Læsetid: 8 min.

DØGNETS NYHEDER

26. august 1997

DDR's politbureau
i fængsel for drab
*Den 60-årige Egon Krenz, Østtysklands sidste stats- og partichef, er blevet idømt seks og et halvt års fængsel for sit ansvar for drab og medvirken til drab på flygtninge ved Berlin-muren og grænsen mellem de to Tysklande under Den Kolde Krig. Krenz stod anklaget sammen med to tidligere medlemmer af kommunistpartis øverste ledelse, polit-bureauet, den 68-årige Günter Schabowski, tidligere partichef i Østberlin, og den 65-årige, tidligere ansvarlige for DDR's økonomi, Günther Kleiber. De to fik hver tre års fængsel, og er på fri fod til dommenen stadfæstes. Krenz blev taget i forvaring.
Anklagemyndigheden havde krævet 11 års fængsel til Egon Krenz og ni og syv et halvt års fængsel til henholdsvis Schabowski og Kleiber.
Leder på bagsiden
Artikel side 5

17 kinesiske dødsdomme dagligt
*Kina dømte sidste år 17 mennesker til døden hver dag, og mindst 4367 dødsdomme blev eksekveret, skriver Amnesty International (AI) i en ny rapport. AI har optalt flere end 6100 dødsdomme i Kina i 1996. Det er flere end de to foregående år tilsammen, men sandsynligvis lavt sat, vurderer AI.
Det store antal domme og henrettelser er resultatet af en landsdækkende kampagne mod kriminalitet, der blev sat i værk i slutningen af april 1996. Den var planlagt til at vare tre måneder, men er flere gange blevet forlænget. Brugen af dødstraf har stor opbakning blandt den kinesiske befolkning, og kampagnen gør en vedtaget kinesisk retsreform, der skulle sikre den tiltalte et uvildigt forsvar, irrelevant på nuværende tidspunkt, siger AI.

Somaliere vil lære
- og hjem
*En gruppe somaliske flygtninge i Århus arbejder på at uddanne sig til at kunne starte et kooperativ i Somalia. Det drejer sig om ca. 70 somaliere, som har fået asyl i Danmark, men gerne vil hjem, når betingelserne er til stede. Flygtningene håber at kunne vende hjem om tre-fire år og leve af et kooperativ med landbrug og fiskeri på et stykke frugtbar jord nær havet. Indtil da vil flygtningene lære om landbrug, fiskeri, byggeri og vandforsyning. Projektet, der endnu er på tegnebrædtet, ledes af en styregruppe på syv somaliere og to danskere.
Arbejdsmarkedsnetværk i Århus samarbejder med det rådgivende ingeniørfirma Carl Bro International, som tidligere har repatrieret vietnamesiske flygtninge, som vendte hjem fra Hongkong. Projeket i Århus har ingen forbindelse til den aftale, som regeringen har indgået med klanledere i Somaliland om hjemsendelse af afviste asylansøgere.
Leder på forsiden
Tema side 3

Kansler Kohl er kold over for Waigels ønske
*Den tyske forbundskansler, Helmut Kohl, har ingen planer om ændre regeringen i Bonn. I et interview i den store konservative boulevard-avis, Bild-Zeitung, betegner Kohl i dag den seneste tids debat om en ændring af det konservativ-liberale kabinet som "fuldstændig overflødig", og mandag aften afviste han i tysk TV2, at han vil lade sig sætte under pres.
Forventningerne om en regeringsrokade bundede i finansminister Theo Waigels (CSU) udmelding om, at han ikke vil beklæde dén post efter næste valg. Waigel har før opfordret Kohl til at omdanne regeringen inden årets udgang for at stå stærkere ved det kommende valg.
Kohl siger, at debatten har været overordentlig skadelig for regeringskoalitionen og for de kristeligt-konservative unionspartier, CDU/CSU, og at den har "ærgret ham overordentlig meget".

Grønland skal forvalte egne råstoffer
*Fra 1. januar 1998 skal forvaltningen af de grønlandske råstoffer ske i Grønland. Grønlands Hjemmestyre betragtet forhandlingsresultatet som en kolossal sejr. Hidtil har Danmark forvaltet værdierne i Grønlands undergrund, og hjemmestyret har længe kæmpet for at få forvaltningen hjem eller i det mindste placeret under sig.
Selv om Råstofforvaltningen overføres, vil Grønland fortsat acceptere, at beslutningskompetencen er delt mellem folketing og landsting, og indtægterne deles fortsat ligeligt mellem Danmark og Grønland op til de første 500 millioner kroner. Fordelingen af indtægter derover skal genforhandles. Det anslås, at råstofefterforskningen i Grønland i år løber op i 300 millioner kroner.

