Læsetid: 8 min.

DØGNETS NYHEDER

27. august 1997

Landsret godkender Ri-Bus-anklage
*Vestre Landsret sagde i går god for, at der kan føres sag mod tre Ri-Bus aktivister for opfordring til og organisering af hærværk, selv om byretten i Esbjerg havde afvist anklagepunktet som for upræcist, men det behøver ikke at stå i anklageskriftet, præcis hvornår hvem har opfordret til hærværk og uddelt værktøj til det, vurderer landsretten.
Forsvaret vil nu søge procesbevillingsnævnet om lov til at få landsrettens afgørelse prøvet ved Højesteret, oplyser en af aktivisternes forsvarer, Thorkild Høyer. Samtidig ønsker forsvaret, at behandlingen ved retten i Esbjerg skal sættes i stå, indtil Højesteret har talt, og det kan få sagen til at trække i langdrag.
Landsrettens afgørelse ventes ikke at give habilitetsproblemer for de dommere ved byretten, der i første omgang afviste anklagepunktet.
Artikel side 4

De Klerk forlader sydafrikansk politik
*Sydafrikas tidligere præsident, den 61-årige Frederik W. De Klerk, træder tilbage som formand for Det Nationale Parti og trækker sig helt ud af politik. De Klerk sagde, at det sker for at lade yngre kræfter komme til.
De Klerk ledede partiet i otte turbulente år af Sydafrikas historie, og delte i 1993 Nobels Fredspris sammen med Nelson Mandela.
De Klerk var ellers langt hen i sin karriere kendt for sine yderst konservative synspunkter og kompromisløse støtte til apartheidsystemet, men i 1990 tog han hul på en hurtig afvikling af apartheid-regimet, og fire år senere blev det første demokratiske parlamentsvalg holdt i Sydafrika.
Leder på bagsiden
Artikel side 5

Krenz appellerer
sin fængselsdom
*Den tidligere østtyske regeringschef Egon Krenz har appelleret den dom, som han mandag fik for drab på fire flygtninge, der blev dræbt, da de forsøgte at komme over Berlin-muren.
Krentz blev mandag idømt seks og et halvt års fængsel for flygtningenes død, og han blev straks taget i forvarring op til dommens stadsfæstelse. Den fængslingskendelse appellerede Krenz også. Han vil på fri fod, indtil hans dom eventuelt stadfæstes ved en højere tysk retsinstans.
En appelsag vil sandsynligvis vare mindst seks måneder, og går kendelsen Egon Krenz imod, vil han gå til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Fredelig finanslov lægger op til forlig
*Regeringens udspil til næste års finanslov vækker ikke den store furore. Den borgerlige opposition kritiserer, at overskuddet på syv milliarder alene bygger på engangsindtægter, primært et salg af TeleDanmark aktier for 15 milliarder. Fra SF og Enhedslisten går kritikken på mangel på visioner, når der gælder bekæmpelse af arbejdsløsheden og miljøproblemerne.
Alt tyder dog på, at finanslovens punkter kan stemmes igennem et for et med skiftende flertal fra Folketingets fløje. Måske undtaget udspillet om at lade arbejdsgiverne betale for medarbejdernes sygefarvær i tre i stedet for som nu to uger.
Leder på forsiden, analyse
her på siden og Tema side 3

FN-støtte til Weiss' Somalia-aftale
*Indenrigsminister Birte Weiss og regeringen får nu støtte til aftalen om at yde bistand til Somalia, så afviste asylansøgere kan vende tilbage. Fra FN's Flygtningehøj-kommissariat, UNHCR's kontor i New York siger direktør, Søren Jessen-Petersen, til Ritzaus Bureau.
"Vi er vældig positive over for det danske tiltag. I FN fokuserer vi selv på at genopbygge kommunerne og lokalsamfundet, så det bliver lettere for flygtningene at vende tilbage," siger han.
Søren Jessen-Petersen frygter ikke, at aftalen medfører, at flere nationer eller lokale ledere vil kræve økonomisk bistand mod at tage imod hjemvendte flygtninge.
Artikel på forsiden
og debat side 9

