mere for den voksne befolkning, der har brug for tilbagevendende uddannelse.
Færre unge de kommende år vil gøre det sværere for højskolerne at tiltrække elever, men Ole Vig Jensen mener ikke, at man kan tale om en krise for højskolerne.
"Sådanne skift i samfundsudviklingen har folkehøjskolerne oplevet mange gange før. Det er et grundvilkår og er med til at sikre, at skoleformen hele tiden fornyer
sig, "sagde ministeren.

Nye Cypern-forhandlinger afhænger af EU
*Den tyrkisk-cypriotiske ledelse truede søndag med at boykotte fortsatte forhandlinger om den splittede Middelhavs-ø, hvis EU indleder optagelsesforhandlinger med den græsk-cypriotiske regering.
"Hvis EU indleder medlemsforhandlinger med den græske administration på Cypern, har vi intet ønske om at fortsætte forhandlinger med den græske del af øen," sagde den tyrkisk-cypriotiske leder, Rauf Denktash.
"Med andre ord vil vores fremtidige beslutning vedrørende Cypern-forhandlingsprocessen afhænge af det standpunkt, som EU indtager ved udgangen af 1997," sagde Denktash.

Taleban begrænser sportsudøvelsen
*Kvinder må slet ikke deltage i sportsbegivenheder i Af-ghanistan, efter at den muslimsk-ortodokse Taleban-milits har overtaget magten i store del af landet.
Ligeledes er det forbudt at tilskuere at heppe eller vise begejstring - dog kan et tilråb om Allah-u-Akbar - Gud er stor - trods alt tillades.
Det er nogle af de nye retningslinier for sportsudøvelsen i Afghanistan. Det er fortsat ikke var klart, hvilken skæbne svømning og bodybuilding får, da begge sportsgrene støder an mod de regler for påklædning, de muslimske lærde er enedes om. For mænd hedder det, at sportsudøvere skal være dækket fra over navlen til under knæet.

KL-formand: Politiet mangler mandskab
*Borgernes retssikkerhed er truet, fordi politiet mangler mandskab og ressourcer, mener formanden for Kommunernes Landsforening, KL, borgmester Evan Jensen (V), Lejre.
Han tilslutter sig dermed, ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten søndag, den protest mod nedskæringer i politiet, som en række borgmestre har rejst.
KL vil nu tage sagen op og formentlig gå direkte til ju-stitsminister Frank Jensen (S). Frank Jensen erkender, at borgmesterkritikken påvirker ham, men fastholder, at besparelserne ikke bliver opgivet.

Kampagne skal lokke seere til DR 2
*Danmarks Radio er ikke tilfreds med seertallene på DR 2. Derfor har stationen engageret reklamebureauet Buhl Unlimited til at markedsføre satellitkanalen, der har et års fødselsdag den 30. august.
I alt er der afsat halvanden million kroner til reklamefremstødet, og de bliver brændt af i løbet af de næste tre måneder, skriver De 3 Stiftidender og JydskeVest-
kysten lørdag.
"Vores mål har tidligere været, at DR 2 skulle have fire pct. af seerne inden nytår, men det kan vi lige så godt se i øjnene, at vi ikke når.
Lige nu har vi en andel på omkring to pct., og det vil vi gerne have bragt højere op," siger redaktionschef Torben Frølich fra Danmarks Radios chefredaktion.

Danskerne hungrer efter oplevelser
*Danskerne hungrer efter oplevelser. Til gengæld er vi ret tilfredse med den tid og de materielle goder, vi har.
Vilstrup Research har for Politiken lørdag spurgt knap 1000 danskere, hvad de ville bruge pengene til, hvis de pludselig fik en million.
Og når valget står mellem tid, ting og oplevelser, kommer sidstnævnte ind på en klar førsteplads. Seks ud af ti drømmer om at købe oplevelser, primært rejser, for pengene.
Knap tre ud af ti ville godt have mere tid til sig selv, mens de færreste ønsker flere ting.

Regering tæt på "endeligt opgør" med royale
*Cambodjanske regeringstyrker meddelte lørdag morgen, at de stod få kilometer fra grænsebyen O'Smach, der ifølge regeringstyrkerne er den afsatte ministerpræsident Norodom Rana-
riddhs sidste militære bastion.
"Vi har ikke taget O'Smach endnu, men vi tror på, at vi indtager den i morgen," sagde general Meas Sophea, der leder de regeringstyrker, der er loyale over for landets reelle leder og kupmager, Hun Sen.
Siden Hun Sen ved et kup den 6. juli væltede førsteministerpræsident Norodom Ranariddh, har styrker loyale over denne kæmpet mod Huns Sens styrker.
De er dog blevet trængt længere og længere mod vest og grænsen til Thailand - og thailandske kilder kunne lørdag bekræfte, at O'Smach er i overhængende fare for at falde.
Ifølge flere rapporter har Rana-
riddhs styrker fået hjælp fra De Røde Khmerer, den oprørsbevægelse der siden 1979 har bekæmpet styret i Phnom Penh. En talsmand for De Røde Khmerer sagde fredag, at bevægelsen har indgået en alliance med Ranariddh om at bekæmpe Hun Sens styrker, men det benægtede den landflygtige Ranariddh.
Thailand har allerede modtaget flere end 10.000 flygtninge fra krigen i Cambodja.
Lørdag sagde de thailanske myndigheder, at op mod 15.000 civile i O'Smach-området muligvis vil flygte over grænsen i det tilfælde, at byen falder.

Redigeret af
Mette-Line Thorup

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her