NATO-støtte til Plavsic svinder
*Den bosnisk serbiske præsident, Biljana Plavsic, kan ikke forvente fortsat NATO-støtte i sin magtkamp med radikale nationalister, der ledes af den tidligere præsident Radovan Karadzic.
"Den NATO-ledede fredsstyrke i Bosnien ønsker ikke at fortsætte denne linje i mere end et par dage. Styrken er ved at blive nervøs, og den ønsker at holde sig på afstand," sagde en vestlig diplomat, der ønskede at være anonym. Soldater og pansrede køretøjer fra den NATO-ledede Stabiliseringsstyrke (SFOR) har de sidste seks dage bevogtet politi-hovedkvarteret i Banja Luka samt tre andre politistationer og byens politiakademi, og det opfattes af befolkningen i Republikken Srpska som vestlig støtte til Plavsic.
Et planlagt møde mellem Plavsic og hærens ledelse i går blev udskudt, og først i dag ventes en klar indikation af, hvor stor støtte Plavsic kan vente at få fra hæren.
Artikel side 5

Græsrødder skarpe
i kritikken af Norge
*De nordiske naturfredningsforeninger opfordrer de øvrige nordiske regeringer til at lægge alvorligt pres på Norge for at få landet til at opgive sine særkrav i forbindelse med de internationale klimaforhandlinger i Japan til december.
Opfordringen er vedtaget på et fællesmøde i Stockholm af repræsentanter for naturfredningsforeningerne i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Færøerne og Ålandsøerne.
"Det er skuffende, at Norge - der som det første land vedtog en CO2-målsæting - nu blokerer for fremskridt i klimaforhandlingerne sammen med andre olieproducerende lande," hedder det i den fælles udtalelse.
De lægger vægt på, at det kan få afgørende betydning for udfaldet af konferencen i Japan, hvis Norge opgiver sine særkrav og dermed bryder ud af blokken af olieproducerende lande. Norge har fore-slået, at industrilandene skal nedbringe deres udledning af CO2 med 10 procent i år 2010. EU har spillet ud med 15 procent, mens hverken USA eller Japan endnu er kommet med konkrete forslag.

Bombe dræber fire
mennesker i Algeriet
*En kraftig bombe eksploderede mandag på et marked i en forstad til Algeriets hovedstad, Algier, rapporterede det statslige tv. Fire mennesker blev dræbt, og 49 blev sårede. Algeriske embedsmænd beskylder militante, fundamentalistiske muslimer for at stå bag de mange bombeattentater og massakrer i byer og i isolerede landsbyer i Algeriet.
Algeriske dagblade skrev mandag, at formodede islamiske ekstremister i weekenden skar halsen over på ni mennesker og bortførte otte andre i Algiers forstæder Houaoura og Baraki. Uofficielle tal viser, at mindst 560 civile er blevet dræbt den sidste måned.

Gensplejset majs
godkendt som mad
*Fødevareministeriet har i sidste uge godkendt, at koncernen Ciba-Geigy - der efter fusion nu indgår i Novartis - kan markedsføre sin gensplejsede majs som levnedsmiddel i Danmark. Altså både som spisemajs, majsolie, majsmel og som foder til husdyr. Majs-typen er modstandsdygtig over for antibiotikummet ampicillin og ukrudtsgiften Basta, og kan selv producere en insektgift, der slår majsborebillen og sommerfuglelarver i hjel. Østrig har forbudt majsen af frygt for følgerne af at slippe den ud i naturen.
"De dyrkningsmæssige sider af sagen er imidlertid ikke relevante i dansk sammenhæng, for majsen skal ikke dyrkes her," siger fuldmægtig Kit Eisner fra Veterinær- og Fødevaredirektoratet.

150 mio. til forskning i bio- og genteknologi
*Dagbladet Børsen skriver mandag, at en rapport fra Erhvervsministeriet kritiserer danske politikere og virksomheder for at forsømme at bearbejde danskernes skepsis over for gensplejset mad. Til skade for dansk fødevareindustris forskningsforspring og mulighederne for at tjene godt på eksport. Fødevarerminsiter Henrik Dam Kristensen (S) afviser kritikken og afsætter 150 millioner kroner til gen- og bioteknologisk forskning, skriver Børsen.