Fuld fart på gen-
godkendelser
*Det går stærkt med de gensplejsede afgrøder i EU. Nu vil hollandske virksomheder markedsføre både genmanipulerede kartofler og nelliker i EU's medlemslande. Senest 26. september skal EU-Kommissionen have svar fra dansk side.
Danmark er også selv på banen med en gensplejset roe. Miljøminister Svend Auken (S) besluttede i går at følge Miljøstyrelsens indstilling og tillade, at DHL-Trifolium kan markedsføre en gensplejset foderroe, der kan tåle Round-up, i Danmark - og dermed er det europæiske marked også åbent, med mindre der kommer indsigelser fra andre EU-lande. Det er første gang en gensplejset afgrøde skal markedsføres i Danmark som det første land.
Fødevarerminister Henrik Dam Kristensen medgav i øvrigt i Radioavisen i går, at det gik vel hurtigt med godkendelsen af gensplejset majs til fødevarer og husdyrfoder i Danmark sidste uge. Folketingets medlemmer havde papirene på sagen i fire dage, før godkendelsen faldt fra ministeriet, og SF's Jørgen Jespersen har af den grund bebudet et samråd med Henrik Dam Kristensen.
Artikel side 4

Stort halvårs underskud til ØK-koncern
*Trods en fremgang på 12 pct. i nettoomsætningen til 8,7 mia. kr. måtte ØK-koncernen i regnskabsårets første halvdel konstatere et koncernunderskud på 24 mio. kr. mod et plus i samme periode sidste år på 88 mio. kr. ØK's andel af resultatet er et minus på 22 mio. kr. mod et plus sidste år på 72 mio. kr.
Det er primært koncernens konsumvaredivision, som bidrager til det negative resultat, som ØK betegner som "utilfredsstillende". Divisionen måtte konstatere et underskud på den primære drift på 15 mio. kr. efter et plus sidste år på 34 mio. kr., mens omsætningen steg 25 pct. til lige under fire mia. kr. Heller ikke fødevaredivisionen lever op til forventningerne.
Selskabets aktier sluttede med et fald på 28 kr. til 112 kr. efter en overgang at have været nede i kurs 104 umiddelbart efter offentliggørelsen af halvårsregnskabet.

To tiltalle vidste
intet om brevbomber
*'Respekt' for den hovedtiltalte, 28-årige tidligere nazist TDN, i brevbombe sagen var de to andre tiltalte i sagen, MV og NS's begrundelser for, at de ikke vidste noget om de tre brevbomber, som TDN angiveligt fremstillede i sin lejlighed, mens de to 21-årige var til stede. Han havde sagt, at de ikke skulle blande sig i, hvad han sad og lavede.
De tre er alle tiltalt for den 17. januar i år at have fremstillet tre brevbomber og forsøgt at sende dem fra Sverige til England til henholdsvis en tv-stjerne, som var gift med en sort mand, en anti-fascistisk organisation samt en rivaliserende gruppe inden for den engelske nazi-gruppe Combat 18.

Vidneafhøringen fortsætter torsdag, og der ventes dom i næste uge.
DUC går i Lutia-feltet med Statoil
*Dansk Undergrunds Consortium (DUC) og den norske Statoil-gruppe har indgået en aftale om den fælles udbygning af Lulita-feltet i Nordsøen, oplyser A. P. Møller.
Mærsk Olie og Gas skal stå for udbygningen af DUC's Harald-felt. Lulita-feltet, der ligger i den nordlige del af Nordsøen, blev fundet i 1992 ved boringen Lulita-1, der blev gennemført i samarbejde mellem DUC og Statoil. Under boringen fandt man olie i sandsten, og en prøveproduktion viste rater på omkring 5.000 tønder olie om dagen. Produktionen fra Lulita-feltet ventes at begynde i første halvår 1998.

Svensk beredskab til efter OL-afgørelse
*Efter bomben på Göteborgs Ullevi stadion i mandags har politiet i Stockholm har sat samtlige landet politikredse i alarmberedskab indtil 5. september. Det er den dag Den Internationale Olympiske Komite (IOC) afgør hvilket by, der får værtsskabet for OL år 2004. Stockholm er med i kapløbet, sammen med blandt andre Rom og Cape Town. Politiet landet over opfordres til øget vagtsomhed, særligt omkring sportsarenaer. Stockholms Stadion var mål for en bombe 8. august.

Nordkoreanere
hoppet af til USA
*To afhoppede nordkoreanske diplomater er kommet til USA, hvor de vil blive udspurgt af amerikanske og sydkoreanske efterretningsfolk om Nordkoreas formodede salg af missiler til lande i Mellemøsten, rapporterer tv-stationen CNN.
En talsmand for det amerikanske udenrigsministerium ville hverken bekræfte eller afkræfte oplysningerne, men CNN citerer amerikanske regeringskilder for at sige, at de to diplomater er kommet til USA med deres familier fra Egypten og Frankrig.

