Læsetid: 8 min.

DØGNETS NYHEDER

20. august 1997

Pressenævnet ind i sag om royale fotos
*Pressenævnet vil nu for første gang af egen drift gå ind i en sag og tage stilling til, om god presseskik blev overholdt, da Ekstra Bladet og Se & Hør i sidste uge bragte billeder af kronprins Frederik taget på Kongehusets slot i Frankrig med telelinse. Nævnet vil også se på, om B.T. overholdt de presseetiske regler, da bladet bragte et aftryk af den svenske avis Aftonbladet, der viste nøgenfotos af kronprisen. Andre medier, der har gengivet billederne fra Aftonbladet, kan også blive inddraget.
Pressenævnet begrunder sin beslutning med, at Kongehuset har en særstilling i samfundet og derfor traditionelt afstår fra at lægge sag an. Nu bliver Kongehuset så for første gang part i - ikke en retssag - men en sag om god presseskik. Det betyder, at kronprinsen og hoffet skal komme med en udtalelse.
Artikel på forsiden

Somaliere hjem i løbet af en måned
*I løbet af en måneds tid kan de første afviste somaliske asyalansøgere, formodentlig en halv snes mennesker, udvises fra Danmark til det nordlige Somalia. Det oplyste indenrigsminister Birte Weiss (S), da hun og udviklingsminister Poul Nielson (S) var i samråd med Folketingets retsudvalg. Her skulle ministrene redegøre for den aftale, regeringen har indgået med lokale klanledere om at yde genopbygningshjælp for 56 mio. kr. - sideløbende med en aftale om, at 60 afviste somaliere kan vende tilbage til Somaliland. Indenrigsministeren afviser, at der er tale om en menneskehandel.
Folketingets finansudvalg vil snart få forelagt de projekter, som Danmark skal støtte i Somalia. Hovedparten af pengene - 47 mio. kr. - skal efter planen tages fra den såkaldte miljø- og katastroferamme. Udvalgets behandling kommer ikke til at gå stille af, da de borgerlige partier er stærkt kritiske over for aftalen.

Israel undlader gengældelsesaktion
*Islamiske militsfolk lod i går raketter regne ned over det nordlige Israel, og en person blev såret. Ministerpræ-sident Benjamin Netanyahu advarede om, at Israel vil "svare alvorligt igen" på fortsatte angreb på civile, men han sagde også, at det umiddelbare mål var at standse volden, "der ikke er i nogens interesse".
Sent tirsdag eftermiddag tav det tunge israelske artilleri i det nordlige Israel og i Israels selverklærede sikkerhedszone i Sydlibanon stadig, og de israelske krigsfly holdt sig på jorden, selv om flere end 50 katusja-raketter var affyret mod det nordlige Israel. Tidligere udløste sådanne angreb omgående gengældelse.
Hizbollah erklærede, at angrebet var hævn for "massakren på syv civile libanesere", der blev dræbt mandag, da den israelsk-støttede SLA-milits, bombarderede byen Sidon i Sydlibanon. En international komite skal mødes i morgen for at høre på både israelske og libanesiske klager over brud på den våbenhvileaftale, der blev indgået sidste år.
Artikel side 5

Süslü til samtale i udenrigsministeriet
*Undersøgelserne af den kurdisk-fødte Ferit Süslü på Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre kan vare flere uger. I mellemtiden vil den 34-årige dansker blive kaldt til en samtale i udenrigsministeriet, der arbejder på at afklare, hvorfor Süslü blev arresteret og angiveligt tortureret under sit første besøg hos sin familie i Tyrkiet i 16 år.
Flere politikere kræver en skarp og hurtig reaktion overfor Tyrkiet, hvis det kan dokumenteres, at Süslü har været udsat for tortur.

