Læsetid: 8 min.

DØGNETS NYHEDER

25. august 1997

Vælgerne siger ja til
Amsterdam-traktaten
*Et flertal af danskerne siger - mere eller mindre - ja til EUs Amsterdam-traktat, viser en meningsmåling i B.T. søndag.
Blandt lidt over 1000 interviewede erklærer 33 pct. sig allerede nu sikre på, at de stemmer ja ved folkeafstemningen næste forår. Dertil kommer 22 pct., som ikke er sikre, men som hælder mod at stemme ja.
Her overfor står 19 pct., der er sikre på, at de vil stemme nej, og 16 pct., som er usikre, men hælder mod at stemme nej. Det markante ja-flertal i undersøgelsen skyldes ikke mindst, at et stigende antal socialdemokratiske vælgere, nu ser ud til at ville stemme for traktaten.
Artikel på forsiden

17 dræbt i Somalia
*Mindst 17 mennesker blev dræbt i klan-kampe i det sydlige Somalia og den selv-udråbte republik Somaliland i den nordlige del, sagde indbyggere søndag.
Ti mennesker blev dræbt, da rivaliserende klaner, som strides om land, tørnede sammen med lette våben i Erigabo i den østlige del af Somaliland i lørdags. Lokale ældre og religiøse ledere forsøgte søndag at forlige de to grupper og genoprette freden i området ved at adskille rivalerne.
Sydpå blev mindst syv mennesker dræbt og otte såret under voldsomme kampe mellem rivaliserende klan-militser omkring landsbyen Berhano, 90 km syd for havnebyen Kismayu.
Somalia har ikke haft nogen centralregering siden den seneste diktator, præsident Mohamed Siad Barre, blev styrtet fra magten i 1991.
Somaliland, der ledes af den selvbestaltede kalnhøvding Mahamad Ibrahim Egal, er ét af de områder, som regeringen vil sende afviste somaliske asylansøgere tilbage til.
Artikel på forsiden

Ny massakre
i Algeriet
*En ny række massakrer i Algeriet har kostet 42 mennesker livet, og volden har indtil nu krævet næsten 600 menneskeliv i de seneste seks uger, skrev lokale dagblade søndag.
Vet et af de mest dramatiske angreb eksploderede to bomber i et tog, da det passerede igennem byen El Affroun, 70 km vest for Algier. Otte mennesker blev dræbt og 28 kvæstedes, skrev dagbladene El Watan og El Khabar. Den første bombe ødelagde togets forreste vogn og mens passagererne søgte at flygte ud af vognen, eksploderede den anden bombe, der var anbragt i nærheden.
Under et angreb onsdag, blev tre mennesker dræbt og 22 såret under et baghold, da de vendte hjem fra en anti-terror demonstration, skrev dagbladet La Tribune søndag. I demonstrationen, der var indkaldt af fagbevægelsen, deltog flere tusinde mennesker.
La Tribune sagde, at deltagere i demonstrationen var på vej hjem til en lille landsby nær Medea, 80 km øst for Algeriet, da de faldt i baghold, der formodedes at være foranstaltet af islamiske militante.
Det samme blad skrev, at 30 mennesker - heriblandt kvinder og børn - havde fået halsen skåret over under massakrer i byerne Feidel-Botma og Ain Ouro i Djelfa området, omkring 300 km syd for Algier.
Ifølge rapporten skar formodede islamiske ekstremister halsen over på 20 mennesker og Feid-el-Botma og bortførte seks kvinder.
Et lignende angreb i Djelfa i torsdags efterlod 10 dræbte, der også havde fået halsen skåret over.
Dagbladet Liberté meddelte søndag, at en person blev myrdet i landsbyen Afafna nær Tiaret, 240 km sydvest for Algier.
Den algeriske regering har endnu ikke udsendt nogen officelle tal for volden. Men uofficielle tal samlet ind af nyhedsorganisationer viste at 560 civile var blevet dræbt siden den 15. juli, da en leder af den Islamiske Frelserfront (FIS), Abassi Madani blev løsladt fra fængslet.
Hans løsladelse ses som et tegn på regeringens vilje til at finde en forhandlingsløsning på landets politiske krise.
Algeriet har siden 1992 udkæmpet til blodig borgerkrig, efter at militæret greb ind for at hindre FIS i at vinde Algeriets første frie valg.
Et sted mellem 70.000 og 100.000 skønnes dræbt.

