Læsetid: 8 min.

DØGNETS NYHEDER

16. august 1997

Karadzic mister sin politibeskyttelse
*Det bosnisk-serbiske politi skal ikke længere bistå og beskytte den tidligere bosnisk-serbiske præsident og sigtede krigsforbryder, Radovan Karadzic. Det er resultatet af en aftale mellem SFOR-styrkerne og det bosnisk-serbiske specialpoliti Goran Saric.
Politistyrken skal fremover kun beskytte fremtrædende personer og regeringsbygninger samt være rede til at rykke ind mod civil uro, terror og ved naturkatastrofer. I øjeblikket er bosnisk-serbiske politienheder meget synlige som vagter ved Karadzic' bolig i Pale.
NATO-kilder siger, at de allerede har mandat til at afvæbne Karadzics livvagter, men ønsker et serbisk-underskrevet dokument, inden en sådan en aktion. Der har længe har været rapporter om, at NATO planlægger at pågribe Karadzic, der anses som den største forhindring for forsoningsprocessen i Bosnien-Hercegovina.

Århus skærper krav til flygtninge
*Århus Kommune skærper kravene voldsomt til flygtninge og indvandrere, der modtager kontanthjælp. Fremover skal godt 1.400 af de flygtninge og indvandrere, der går på sprogskole for at lære dansk, også tage anvist arbejde for at opnå 37 timers kombineret job og undervisning for få kontanthjælp.
Byrådet har tidligere besluttet, at mindst 1.000 af de såkaldte aktiveringsstillinger under bistandsloven skal være besat af flygtninge og indvandrere. I 1996 lykkedes det kun at få 118 fra gruppen i arbejde, selv om kommunen havde stillinger nok, skriver Århus Stiftstidende.

Roskilde ruster sig til nazi-march
*Roskilde Politi har rustet sig til nazisternes march i dag ved at sætte 800 politifolk på gaden.
Nazisterne, D.N.S.B'.s offentliggjorte rute går fra Roskilde Dyrskueplads til byens tinghus og tilbage igen. Roskilde mod Nazisme-demonstrationen starter ved Den Gamle Dyrskueplads, og Antirascistisk Netværks demonstration ved Hedegårdens Skole. Efter politiets opfattelse ligger demonstrationerne i så passende afstand som muligt.
Ifølge politimester Uffe Kornerup er der anmeldt 500 D.N.S.B.-demonstranter og 500-1.000 antirascistiske demonstranter. Politimesteren anbefaler varmt borgerne til at tage til stranden i dag i stedet for til Roskilde.

Plavsic underkendt af forfatningsdomstol
*Forfatningsdomstolen i Rebulika Srpska har underkendte den beslutning, som de bosniske serberes præsident, Biljana Plavsic, traf i sidste måned om at opløse det serbiske parlament og udskrive nyvalg. Kendelsen var ventet, da domstolen domineres af kræfter, der er loyale over for Radovan Karadzic-fløj i den interne magtkamp.
Både Plavsics rådgivere og vestlige regeringer er parate til at ignorere forfatningsdomstolen. Den internationale Bosnien-mægler, Carlos Westendorps kontor har tidliger sagt, at domstolen ikke har juridisk grundlag for at ændre præsidentens beslutning. Plavsic får Vestens støtte, fordi hun anses for at være mere villig til at gennemføre Dayton-fredsaftalen end Karadic'-fløj.

Sydkorea vil købe fred med Nordkorea
*Sydkoreas præsident, Kim Young-sam, tilbyder at "redde Nordkorea fra økonomisk ruin". Men kun hvis den kommunistiske nabo mod nord ændrer sin "militær-orienterede politik".
"Hvis Nordkorea vælger forandringens vej, har vi både viljen og midlerne til at hjælpe landet så, meget som det ønsker," sagde Kim i en tale ved 52-årsdagen for Koreas selvstændighed fra Japan. Sammen med USA og Kina forsøger de Koreaer at få sat endelig punktum for deres officielt aldrigt afsluttede krig.
UNICEF sendte i går det første af tre fly med nødhjælp til det sultplagede Nordkorea fra Billund. Flyene er lastede med med mælkepulver, medicin og hospitalsudstyr. Over 80.000 nordkoreanske børn er alvorligt underernærede.