Politichef i Banja
Luka anholdt
*Den nyudnævnte politichef i Banja Luka, som er loyal overfor den bosnisk-serbiske præsident, Biljana Plavsic, blev i går anholdt i kort tid af sikerhedsstyrker der tilhører Radovan Karadzics side af den interne magtkamp i Republika Srpska, oplyste kilder ved præsidentens sikkerhedsstyrker.
Milan Sutilovic blev ført til den netop afsatte politichef, Stojan Davidovic, der forlangte, at han trak sig tilbage som politichef. Det nægtede Suti-lovic, og herefter blev han løsladt. Sutilovic blev udnævnt til politichef efter, at Plavsics sikkerhedsstyrker søndag overtog Banja Lukas politistation, som de hævdede fungerede som aflytningscentral for Karadzics sympatisører.
Artikel side 5
Muteret søgræs
truer Middelhavet
*Alt liv i dele af Middelhavet er ved at blive kvalt af en muteret art søgræs, som breder sig dramatisk, oplyser Radioavisen. Søgræsset slår alle andre planter ihjel, og er giftig for de fleste dyr men uskadelig for mennesker. Caulerpa taxifolia hører til i Stillehavet, og den løsslupne, yderst livskraftige variant har været udsat for biologiske eksperimenter i Tyskland, før den fra tanke i Havbiologisk Museum i Monaco blev tømt ud i Middelhavet.
Søgræsset har siden bredt sig langs den franske og italienske kyst samt området omkring Mallorca. Men græsset er også observeret ved Kroatiens kyst til Adriaterhavet. Man har forsøgt at bekæmpe søgræsset, men indtil videre uden held.

Moi-tilhænger skudt
i Mombasa
*En af lederne af de bander, som har hærget området omkring den kenyanske havneby Mombasa, blev i går skudt under sammenstød mellem politi og bander, og natten til tirsdag blev flere end 400 boder brændt af på et marked i Malindi, en badeby 120 kilometer nord for Mombasa, oplyser de lokale myndigheder.
Den dræbte bandeleder er identificeret som Husseini Ali Makuti, der stod den lokale leder af regeringspartiet nær. Både præsidenten og oppositionen beskylder hinanden for at stå bag urolighederne. Opposition hævder, at præsident Daniel arap Moi fremmer uroen for at få en undskyldning for ikke at gennemføre de omfattende reformer, som oppositionen kræver.

Nordkorea får
atomreaktor i bytte
*Et konsortium under ledelse af USA, Sydkorea og Japan tog i går hul på et atomreaktorprojekt - i Nordkorea. Ifølge regeringerne i både USA og Sydkoreas er projektet er stort bidrag til vedvarende fred på den koreanske halvø.
Anlægget af de to letvands reaktorer er led i en aftale fra 1994, hvor Nordkorea lovede at fastfryse og med tiden helt nedlægge den forskning i udvikling af atomvåben, som landet var under mistanke for at være langt fremme med. Reaktorene ventes at stå færdige om syv-ti år, men fra amerikansk side blev det understreget, at hvis Nordkorea ikke åbner for international inspektion af sine atomare faciliteter, skal de ikke regne med at få noget i reaktorhusene.

Folkeafstemning må afvente grundlovssag
*Nu lægger også Socialdemokratiet op til at vente med folkeafstemningen om Amsterdam-traktaten, til den verserende grundlovssag imod regeringen om den nugældende Maastricht-traktat er afsluttet. Dermed kommer folkeafstemningen formentlig tidligst i slutningen af april, siger den socialdemokratiske gruppeformand, Pia Gjellerup. Tidligere har statsministeren har holdt på, at der ikke var grund til at vente med folkeafstemningen, men det er både de radikale, SF og de konservative er mest stemte for.
Først 24. marts regner Højesteret med at have afsluttet den appelsag, som 12 borgere har anlagt efter at have tabt landsretssagen imod regeringen, som de har beskyldt for grundlovsbrud ved underskrivelsen af Maastricht-traktaten.

Fransk forslag om
europæisk føderation
*Den tidligere franske kulturminister Jack Lang siger Nej til Amsterdam-traktaten. Han mener ikke, den er vidtrækkende nok. Lang, som hører til toppen af det regerende franske socialistparti og er formand for Nationalforsamlingens udenrigsudvalg, siger i dagbladet Le Monde, at EU bør omskabes til en føderation med en føderal regering.
"Nogle af EUs institutioner, kommissionen, parlamentet, centralbanken og domstolen er faktisk allerede føderale, men vi mangler kun en føderal regering," siger Lang. Han opfordrer den franske regering til at arbejde hen mod en europæisk føderation. Samtidig mener han, at EU ikke bør optage ansøgerlandene i Østeuropa, før der er sket en styrkelse af de europæiske institutioner.