Mordforsøg
mod Kaunda
*Zambias tidligere præsident Kenneth Kaunda sagde søndag, at hans efterfølger på præsidentposten forsøgte at få ham dræbt, da politiet skød og sårede ham på oppositionens møde i weekenden.
Den 73-årige "nationens fader", der styrede Zambia fra uafhængigheden i 1964 til 1991, beskyldte uropolitiet for at anvende tåregas for at kvæle et fredeligt oppositionsmøde og åbne ild mod hans bil, da han forsøgte at flygte.
Kaunda sagde, at et strejfskud ramte ham i toppen af hovedet, mens en anden kugle ramte hans passager Roger Chongwe, der er leder af et allieret oppositionsparti, i ansigtet.
Der var ingen officiel forklaring på episoden i den centrale zambianske by Kabwe lørdag, men Kaunda sagde, at præsident Frederick Chiluba stod bag.
Uoverensstemmelser mellem Kaunda og Chiluba stammer fra sidste valg, hvor Chiluba ændrede valgloven, så at Kaunda ikke kunne stille op fordi hans forældre ikke var fra Zambia.

Nyrup afviser efterlønsreform
*Ingen skal pille ved efterlønnen. Den er en del af den danske velfærdsmodel, og det forbliver den, selv om de radikale ønsker efterlønnen til debat i et kommende regeringsgrundlag.
Det fastslog statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) endnu engang ved sommerens sidste socialdemokratiske stævne på Billeshave
Efterskole ved Middelfart.
"Efterlønnen er en del af Danmark og af velfærdssamfundet. Og det forbliver den, så længe jeg har et medansvar for regeringsmagten, sagde statsministeren i sin pep-talk til 3.000 forsamlede socialdemokrater i den kvælende augusthede.

Pakistan benægter
rygter om kampe
*Pakistans forsvarsministerium benægtede søndag kraftigt indiske militærrapporter om, at 51 pakistanske soldater skulle være dræbt under voldsomme kampe mellem Indien og Pakistan langs deres grænse i Kashmir.
"Der har ikke været skudvekslinger dér i de seneste to dage, og det er tre dage siden, at der var skudvekslinger i Uri- og Kargil-områderne", sagde en talsmand for det pakistanske forsvarsministerium.
En indisk militærtalsmand havde tidligere søndag sagt, at 51 pakistanske soldater var blevet dræbt og 45 andre sårede, da den indiske hær slog til efter de mange skudvekslinger lørdag aften og søndag. Indiske embedsmænd sagde, at de værste kampe involverede svært artilleri og fandt sted søndag i Uri, 400 km nordvest for Jammu i den indiske delstat Kashmir. Endvidere var der kampe i Kargil, 500 km længere nordpå.
Den pakistanske talsmand beskyldte Indien for forsøg på at sabotere næste måneds forhandlinger, der går ud på at forbedre forholdet mellem dem.
Indien og Pakistan genoptog i marts de bilaterale forhandlinger, og i juni havde de to landes udenrigsministre et forhandlingsmøde i Islamabad, og det tredje møde skal efter planen finde sted i New Delhi i næste måned.
Indien beskylder Pakistan for at uddanne og bevæbne Kashmir-militante, der fører en separatistisk politik i det indisk-ledede Kashmir.
Pakistan har benægtet dette.
Kampagnen, som Islamabad kalder den legitime kamp for Kahsmirs ret til selvbestemmelse, har siden 1989 krævet flere end 20.000 døde.
Tibetanere dømt
for spionage

*En kinesisk domstol i den tibetanske hovedstad Lhasa, har i al hemmelighed idømt to tibetanske systemkritikere henholdsvis ni og seks års fængsel, oplyste det eksiltibetanske informationsnetværk, TIN, lørdag.
Retssagen mod de to blev afholdt i august 1996, men dommene har hidtil været hemmeligholdt for offentligheden. De er kun blevet kendt, fordi tibetanske flygtninge fik fat i dem i denne måned.
Den ene dømte er skrædderen og systemkritikeren Shol Dawa og den anden er forretningsmanden Topgyal fra byen Lhasa.
De to blev bla. dømt for spionage, som drejer sig om, at de havde lavet en liste med navne på tibetanske politiske fanger, der var blevet løsladt, eller som ville blive løsladt.
Listen skulle de sende udenlands til "Dalai-kliken", skriver den danske Støttekomité for Tibet i en pressemeddelelse og citerer fra domsafsigelsen

London beskyldes for sjusk med oksekød
*Britiske myndigheder har ikke gjort nok for, at et forbud mod eksport af britisk oksekød er blevet overholdt. Det fastslår en EU-parlamentsgruppe, som har undersøgt sagen, og lørdag krævede regeringerne i Tyskland og Belgien, at Storbritannien omgående skærper kontrollen med den britiske kødeksport.
EU har pålagt Storbritannien at standse eksporten af oksekød af frygt for, at den kogalskab, som en del britisk kvæg er ramt af, skulle sprede sig til de øvrige EU-lande.
"Der er klare tegn på, at de britiske myndigheder ikke gjorde, hvad de kunne for at overholde eksportforbuddet", siger Reimer Boege, leder af den undersøgelseskommission, som af EU-Parlamantet er blevet pålagt at følge eksportforbuddet.
Ifølge Boege har britiske myndigheder jævnligt undladt at åbne containere, hvilket har givet kriminelle gode muligheder for at omgå eksportforbuddet.

