Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

15. august 1997

Protest-parti sluger belgiske stemmer
*Godt halvdelen af Beligens befolkning er parate til at stemme på et nyt protestparti i frustration over myndighedernes - manglende - indsats for at opklare pædofili-skandalen med mord på adskellige piger, skriver avisen Le Soir.
Det tyder på noget nær en politisk revolution i Belgien, hvor vælgerne traditionelt er meget stabile, og der kun forekommer små udsving i styrkeforholdet mellem kristelige, socialister og liberale. Navnlig set i lyset af, at det nye protestparti endnu ikke er dannet.

Protester mod regler for magt-netværk
*Regler for, hvem embedsmænd må omgås socialt, vil bringe regeringen på kant med Grundloven, mener Hans Engell, Det konservativ Folkepartis gruppeformand.
I går advarede økonomiminister Marianne Jelved (R) i Politiken statens topchefer mod at deltage VL-netværkene, hvor ca. 1.900 samfundsspidser mødes, fordi det efter hendes mening kan give habilitetsproblemer. Jelveds partifælle, retsordfører Bjørn Elmquist, opfordrede statsministeren til at få udstukket regler for, hvilke foreninger embedsmænd må være med i. Tjenestemandsforeningen kalder det forslag "en urimelig mistænkeliggørelse" af embedsmændene.
Enhedslisten har valgt at offentliggøre den ellers fortrolige Håndbog 1996/97, Dansk Selskab for Virksomhedsledelse på partiets side på internettet.
Artikel på forsiden

Albright afviser rygter om frit lejde
*USA har aldrig tilbudt de bosniske serberes tidligere leder, Radovan Karadzic, frit lejde til et tredjeland, hvis han trak sig ud af politik, sådan som Republika Srpskas præsident Biljana Plavsic hævder. Udenrigsminister Madeleine Albright afviser kategorisk Plavsics påstand. "Det er USA's politik at sørge for, at Karadzic kommer for krigsforbryderdomstolen," sagde Albright.
Afvisningerne af rygter fortsatte. Det Hvide Hus' talsmand benægtede, at elitestyrker træner til en aktion mod de eftersøgte krigsforbrydere.
I Bosnien appellerede NATO's øverstkommanderende til Radovan Karadzic om at overgive sig. NATO soldater vil senere på ugen inspicere de bosniske serberes særlige politienhed, der siges at beskytte Karadzic.

Rockere bag organiseret kriminalitet
*Rockere står bag størstedelen af den begrænsede organiserede kriminalitet i Danmark. Det fremgår af en rapport om oraganiseret kriminalitet, som Rigspolitiet har lavet. Ifølge den opkræver rockerne blandt andet 'afgifter' i forbindelse med andres handel med narkotika og indkasserer beskyttelsespenge.
Andre internationalt kendte syndikater som de kinesiske triader, de sydamerikanske narkokarteller og den russiske mafia lader ikke til i større omfang at være aktive i Danmark. Rigspolitiets rapport er del af et større EU-projekt, der skal kortlægge omfanget af organiseret kriminalitet.

Færre kvinder i offentlige bestyrelser
*Det går tilbage med den kvindelige repræsentation i de offentlige bestyrelser og nævn under staten, skriver Aktuelt. I 1994 udgjorde kvindernes andel i bestyrelsesposterne 29, 2 pct. I år er andelen faldet til 26,9 pct.
I 1990 vedtog Folketinget en lov, der skulle sikre en mere ligelig kønsfordeling, og formanden for Ligestillingsråder, Ingrid Rasmussen siger, at "det er simpelthen for galt, at udviklingen så skrider i den stik modsatte retning." Ligestilingsrådet vil nu have statsminister Poul Nyrup Rasmussen til at forklare, hvorfor udviklingen går den gale vej.

Bødetrusler mod nøl med grønt regnskab
*Erhvervs- og Selskabsstyrelsen og miljøministeriet har mistet tålmodigheden med potientielt miljøfarlige virksomheder, der stadig ikke har indsendt deres grønne regnskaber. Så i går fik 93 virksomheder en skriftlige trussel om, at der vanker bøder, 2.000 kroner om ugen pr. ledelsesmedlem, hvis de ikke inden otte dage afleverer et grønt regnskab, skriver Politiken.
Det er første gang, myndighederne skrider til bødetrus-ler i forbindelse med energi- og forureningsregnskaberne. Miljøministeren siger, at det vil være uacceptabelt, hvis virksomhederne ikke reagerer på påmindelsen.