Kashmir-træfninger klinger af
*Skudvekslingerne ved den indisk-pakistanske grænse ved Kashmir fortsatte tirsdag, men for første gang i seks dage tav både det indsike og det pakistanske artilleri, oplyser en indisk talsmand.
"Skudvekslingen er taget af både i Uri- og Keran-områderne," sagde den indiske militærtalsmand i Jammu, der vurderede, at situationen nu synes at være under kontrol.
Indiske talsmænd har sagt, at der under de seneste fem dages kampe blev dræbt to soldater og tre civile på den indiske side af grænsen, og at man mente, at 60-70 pakistanere var dræbt eller såret. Pakistan har sagt, at fire paki-stanske soldater blev dræbt.
De to landes udenrigsministre mødes i næste måned for at fortsætte arbejdet med at finde en løsning på Kashmir-konflikten. Indien har afvist et amerikansk tilbud om mægling.

Skatte(sn)ydere skal beskyttes bedre
*Skatteydere, som mistænkes for at have fusket med oplysningerne på selvangivelsen og risikerer at blive straffet med en bøde, skal nu have den samme retsbeskyttelse som mistænkte drabs- og voldsmænd i straffesager, skriver Berlingske Tidende.
Fra det øjeblik den kommunale skatteforvaltning sender en sag med mistanke om et strafbart forhold til told- og skatteregionen, får den mistænkte en sigtets retsstilling. Den mistænkte har så ret til ikke at udtale sig og skaffe sig en forsvarer. Samtidig har vedkommende ikke længere pligt til at hjælpe myndighederne med at opklare sagen.
Samtidig afskæres myndighederne fra for eksempel at ransage og beslaglægge dokumenter uden retskendelse. Reglerne der udsendes i løbet af efteråret ventes af gøre skattemyndighedernes arbejde noget sværere.

Fotograf og overskrift forsvandt
*Information bragte i går tirsdag et foto af socialpædagog Søren Magnussen på side fire uden fotografens navn. Der skulle have stået: Foto: Klaus Holsting. Over bagsidens leder skulle have stået: 'Vindernes historie' og ikke kun de sørgelige rester 'V e'.

Schengen-rettelse
*I lørdagsavisen havde der indsneget sig en beklagelig fejl på vores temaside om SF's EU-politik. I hovedartiklen om nordisk pasunion mv. står der, at "om fem år vil store dele af Schengen blive flyttet over fra den beslutningsdygtige søjle 3 til den mere handlekraftige søjle 1." Det er ikke korrekt. Der skulle naturligvis have stået, at "om fem år vil store dele af retspolitikken blive flyttet...".

Størstedelen af Bosniens hær støtter Plavsic
*Præsident Bilajana Plavsic, syntes at have genvundet kontrollen over størstedelen af hæren i Republikken Srpska. Flertallet af de 11 medlemmer af generalstaben kom til det møde, som Plavsic havde indkaldt generalerne til for - som led i striden med Radovan Karadzics fløj - at vise, at hun har kontrollen over det opsplittede bosniske militær. De fremmødte generaler repræsenterede to tredjedele af hæren, og de fleste af dem lovede Plavsic deres støtte. Mødet førte dog ikke til nogen ændringer i hærens kommandostrukturer.
Chefen for generalstaben, general Pero Colic, blev væk fra mødet i Banja Luka. Der har været vedholdende rygter om, at præsident Plavsic har planer om at udskifte Colic, og de to ventes at mødes i dag.
SFOR-styrken mindede i går de militære ledere fra Republikken Srpska og fra den muslimsk-kroatiske føderations hær om, at de som profesionelle soldater har en pligt til at holde sig ude af politiske anliggender. Påmindelsen kom, efter at den bosnisk-serbiske stabschef sidste uge sagde, at hæren kunne redde Republikken Srpska, hvis Plavsic "fortsatte med at destabilisere" republikken.
Også de af Plavsic afsatte parlamentsmedlemmer fra Karadzis Serbisk Demokratiske Parti mødtes i går. Ud af de 83 medlemmer mødte cirka 40 op i Pale. Her besluttede de at underkende præsidentens aftale med Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) om, at OSCE skal overvåge de kommende lokalvalg i næste måned.
Vestlige mæglere siger, at Pale-beslutningen ikke har nogen juridisk vægt, da Palvsic sidste måned opløste parlamentet og udskrev nyvalg. En beslutning, som Forfatningsdomstolen og parlamentet ikke anerkender.
Redigeret af Helle Ringgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her