Sten mod politiet -
ingen knuste ruder
*Politiet og unge fra kvarteret omkring Struenseegade og Hans Tavsens Gade på Nørrebro i København stødte mandag aften sammen. Ifølge den centrale vagtleder på Københavns Politigård blev politiet angrebet af stenkastende andengenerationsindvandrere, da en patrulje var i gang med at undersøge et formodet cykeltyveri.
Politiet, der sendte to gruppepatruljer à seks betjente og en af kriminalpolitiets biler til området, melder om to episoder mellem klokken 22 og klokken 1. Ingen kom til skade, døgnrapporten rummer ikke oplysninger om skader på politiets biler, og der er ikke anmeldt nogen rudeknusninger i området. Nogle el-ledninger blev kortsluttet, så gadebelysningen blev afbrudt. Cyklen viste sig ikke at være stjålet.
Tvivl om skattefradrag til værft
nKirsten Jacobsen (FRP) kræver nu svar fra skatteminister Karsten Koch (S) på, hvordan det kunne gå til, at en sag om tvivlsomme skattefradrag til Århus Flydedok kunne havne i Ligningsrådet, efter at topembedsmænd i skatteministeriet havde afvist at godkende fradagene, skriver dagbladet Børsen.
Liningsrådets godkendelse af fradragene, der har en værdi af 36 millioner kroner, var i høj grad med til, at værftet kunne holde skruen i vandet, og Kirsten Jacobsen kalder afgørelsen et ulovligt statstilskud, der er blevet blåstemplet, fordi det blev opdaget.

Tyskland må spare
på de syge
*OECD, industrilandenes samarbejdsorganisation, har set den tyske økonomi efter, og landets voksende arbejdsløshed og usikkerhed om skatteforhold falder i øjnene. Tyskland opfylder heller ikke helt Maastricht-kriterierne for at deltage i den fælles mønt. Dog lægger OECD ikke afgørende vægt på,at det offentlige underskud i Tyskland i år ventes at blive på 3,2 procent mod de krævede 3 procent af bruttonationalproduktet. Målet på de tre procent anses reelt for nået. Tysklands samlede gæld er også større end tillade ifølge Maastricht, men overskridelsen er på få procent. EU-landene afgør næste forår, hvilke lande, der kan komme med i møntunionen.
OECD ser de høje udgifter til den sociale sikkerhed som en af årsagerne til den høje arbejdsløshed, og anbefaler bl.a. reformer af sundhedssektoren som kur.

Boligen vejer tungest
på budgettet
*Huslejen eller terminen vejer tungest på danskernes budget. I gennemsnit bruger en familie næsten 22 procent af sine indtægter på boligen. Dernæst kommer mad, drikke og tobak og som tredjestørste udgiftpost står transport.
3.000 husstande har deltaget i en stor forbrugerundersøgelse fra Danmarks Statistik. Undersøgelsen skal give detaljeret indblik i danskernes private økonomi, og kan berige markedsføringsfolk, politikere, myndigheder og forskere med oplysninger om, hvilke befolkningsgrupper er mest gavmilde, hvem drikker hvilken juice og så videre.

Royalisternes sidste bastion er faldet
*Cambodjanske regeringsstyrker meldte i går, at de havde indtaget den sidste by, som var under kontrol af styrker, der er loyale over for den afsatte første ministerpræsident, prins Norodom Ranariddh. Men både prinsen og hans tropper afviste rapporterne om byen O'Smachs fald. Regeringstalsmænd sagde, at byen faldt tirsdag eftermiddag lokal tid, og at royalisterne var ved at trække sig væk fra området i den nordvestlige Siem Reap. Militære kilder oplyste senere til nyhedsbureauet Reuters, at Hun Sens regeringstropper havde erobret syv tanks fra deres modpart. Der var ingen oplysninger om dræbte eller tilfangetagne.
Ranariddh og hans støtter afviste forlydenderne, og tilføjede, at det ikke var nødvendigt at have en bastion for at føre guerillakrig. Ifølge royalisterne er yderlige 5.000 soldater på vej til O'Smachs undsætning.
"Med vores allierede (de tidligere Røde Khmerer) kan vi begynde sabotage aktioner i flere områder, inklusive store cambodjanske byer," sagde en kilde i Ranariddhs militærkommando.
Inden O'Smach angiveligt faldt, var flere end 20.000 civile flygtet over grænsen til Thailand. Grænsen blev efterfølgende spærret af.
Filippinernes leder, Fidel Ramos, mødtes i går med den afsatte prins Ranariddh, og det fik Hun Sen, der nu er Cambodjas eneste stærke mand, til at true med at ville holde sig helt ude af den sydøstasiatiske samarbejdsorganisation, ASEAN. ASEAN-landene udsatte 6. juli Cambodjas optagelse på grund af Hun Sens kup.

Redigeret af Helle Ringgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her