Israel løsner greb om to byer på Vestbreden
*Israel har hævet sin militær blokade de palæstinensiske byer, Hebron og Ramallah, på den besatte Vestbred.
Blokaderne, som har ramt palæstinenserne hårdt økonomisk, blev sat i værk efter to terrorbomber i Jerusalem for et par uger siden. Der er stadig blokader omkring Bethlehem og landsbyer i udkanten af Bethlehem. Grænserne mellem Israel og Vestbredden og i Gaza er også lukkede og det forhindrer 100.000 palæstinensere i at komme på arbejde i Israel.
En palæstinensisk viceminister advarede i går om, at den kollektive afstraffelse af palæstinenserne er en åbenlys invitation til en ny intifada.

McVeigh dødsdømt for Oklahoma-bombe
*Domstolen i Denver har dømt Timothy McVeigh til døden for bombningen i Oklahoma City i 1995, hvor 168 mennesker mistede livet. Inden sin dom brød McVeigh sin selvvalgte tavshed ved at citere den afdøde amerikanske højesteretsdommer Louis Brandeis for at sige, at "vor regering er håb for godt og dårligt, den sætter et eksempel for hele folket".
Den 29-årige McVeigh har ikke sagt noget - bortset fra at besvare et par spørgsmål - under den 11-uger lange retssag, som sluttede i juni, hvor han blev kendt skyldig i at have anbragt bomberne i Alfred P. Murrah bygningen den 19. april 1995.

Russisk bliver fremmedsprog i Tjetjenien
*Tjetjenernes selvbevidsthed over for Rusland manifesterer sig nu på mindre krigeriske, men provokerende måder. Det tjetjenske parlament har netop gjort russisk til fremmedsprog i republikken, skriver Politiken. Hidtil har russisk og tjetjensk været sidestillede. Den tjetjenske præsident Aslan Maskhadov har også varslet, at Tjetjenien skal have egne pas og nummerplader. Der er et møde undervejs mellem Maskhadov og Ruslands præsident Boris Jeltsin for at afklare Tjetjeniens fremtidige status, men der er ikke fastsat en dato endnu.

Dansk-kurder anholdt i Tyrkiet
*Tyrkisk politi har anholdt den danske-kurder Ferit Süslü, der efter 15 år i Danmark var på sit første besøg hos sin familie i det østlige Tyrkiet. Udenrigsministeriet er gået ind i sagen på initiativ af Ferit Süslüs danske hustru. Torsdag eftermiddag havde den danske ambassade i Ankara endnu ikke fået oplyst, hvorfor Süslü er tilbageholdt.
De danske myndigheder havde advaret den 34-årige Süslü mod tage til Tyrkiet. Inden sin flugt til Danmark tilbragte Ferit Süslü to år i tyrkisk fængsel, hvor han ifølge sin bror, som bor i Danmark, blev udsat for tortur. Broderen fortæller, at Ferit Süslü sad fængslet for medlemsskab af en kurdisk seperatistgruppe. Süslü har ikke aftjent sin værnepligt i Tyrkiet, og hans hustru regner det for sandsynligt, at de tyrkiske myndigheder ønsker at tale værnepligt med ham.

Fremskudt indrejse- kontrol sparer penge
*Med kontrol i udenlandske lufthavne og afsløringer af falske dokumenter har fire medarbejdere fra de danske udlændingemyndigheder sparet Danmark for udgifter på mindst 25 mio. kr. til asyl, integration og bistandshjælp til udlændinge, der ville illegalt til Danmark, skriver Berlingske Tidende.
Ordningen med attacher i Damaskus, Ankara, Nairobi og Islamabad har vist sig så rentabel og effektiv, at Danmark til efteråret sammen med de øvrige nordiske lande udvider den til at omfatte de baltiske lande og Sri Lanka. Samtidig skal alle attacheer skærpe indsatsen mod den stigende organisering af illegale rejser med falske papirer.

Mladic-støtte må ikke stille op i Montenegro
*Montenegros præsident, Momir Bulatovic, har af forfatningsdomstolen fået forbud mod at genopstille til præsidentvalget i oktober. Bulatovic er en nær ven af Serbiens stærke mand, præsident Slobodan Milosevic.
Præsidenten har endnu ikke reageret. Hans kandidatur blev godkendt af republikkens valgkommission tidligere på ugen, men hans rival til præsidentposten, ministerpræsident Milo Djukanovic, protesterede.