Samværs-chikane skal forebygges
*En svensk ide om at give domstolene mulighed for at gennemtvinge fælles forældremyndighed over skilsmissebørn - også selv om forældrene ikke er enige om det, har vundet gehør blandt danske politikere. Justitsminister Frank Jensen (S) er særdeles positiv over for ideen, og han vil også arbejde videre politisk med en idé om obligatorisk mægling - også i situationer, hvor ægteparret dårligt kan være i stue sammen.
"Jeg har altid ment, at det skal have konsekvenser, hvis én af forældrene chikanerer den andens mulighed for samvær," siger Frank Jensen.
Retsudvalgets formand, Bjørn Elmquist (R), og Anne Baastrup (SF) er også med på ideen.

Tadsjikiske oprørere giver ikke op
*Loyale tropper under den oprørske tadsjikiske oberst, der i fire dage kæmpede mod regeringsstyrker, vil ikke nedlægge våbnene, fordi regeringsstyrker har omringet oberstens højborg, 100 kilomter syd for hovedstaden Dusjanbe.
Oprørskommandanten Makhmud Khudoberdjev har ignoreret et dekret fra præsidenten om, at han er fyret som leder af brigaden, og i går truede han med flere kampe, med mindre præsidentens styrker trækker sig væk.
Motivet for oberst Khudoberdjevs seneste oprør - det tredje på to år - er uklart, men han er angiveligt modstander af, at 500 tidligere muslimske oprørere ifølge en nyligt indgået fredsaftale skal optages i Tadsjikistans hær.

Danskere i fængsel - derhjemme
*Kriminelle, idømt kortere fængselsstraffe, får måske mulighed for at afsone dommen i eget hjem i fremtiden. I Sverige har man gode erfaringer med et forsøg med elektronisk overvåget husarrest, og både Socialdemokratiet, de radikale og SF er positivt stemt for at holde strafafsonere borte fra fængslernes kriminelle milljø på den måde, skriver Aktuelt. I Sverige vælger op mod 50 procent, af de der kan, husarresten.
Husarresten koster cirka en tredjedel af prisen for en fængselscelle, og det kan være kærkomment herhjemme eftersom Kriminalforsorgens økonomi viser sig at have det endnu værre, end først antaget. 17. juli forlød det, at der ville mangle 45 millioner kroner i 1997 og 1998. Men af et notat om forsorgens bevillingsmæssige situation fremgår, at det manglende beløb er langt større, skriver Berlingske Tidende.

Dansk-kurder løsladt i Tyrkiet
*En tyrkisk domstol besluttede i går eftermiddag, at løslade den 34-årige dansk-kurdiske Ferit Süslü, der har siddet fængslet i Tyrkiet, oplyser det danske Udenrigsministerium. Det danske Udenrigsministerium regner med, at Ferit Süslü forlader Tyrkiet hurtigst muligt.
Det står endnu ikke klart, hvorfor Ferit Süslü blev anholdt under sin ferie hos sin familie i det østlige Tyrkiet. De danske myndigheder havde advaret den 34-årige danske kurder mod tage afsted, og håber nu at han vil advarer andre kurdere i Danmark mod at tage tilbage til Tyrkiet

Landbrug lever ikke op til pesticid-plan
*Der er lang vej tilbage, før målene i den efterhånden ti år gamle pesticidhandlingsplan kan indfries, viser nye tal fra Miljøstyrelsen. Inden den 1. januar i år skulle der være sket en halvering i brugen af aktivstoffer samt af, hvor tit landmændene sprøjter deres marker. Men det mål er langt fra nået.
Danmarks Naturfredningsforening kalder planen for "kuldsejlet".
"Den bedste pesticidhandlingsplan er i stedet at arbejde for et økologisk landbrug, der ikke anvender sprøjtegifte," siger formanden Poul Henrik Harritz.
Dansk Agrokemisk Forening er uenig i Miljøstyrelsens dystre tal, men medgiver dog, at handlingsplanens mål kun er halvvejs nået, når det gælder sprøjtningernes hyppighed.

DR beklager 'Hærværksgeneralerne'
*Danmarks Radio erkender i en pressemeddelelse, at den ikke burde have købt tv-udsendelsen "Hærværksgeneraler", som anlægger en kritisk vurdering af politiets rolle i Ri-Bus-konflikten, fordi den var produceret af Mediehuset, som ejes af fagforbundet SiD. Og ifølge Radioloven må DR ikke sende programmer, som har modtaget tilskud fra en fagforening. DR TV's redaktionschef, Jørgen Ram-skov beklager det skete, og DR TV vil for fremtiden gennemgå fiansieringen af indkøbte programmer i enkeltheder.

