Læsetid: 8 min.

DØGNETS NYHEDER

23. august 1997

Politisk opbakning
til heroinforsøg
*Succesen med gratis udlevering af heroin til narkomaner i Schweiz styrker nu kravet fra flere danske politikere og eksperter om et tilsvarende forsøg i Danmark.
"Den endelige rapport fra Schweiz ser så lovende ud, at vi bør etablere et tilsvarende forsøg herhjemme," siger formanden for Folketingets retsudvalg, Bjørn Elmquist, til Politiken.
Han forventer, at et embedsmandsudvalg, som regeringen har nedsat, er klar med en model for forsøget om en måneds tid.
Også Socialdemokratiets politiske ordfører, Torben Lund, mener, at resultaterne fra Schweiz er overbevisende. Men han vil ikke komme med en endelig anbefaling, før regeringen har gjort sit udredningsarbejde færdigt.
Både SF og Enhedslisten har tilkendegivet, at de støtter et forsøg i Danmark.

Giftfund lukker
vandforsyning
*Embedslægen i Århus amt har beordret vandforsyningen fra det private vandværk i Voldby ved Hammel lukket hurtigst muligt, efter at der i drikkevandet er fundet giftrester, som frygtes at kunne give fosterskader.
Giftresterne stammer efter alt at dømme fra sprøjtemidler med pesticider nedsivet fra de omkringliggende landbrugsjorder.
Ifølge embedslæge Niels Jørgen Kjeldsen kan giftresterne, der blev sporet for nogle uger siden i den lokale vandforsyning, være af en karakter, der kan give fosterskader.
Se også artikel side 4

Hver skoleelev sin hjemmecomputer
*Alle danske folkeskoleelever skal ifølge forskningsminister Jytte Hilden (S) i fremtiden gratis kunne få en computer med hjem.
Forskningsministeren satser på at nå målet om en hjemmecomputer til samtlige 600.000 danske folkeskoleelever inden for de næste tre til fem år, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
"Når finanslovsforslaget bliver fremlagt, vil man kunne se, at der er sat penge af til at give samtlige lærere på danske seminarier en computer med hjem. Det er første trin, som starter til næste sommer. Året efter satser jeg på at udbrede tilbuddet til alle skolelærere. Og inden for tre til fem år skal alle danske folkeskoleelever efter min plan gratis kunne låne en computer med hjem," fastslår Jytte Hilden.
Artikel side 4

Regeringen vil sælge
TeleDanmark-aktier
*Når finansministeren på tirsdag fremlægger regeringens finanslovforslag, vil det indeholde salg af TeleDanmark-aktier for 15 milliarder kroner. Den engangsindtægt bringer statens overskud op på syv milliarder kroner, skriver Berlingske Tidende.
Uden TeleDanmark salget ville Lykketoft med andre ord skulle præsentere et underskud på otte milliarder.
Det har længe været kendt, at regeringen har planer om et vist salg af aktier i Tele Danmark.
Imidlertid er iagttagere overraskede over størrelsen af det aktiesalg, der nu bliver lagt op til i finanslovsforslaget, skriver Berlingske Tidende.

Økologiske landmænd på vej ind i varmen
*De økologiske landmænd er på vej ind i varmen hos landbrugets top. Økologisk Landscenter med hovedsæde i Århus har netop sagt ja tak til en invitation om at få en fast plads i Landbrugsraadet.
Pladsen i rådet tilfalder formanden for det Økologiske Landscenter, Torben Stjernholm.
"Vi accepterer dermed de spilleregler, der er - men vi har tænkt os fortsat at sige, hvad vi mener," siger Torben Stjernholm til bladet Økologisk Jordbrug.
Han peger på, at de økologiske landmænd i rådet kan påvirke det markedsorienterede arbejde til gavn for økologerne.

Århus-borgmester kræver flere politifolk
*Århus' socialdemokratiske borgmester, Thorkild Simonsen, kræver nu, at partifællen, justitsminister Frank Jensen, bevilger midler til at ansætte flere politifolk i den jyske hovedstad.
"Der er behov for mere - og ikke mindre - politi i Århus," siger borgmester Thorkild Simonsen, der henviser til, at alle nye statistikker viser, at kriminalitet er rykket vestpå, mens politiets ressourcer ikke tilsvarende er fulgt med.
"Kriminaliteten faldt med 15 procent i København i perioden fra 1986 til 1996, mens den derimod steg med hele 22 procent i de tre store byer Århus, Aalborg og Odense i samme periode," påpeger Thorkild Simonsen.

