Læsetid: 2 min.

Essay om livets mening forklædt som børnebog

22. august 1997

Dette er hverken livets mening, satire eller karikatur. Det er 36 sider klicheer til en pris af kr. 178

NY BOG
Norman Tænker nærmere efter, er Sander Sige ikke nogen god børnebog. Den er måske ikke engang en børnebog.
Carsten Graff, manden bag successen Samtaler med et træ, kommer i dag med børnebogen Sander Sige - en højtlæsningsbog om myren Sander Sige. En bog, som ikke fortjener mange ord med på vejen, men som i kraft af forfatterens succes får det alligevel.
Historien handler om den enkelte mod alle de andre, det lille mod det store, om at vove at se kontra vanens blindhed, den enes vovemod contra massernes fejhed.
Kort fortalt er Sander Sige den eneste lille myre i tuen som vover at stille det eksistentielle spørgsmål: "hvorfor bærer jeg og alle de andre egentlig rundt på grannåle?" Et spørgsmål som er politisk ukorrekt derinde i tuen, og Sander Sige bliver smidt ud af tuens fællesskab.
Et essay
Udenfor møder han brumbassen Norman Tænker, som giver lille Sander Sige perspektiv på verden og virkeligheden. På grund af uheldige omstændigheder kommer Sander Sige til at ødelægge hele tuen ved at skræmme en kronhjort. Han møder dronningen som ikke er vred, men tvært imod er af den opfattelses at det var godt Sander Sige fik åbnet alles øjne, og de to rider ind i solnedgangen på ryggen af Norman Tænker. SLUT.
Et essay om livskvalitet, postmodernisme og eksistentialisme forklædt som børnebog.
Måske er det en historie som nogle har gået og ventet på til højtlæsningssituationen eller til samtalesituationen omkring livets dybere mening.
Sander Sige er så rigtig at den bliver provokerende kedelig. Efter at have læst de første par sider, ved man hvad Graff er ude på i forhold til min datter på otte og mig på 42 - vi skal tale om livet og meningen med samme.
Dette er hverken livets mening, satire eller karikatur. Det er 36 sider klicheer til en pris af kroner 178.
Trafikskilte for myrer
Efter at have læst bogen for min datter i vor daglige højtlæsningssituation, og da jeg spørger hvad hun synes, svarer hun at det var dejligt endelig at se hvorledes en myre ser ud på nært hold og hvorledes en myretue ser ud fra indersiden - med trafikskilte og det hele.
Og hun har ret - bogen er dejligt illustrerert af Lotte Nybo.
Er det da intet godt at sige om barnebogen Sander Sige?
Jo, det der står på bogens første og sidste omslagssider er glimrende. Her er originalt nok to gode tekster placeret til de voksne - tanker om den store betydning uvidenhed og derigennem undren har; og den moderne mands afslørende og bedende brev til de moderne kvinder.
Her ser vi måske et lille glimt af hvad vi kan forvente os af Graffs nye roman Den indre elefantmand som udkommer d. 12. september? I så fald lover det godt.
Men det var altså desværre børnene, det drejede sig om denne gang, og det er for krævende et publikum til denne udgivelse.

*Carsten Graff: Sander Sige. Tegninger af Lotte Nybo. 36 s., 178 kr. Borgens Forlag. Udkommer i dag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her