Århus Flydedok svømmer ovenpå
*Århus Flydedok A/S har vundet en opsigtsvækkende skattesag, og slipper nu for at betale 36 mio. kr. til statskassen. Havde værftet tabt sagen, kunne den have trukket tæppet væk under en af de største arbejdspladser i Århus, skriver dagbladet Børsen. Ligningsrådet har givet Århus Flydedok medhold i, at værftet fuldt berettiget kunne hente store fradrag hjem for tab på de aktier, som det over en årrække havde købt til en voldsom overkurs.
Sagen er en direkte udløber af værftssagen, som startede med revisionsfirmaet Coopers & Lybrands stærkt kritiske rapport om overbelåning af skibe fra danske værfter.

Georgien og Abkhasien vil opgive volden
*Lederne for Georgien og udbryderne fra Abkhasien vil ikke længere gå i krig for at løse deres kaukasiske konflikt.
"Enhver uenighed vil blive løst fredeligt og med politiske midler," lød det fra den georgiske præsident, Eduard Sjevardnadse, og den abkhasiske leder, Vladislav Ardzinba.
Abkhasien, som erklærede sig uafhængig af Georgien, fordrev georgiske styrker fra regionen under en særdeles blodig krig fra 1992 til 1993. Siden har russiske fredsstyrker holdt parterne fra hinanden. Fredsforhandlingerne, nåede dog ikke videre i løsningen af selve konflikten.

Omstridt database kan havne på Nettet
*Regeringen overvejer at lægge statens omstridte juridiske database, Retsinformation, på Internet, så danskerne får gratis adgang til den værdifulde og for fagfolk yderst nyttige on-line dom- og lovsamling. Men beskyldninger om, at medlemmer af Retsinformationsrådet, bl. a. formanden, professor, dr. jur. Mogens Koktvedgaard, sidder i tvivlsomme dobbeltroller, skal ikke undersøges, fremgår det af en række svar fra statsministeren og justitsministeren til Enhedslistens Frank Aaen.
Skiftende regeringer har gennem 15 år har postet 70 millioner skattekroner i projektet, der egentlig skulle have været selvfinansierende.

Thailands regering under økonomisk pres
*Thailands økonomiske krise har fået politiske konsekvenser. Ministerpræsident Chavalit har fjernet et par af de mest udskældte ministre fra sin regering og indsat en respekteret, konservativ økonom, en finansfyrste og en tidligere finansminister.
Thailand har netop fået en økonomisk indsprøjtning fra Den Internationale Valutafond på 112 milliarder kr. for at redde landets skrantende økonomi ud af en akut krise, der bunder i ukontrolleret låntagning i udlandet og manglende kontrol med investeringer i specielt byggesektoren.

Korruption tager luftenud af Indien

Indien markerede sin 50-års uafhængighed med patriotisk pomp og pragt, der imidlertid blev dæmpet af de alvorlige toner fra nationens ledere, der opfordrede til at indlede et nationalt korstog mod korruptionens ondskab. Med skelen til Mahatma Gandhis strategi blev befolkningen opfordret til at gå til kamp mod korruptionen på samme måde som de indiske frihedskæmpere fik bugt med det britiske kolonistyre - gennem en massiv civil ulydighedskampagne.
"Vi er nødt til at bygge på en massebevægelse, som alle kan tage del i, så vi kan få sat en stopper for korruptionen, der æder sig ind i politik og offentligt liv som termitter," sagde premierminister Inder Kumar Gujral i en tale fra hovedstaden New Delhis historiske Røde Fort. En gentagelse af præsident K. R. Narayanan opfordring til den lovgivende forsamling ved et særligt indkaldt midnatsmøde natten til fredag - nøjagtig 50 år efter at Indien blev uafhængigt.
Undersøgelser viser, at de omfattende korruptionsskandaler, hvor politikere og højtstående embedsmænd er involveret, har undermineret den offentlige moral.
"Som årene er gået, har drømmen forvandlet sig til et mareridt; idealismen er blevet afløst af kynisme; og magtbegær har gjort politikerne blinde," skrev avisen The Times of India i en leder på forsiden.
Som en sørgelig påmindelse om Indiens indre spændinger og separaions-bevægelser blev seks mennesker dræbt ved forskellige hændelser i de nordøstlige provinser. I Jammu og Kashmir havde separatistbevægelsen pålagt befolkningen et "civilt udgangsforbud" i protest mod de indiske myndigheder, og butikker og virksomheder i Kashmirs hovedbyer lukkede.

Redigeret af Helle Ringgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her