120 flygtninge dræbt i Rwanda
*I det vestlige Rwanda blev 120 flygtninge i går dræbt, rapporterer FN's Flygtningehøjkommisariat (UNHCR) fra Geneve.
De 120 dræbte boede i en flygtningelejr, hvor der bor flest tutsier, som er flygtet fra Congos Demokratiske Republik (tidligere Zaire). Lejren blev overfaldet af en gruppe mænd bevæbnet med skydevåben og macheter. Yderligere 30 flygtninge blev såret, oplyste talskvinde for UNHCR, Pamela O'Toole.

To civile dræbt foran kirke i Kenya
*Bevæbnede mænd skød og dræbte to civile og sårede en politibetjent alvorligt fredag morgen i den kenyanske turistby Likoni syd for havnebyen Mombasa.
Dermed har de etniske uroligheder, som har ramt Kenyas turist- og kystbyer de seneste 10 dage, kostet 42 mennesker livet.
Fredagens drab skete ud for Likonis katolske kirke, hvor tæt ved 2.500 mennesker havde søgt tilflugt af frygt for nye overfald.
Lokale myndigheder formoder, at det er den samme gruppe bevæbne bandemedlemmer, der i snart to uger har hærget området med voldelige overfald, som også står bag fredagens drab.
Se også artikel side 6

Jagland som
statsminister
*Til trods for rekordhøj tilslutning til det norske Fremskrittsparti, vil kun 12 procent af vælgerne have partiets leder, Carl I. Hagen som statsminister.
Derimod ønsker hele 35 procent, at den nuværende statsminister, Thorbjørn Jagland fra Arbeiderpartiet, fortsætter på posten, viser en ny meningsmåling, som fredag offentliggøres i Arbeiderbladet.
18 procent ser gerne Kristeligt Folkepartis Kjell Magne Bondevik i statsministerstolen, mens 10 procent af nordmændene vil ledes af Høyres Jan Petersen.

Flere ansatte i den sociale sektor
*Der bliver flere og flere ansatte i den sociale sektor i Danmark. Ifølge en ny opgørelse fra Danmarks Statistik er det samlede personale i den sociale sektor i januar 1997 opgjort til 216.000 fuldtidsbeskæftigede - inklusive personer i jobtræning. I januar 1996 var tallet 209.500, så på et år er der ansat 3,1 procent flere i den sociale sektor.
Den største stigning i personaleforbruget ligger inden for børnepasningsområdet. Antallet af dagplejere er steget med 6 procent, og i daginstitutionerne er der kommet 5,5 procent flere ansatte.
Der er en helt logisk forklaring på stigningen. Der er nemlig flere børn at passe. Fra 1996 til 1997 blev der ifølge Danmarks Statistik indskrevet 5,2 procent flere børn i dagpleje, mens daginstitutionerne blev hjemsøgt af 6,4 procent flere børn.

Trodsig Arafat får
kritik af USA og Israel
*Israel og USA bebrejdede torsdag den palæstinensiske præsident, Yasser Arafat, for hans ord og handlinger ved forhandlinger om "national enhed" med militante muslimer, der er opsat på at sabotere hans aftaler om fred.
Israels ministerpræsident, Bejamin Netanyahu, sagde, at Arafat ikke på samme tid kan søge fred med Israel og forsoning med den islamiske fundamentalistiske gruppe Hamas.
Det amerikanske udenrigsministeriums talsmand, James Rubin, sagde i Washington, at visse af Arafats kommentarer under onsdagens møde om palæstinensisk enhed i Gaza ikke var "særligt konstruktive i forsøget på at genskabe tilliden."

63 myrdet under ny massakre i Algeriet
*Ved en ny massakre i Algeriet er 63 mennesker blevet myrdet af en bevæbnet bande under en ny massakre i Algeriet, sagde hospitalskilder fredag.
De mange mennesker blev dræbt natten til torsdag i landsbyen Souhane, og det menes, at det var væbnede islamiske fundamentalister, som begik massakren.
De militante fundamentalister fører på femte år en blodig krig mod myndighederne i den nordafrikanske stat.
Overlevende fra massakren sagde, at over 10 kvinder blev bortført af de væbnede fundamentalister.