Græsk-cyprioter
vil opstille missiler
*Cyperns regering er fast besluttet på at opstille et større antal jord-til-luft missiler indkøbt i Rusland, trods kraftige protester fra den tyrkiske regering i Ankara. Det sagde den cypriotiske udenrigsminister Yannikis Casoulidis søndag til nyhedsbureauet CNA.
"Det kan ikke komme på tale at udsætte opstillingen af missilerne så længe årsagen til, at vi har købt dem, stadig eksisterer", sagde udenrigsministeren i interviewet og understregede, at den græsk-cypriotiske befolkning på den delte middelhavsø må kunne føle sig sikker, for at missilerne ikke skal stilles op.
Yannikis Casoulidis henviser til de 30.000 soldater, som Tyrkiet har udstationeret i den tyrkiske del af Cypern, og som den græske befolkning frygter.
Den tyrkiske regering i Ankara har truet med at anvende militær magt for at hindre missilerne i at komme frem fra Rusland til den græsk-cypriotiske del af øen. Regeringen i Ankara siger, at missilerne kan nå mål på det tyrkiske fastland, og derfor er en trussel mod Tyrkiets sikkerhed.

Tamiler angriber hovedkvarter
*Partisangruppen de Tamilske Tigre (LTTE), der kæmper for en selvstændig tamilsk stat i det nordlige Sri Lanka, angreb søndag en af Sri Lankas hær vigtigste kaserner i den østlige del af landet med mortergranater og dræbte mindst to soldater og sårede 60 andre, oplyste en militær talsmand.
Angrebet fandt sted i byen Batticaloa 230 km øst for Sri Lankas hovedstad Colombo.
De Tamilske Tigre har i det seneste år lidt svære tab. Mindst 50.000 mennesker har mistet livet under den snart 20 år lange borgerkrig.

Royal naivitet
*Sagen om spionbillederne af Kronprinsen og hans veninde har fået kongehuset til at overveje den nye mediesituation.
"Men det er meget vanskeligt at lave aftaler mellem ofret og slagteren", siger hofmarskal Søren Haslund-Christensen i et interview til Berlingske Tidende søndag.
"Vi har måske været lidt naive og troet, at jagten på vores kongehus ikke ville blive så udtalt som i andre lande. Men der afprøves grænser for øjeblikket. Medierne kan have en masse fine og ideelle målsætninger, men når det kommer til stykket, er det pengene, der bestemmer spillereglerne", siger Dronningens hofchef og øverste rådgiver.
En Gallup-undersøgelse har netop vist, at 79 pct. af befolkningen mener, at ugebladene går for tæt på kongehuset. Men samtidig har halvdelen af danskerne inden for en uge set i de blade, de selv tager afstand fra.
Kongehuset har hidtil valgt at holde en meget lav profil i sagen om billederne af Kronprinsen, som Pressenævnet sandsynligvis tager stilling til den 3. september.

Ny massakre på tutsier i Rwanda
*Mindst 124 etniske tutsier fra Den Demokratiske Republik Congo (tidl. Zaire) blev natten til fredag dræbt af en eller flere hutu-bander i en flygtningelejr i Rwanda, oplyste FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) i Geneve lørdag.
En talsmand for UNHCR sagde, at organisationen i weekenden vil sende medarbejdere til det nordvestlige Rwanda for at undersøge de nærmere omstændigheder bag drabene.
Af de 124 dræbte var de 107 tutsi-flygtninge, mens de resterende 17 synes at være medlemmer af de bander, som gennemførte overfaldet. UNHCR-talsmanden sagde, at meget tyder på, at flygtningene forsøgte at nedkæmpe overfaldsmændene.
Rwandas tutsi-dominerede regering - som kom til magten i 1994, efter at den foregående hutu-regering iværksatte en massakre mod landets tutsier, som kostede mindst en halv million mennesker livet - beskylder hutu-oprørere for at stå bag overfaldet på flygtningelejren.

Redigeret af
Charlotte Aagaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her