Kampe tager til i Congo
*Kampe mellem rivaliserende grupper i Congo har spredt sig fra hovedstaden Brazza-ville til Impfondo inde i landet, 900 kilometer nord for Brazzaville, rapporterer nød-hjælpsarbejdere og lokale radiostaioner. Kampene står mellem præsident Pascal Lissoubas styrker og tilhængere af hans forgænger Denis Sassou Nguesso. Der befinder sig for tiden mange rwandiske flygtninge i Impfondo, og nødhjælpsarbejdere frygter, at mange af dem er blevet dræbt.
I går blev Brazzaville desuden beskudt med moter-granater fra nabolandet Den Demokratiske Republik Congo, tidligere Zaire, som gengældelse for et congolesisk angreb, angiveligt fra Sassous styrker, mod Kinshasa tirsdag. De to hovedstæder er nabobyer og adskilles af en flod.

Forbud mod olie-tanke på vej
*Miljøstyrelsen foreslår i en ny bekendtgørelse et totalforbud mod at nedgrave olietanke til villaopvarmning og skærpede krav til industri-tanke. Bekendtgørelsen, der netop har været til høring, ventes at træde i kraft i løbet af efteråret, skriver Børsen. Nedgravede olietanke udgør en stor miljøtrussel, fordi ingen ved, hvor længe de eksisterende tanke holder, og hvor mange af de 350.000 nedgravede villatanke og 50.000 nedgravede industri-tanke, der allerede lækker.

Ejendomsmæglere melder hus forbi
*Langt fra alle landets henved 6.000 boligejere med inkonvertible lån kan regne med at få erstatning, fordi deres ejendomsmægler ikke oplyste, at lånene ikke kunne lægges om uden tab. Det siger direktøren i Dansk Ejendomsmæglerforening, efter at Højesteret har tilkendt en husejer fra Hinnerup erstatning fra ejendomsmægleren på over en kvart million i sådan en sag. Dels har kun de mennesker, der har forsøgt at sælge - bolig eller obligationer - mødt problemet, dels er der forskel på sagerne, så ejendomsmæglerene ikke automatisk kan pålægges ansvaret.

Britisk avis søsætter ØMU-and
*Den britiske avis, London Evening Standard skrev i går, at Frankrig og Tyskland er parate til at udsætte Den Økonomisk Monetære Union, hvis Storbritannien vil være med i ØMU'ens tredie fase og den fælles mønt fra starten.
Ifølge såkaldt "meget pålidelige kilder" skal forbundskansler Helmut Kohl og præsident Jacques Chirac have tilbudt en udsættelse af ØMU'en med et år. Ingen har gjort sig den ulejlighed at dementere historien.
Leder på bagsiden

To dræbt i Pakistan på 50-års dag
*Det begyndte smukt. Titusinder af festklædte pakistanere gik på gaden for at fejre, der lod kanonsalutter og hovedstaden Islamabad, og landets to største byer, Karachi og Lahore var smykket og dekoreret i de nationale farver grøn og hvid. Men i havnebyen Lahore sluttede festlighederne i anledning af 50-årsdagen for Pakistans uafhængighed blodigt. To blev dræbt, da politiet åbnede ild mod demonstranter, ved den fremtrædende pakistanske forhandler Mohammad Ali Jinnahs gravmægle. Flere mennesker blev kvæstede i den efterfølgende panik blandt de 20.000 demonstranter.
Pakistans ministerpræsident slog en forsonende tone an over for nabolandet Indien i anledning af jubilæet for uafhængigheden - og delingen.
Ministerpræsident Nawas Sharif opfordrede den indiske regering til at indlede fredsforhandlinger om det voldshærgede Kashmir, som er delt mellem Pakistan og Indien, og som har været årsag til to af de tre krige mellem de to lande siden deres uafhængighed i 1947.
"Hvis problemerne omkring Kash-mir var blevet løst i overensstemmelse med den lokale befolknings ønsker, ville både Indien og Pakistan i dag være veludviklede lande," sagde Sharif i en tale foran parlamentsbygningen i Islamabad. Han opfordrede Indien til at trække sine militære styrker tilbage fra Kashmir for at vise sin gode vilje og dermed skabe grundlag for en "ærlig og oprigtig" dialog mellem de to lande.

Artikel side 5
Redigeret af Helle Ringgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her