Ri-Bus afgørelse
tidligst mandag
*Tidligst mandag vil Vestre Landsret kunne afgøre, hvorvidt et centralt afsnit i anklageskriftet mod tre tiltalte i den såkaldte Ri-Bus-hærværkssag skal udgå af sagen.
Byretten i Esbjerg besluttede tirsdag i sidste uge, at afsnittet ikke levede op til retsplejelovens krav til præcision i anklageskrifter - en afgørelse, som anklageren i sagen straks kærede til Vestre Landsret.
Hvis landsretten stadfæster afgørelsen om manglende præcision i anklageskriftet, vil politiets og anklagemyndighedens forsøg på at få dømt de tre tiltalte som hærværksmænd under den langvarige Ri-Bus-konflikt i Esbjerg formentlig falde totalt til jorden.
Selve Ri-Bus-sagen fort-sætter mandag med yderligere vidneafhøringer.

V og K afviser
Somalia-aftale
*Venstre og konservative afviste fredag ved et møde i Finansudvalget at støtte regeringens aktstykke, der vil gøre det muligt at sende 60 afviste asylsøgere tilbage til Somalia, hvis der til gengæld ydes støtte til genopbygningsprojekter i landet.
Regeringens aftale med somaliske klanledere i Nordøst- og Nordvestsomalia indebærer, at regeringen skal have en bevilling fra finansudvalget på 44,5 millioner kroner til genopbygningsprojekter.
Men med Venstres og de konservatives nej til aktstykket, har regeringen ikke flertal i finansudvalget, selv om planen skulle få støtte fra SF og Enhedslisten. Enhedslisten har ikke pladser i Finansudvalget.

Mir gennemgik
vellykket reparation
*Kosmonauterne på "Mir" fik fredag repareret den russiske rumstation, så den nu er tilbage på fuld kraft. Men undervejs måtte arbejdet afbrydes, fordi der var et livstruende hul i den ene kosmonauts rumdragt.
I det russiske rumcenter blev det oplyst, at kosmonauten Pavel Vinogradov havde forbundet kablerne i et af rumstationens moduler - Spektr - som var blevet ødelagt den 25. juni, da et forsyningsfartøj kolliderede med rumstationen og beskadigede de vitale solceller, der forsyner "Mir" med strøm.
Ifølge rumteknikere på Jorden gik arbejdet som planlagt, og "Mir" var atter oppe på fuldt kraft efter i to måneder at have været nede på halv strøm-kraft.

Nyt pattedyr opdaget i Vietnam
*Et nyt pattedyr er opdaget i Vietnam. Det drejer sig om en lille hjort, Truong Son-muntjakken, som vejer omkring 15 kilo og er opkaldt efter området, hvor den blev fundet.
Det er kun tre år siden, man i Vu Quang-reservatet i Vietnam fandt den store muntjak, der er dobbelt så stor som det nyfundne dyr. I 1992 opdagede man i samme regnskovsområde mellem Vietnam og Laos endnu et ukendt dyr, Vu Quang-oksen, der fuldt udvokset måler 90 centimeter over skuldrene og vejer cirka 100 kilo.
Den lille ny hjort blev første gang observeret i april af forskere fra Verdensnaturfonden (WWF), det vietnamesiske landbrugsministerium og universitetet i Da Nang. Men først i juli - efter at forskningslektor Peter Arctander på Zoologisk Institut ved Københavns Universitet havde foretaget DNA-analyser af væv fra dyret - blev det fastslået, at det drejede sig om en ny art af muntjakken.
Forskerne har endnu ikke set et levende eksemplar af den nyeste muntjak. Men de fandt 18 kranier af dyret - otte voksne hanner, otte voksne hunner og to yngre dyr - som blev vist frem af jægere, der berømmede hjorten for dens kød. Lokalt kaldes dyret "sam soi cacoong", som betyder "hjorten, der lever i den dybe, tætte skov".
I modsætning til den almindelige muntjaks gevir er Truong Son-muntjakkens takker ekstremt korte, kun på størrelse med en tommelfingernegl. Hanner og hunner har lige lange hjørnetænder, hvor hunnens hjørnetænder hos andre arter af muntjak er mindre end hannens.
Den nye muntjak lever i højder mellem 400 og 1000 meter, i bevoksning med tæt underskov, hvor hjorten med sin beskedne størrelse kan bevæge sig uhindret.

Redigeret af Jesper Jürgensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her