Tvivl om nord-
koreansk afhopning
*Nordkoreas ambassadør i Egypten, Jang Seung-gil, rejste til et tredje land, da han forsvandt fra Kairo i fredags, hævdede en talsmand for Sydkoreas udenrigsministerium i går, og aviserne brugte ordet "afhoppet" direkte og nævner USA som ambassadørens mål.
Det nordkoreanske ambassadepersonale i Kairo afviser rygterne, det er dog ikke muligt for nogen at få ambassadøren i tale. Er han hoppet af, vil det være første gang, en nordkoreansk ambassadør flygter. Jang Seung-gil er tidligere viceudenrigsminister med ansvar for Mellemøsten og er en af Nordkoreas mest fremtrædende ambassadører.

DONG klar med
skatte-millioner
*Økonomien i Dansk Olie og Naturgas A/S (DONG) er så god, at virksomheden for første gang kan begynde at betale skat. DONG offentliggør sit regnskab i dag, og TV Midt/Vest i Holstebro erfarer, at der i regnskabet er sat over 400 millioner kroner af til skat i 1997.
Staten får 80 procent af skattekronerne. Resten skal fordeles imellem de 34 kommuner, som har forbindelse til DONG. I de fleste tilfælde består forbindelsen dog udelukkende i, at kommunerne lægger jord til DONG's ledninger. Ifølge TV Midt/Vest vil pengene derfor blive fordelt efter antallet af DONG-arbejdspladser i kommunerne. Det betyder penge til Birkerød, Varde, Stenlille, Egtved og Møldrup kommuner.

Albansk hær får hjælp fra NATO
*NATO har lovet den albanske regering at hjælpe til med at genopbygge landets hær. Hæren har været i opløsning siden urolighederne tidligere på året. Ifølge aftalen skal NATO i fire måneder udstationere 12 ekspertgrupper i Albanien, som skal hjælpe res-terne af hærledelsen med juridiske og taktiske problemer. Desuden skal NATO hjælpe med at indsamle de mange våben, som civile stjal under urolighederne tidligere i år.
Albaniens hær tæller i øjeblikket af 54.000 dårligt udrustede mand.

Islamisk parti allierer sig med Le Pen
*Det tyrkiske Velfærdsparti kæmper for sin eksistens, efter at Tyrkiets øverste anklagemyndighed har indledt en undersøgelse af, om det islamiske Velfærdsparti er en trussel mod landets forfat-ningen, der klart adskiller religion fra staten, og derfor skal forbydes.
Velfærdspartiets leder, den afsatte regeringschef, Nec-mettin Erbakan har blandt andet haft møder med Le Pen, leder af det højreorienterede, franske Nationale Front, og ifølge Radioavisen har Le Pen lovet at stille sig spidsen for en kampagne fra EU-Parlamentet vendt mod Tyrkiet.

*Ældre og unge demonstrerede mod Israel
Bethlehem og nabolandsbyen Beit Sahour var i går centrum for to demonstrationer vendt mod den israelske blokade, der har spærret byerne af, to selvmordsbomber dræbte 14 mennesker på et marked i Jerusalem 30 juli. I udkanten af Bethlehem skød israelske soldater tåregas og gummikugler mod en gruppe på 70 unge, der kastede med sten mod de israelske vagter ved helligdommen Rachels Grav.
Ved Beit Sahour var soldaterne ikke slet så sikre på, hvordan de skulle reagere, da en gruppe på 100, primært ældre mænd, blandt andre kristne og muslimske gejstlige og forretningsfolk, gav sig til ved håndkraft at fjerne den jord- og stenbarrikade, som israelerne har bygget på vejen ind til Beit Sahour. Først da demonstranterne kørte en bulldozer frem, blev de stoppet. Ingen blev anholdt. "Vi forstår ikke, hvorfor Israelsk sikkerhed kan være grund til. at palæstinensere ikke kan krydse herfra og til Bethlehem," sagde en demonstrerende romersk katolsk præst.
Israel har sagt, at grebet om Bethlehem først løsnes, når PLO-leder Yasser Arafat slår hårdere ned på militante islamiske grupper. Men det er næppe nært forestående. De palæstinensiske selvstyremyndigheder tog i går hul på en ny runde "enheds-forhandlinger", blandt andet med HAMAS. Forhandlingerne skal skaffe enighed om en ny mekanisme til fortsat national dialog mellem myndighederne og palæstinensiske fraktioner, og etablere komiteer til formålet.

Redigeret af Helle Ringgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her