Læsetid: 4 min.

Eftersommerservice

16. august 1997

DEN DYBE TALLERKEN
Ja gu' er det varmt. I halvmørket står en mand blandt håndtrikkede sweatre og lammeskindssutter og gaber opgivende. Jeg kan godt forstå ham. Det er ikke nogen god sommer for pushere af arktiskmode til italienere. Men her skal ikke klages her skal svales.
Tynd te, varm (ikke skoldhed), lunken eller kold er noget af det mest læskende man kan drikke når det er rigtig varmt. Drik den af glas i stedet for kopper - det læsker i sig selv. Tynd, og jeg mener rigtig tynd, indisk te med citron kan være ret godt. Men allerbedst smager jasminte eller grøn te - uden citron. Hos Perch's Tehandel, Kronprinsensgade 5 i København (tlf 33153562) sælges: Perlejasminte og Pi Lo Chun. Deres Perlejasminte er den bedste jasminte jeg har smagt. Fin at se til er den til og med. De umodne blade af en hvid kinesisk te dampes forsigtigt så de ikke fermenterer. Siden håndrulles hvert blad i olie udvundet af jasminblomster til de nydeligste små kugler. Til et glas bruges 7-8 kugler (cirka 40 kugler til 1 liter). Lad den trække i ca. 10 min. Teen kan ikke blive bitter og jasminsmagen er ren og fortryllende. En lille smule sukker eller kandis forstyrrer på ingen måde.
Den grønne te, Pi Lo Chun, har ikke været varmet op, som man normalt gør for at fjerne det sidste vand fra te under tørringen. Derfor skulle den angiveligt stadig være fuld af c-vitamin, mineraler og antioxidanter. Hos Perch anbefaler man at lade det kogte tevand stå i ca 10 minutter så temperatueren falder til cirka 70 gram før det hældes over bladene. På den måde bevarer den grønne te sine ernæringsmæssige kvaliteter og smagen bliver alligevel fin. Til 1 liter Pi Lo Chun-te bruges en lille håndfuld af de sammenfiltrede blade. Lad teen trække i godt 8 minutter Udover at være læskende på varme dage, egner Pi Lo Chun sig fortrindeligt som ledsager til kinesisk-, thai- og japansk mad.
Med strøm på køleskabet og gode kinesiske teer i skabet er der absolut ingen grund til at hoppe på de sodavandssurrogater, der sælges på kartonner og palstflasker under betegnelsen ice-tea.

Omkring Liseleje...
Som optakt til mit sommerpostkort (bringes i mandagens avis, red.) er her lidt information, der måske kan være til nytte for andre gæster:
Pensionat "Liselængen" v/ Birte Gant, Liselejevej 62, 3360 Liseleje, tlf. 4774 7306. Pris: 150 kr pr. person, pr. nat, incl. morgenmad. Åbent fra maj til september/oktober - alt efter vejret.
Når Liselængen bliver for lille kan man køre ture i baglandet. Det ligger stadig som Hans Scherfig beskriver det i "Den forsvundne Fuldmægtig". Man kan næsten høre hans nasale stemme. Varmen ligger tungt over de fede jorde, og når man på vej mod Frederiksværk aser sig op på toppen af lyngbakkerne har man udsigt til vand på to sider, Arresø og Kattegat. Den ene skovtursplet afløser den anden.
Kører man sydvest på langs kysten, kan man med en lille omvej komme gennem dragøridylen Kikhavn til Hundested. Oppe på skrænten af Halsnæs, før Hundested, ligger Spodsbjerg Fyr og Knud Rasmussens Museum. Jeg er svag med polarforskere, men jeg tror ikke, at det er en forudsætning for at forelske sig i denne bolig yderst ved havet. Hele området er eventyrligt, det minder om Sydengland - noget fra "De 5 og smuglerne".
Inde i byen slikkes der stadig sår efter færgefallitten. Men her om sommeren tager turisterne formodentlig toppen af lommesmerterne. Stagene på lystbådene i havnen klinger løfterigt af mulig omsætning. Hos Røgeriet Fremtiden på havnen kan man købe gode røgede sild og ål til at tage med sig. Eller man kan sidde udenfor og få dem serveret på en paptallerken og drikke fadøl til. Rørvig ligger smukt i solen på den anden side af Issefjorden, den beskedne færge sejler støt hver halve time. Alligevel er det en lille fest hver gang den blidt støder ind i sit leje. Præcisionsarbejde er altid imponerende, og der er altid nogle der er glade for at møde dem de har ventet på.

...og Tibirke Bakker
Kører man den modsatte vej ud af Liseleje kan man køre gennem sommerhuslandet til Asserbo der praler af at have Danmarks ældste minigolfbane. Videre af vejen mod Tibirke Bakker ligger Tinggården. Restauranten der i sig selv er en rejse og en omvej værd. En varde på vejen mod kystens fashionable sommermetropolis: Tisvildeleje.
I Tisvildeleje er alt undtagen havet forskellig fra Liseleje. Dén badeby minder umiddelbart om noget fra en Tati-film. En muntert trafikeret by snor sig ned ad en lang bakke og ender lige lukt i isboden på parkeringspladsen ved stranden. Biler med sorgløst tilbagestrøjede kalescher og skub på alle fire hjul kører op og ned ad gaden - ikke mindst fordi der jo kun er én vej ud af Tisvildeleje... Imellem bilerne cykler solbrændte og senede herrer distingveret afsted på damecykler. De bærer klædeligt uklædelige lærredshatte og er på vej efter bagerens glimrende roulade og økomælk til eftermiddagsteen. I Tisvildeleje har de ovenikøbet en café, en biograf og en bistro med hang til både Foie Gras fra Kødbyen og Carl Johan fra skoven.
Ovre i Liseleje går mænd med klirrende muleposer fra Byggeriets Realkredit Fond og købmanden har ofte tilbud på videofilm og oksemørbrad.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her