Læsetid: 2 min.

EU-opgør på stribe i SF

30. august 1997

Ja-sigerne i SF frygter, at et SF-nej til EU's Amsterdam-traktat på det kommende landsmøde vil blive det første af to nederlag i diskussionerne om partiets EU-politik. Det næste nederlag kan komme, når partiet på det ordinære landsmøde i foråret skal fastlægge partiets linje for valget til Europaparlamentsvalget i 1999.
"Vi er blevet enige om, at partiets Europa-politik ikke skal ændres, uanset om det bliver et ja eller et nej," siger den fremtrædende ja-siger Steen Gade og håber, at SF vil fastholde den delvis euro-positive linje, der har kendetegnet partiet siden folkeafstemningen i 1993.
Det kan derfor blive afgørende, hvordan nej-siden håndterer sin sandsynlige sejr på det ekstraordinære landsmøde i næste weekend i Herning. Det åbne spørgsmål er her, om ja-sigerne får indflydelse på udformningen af folkesocialisternes kommende valgprogram.
Der skal nedsættes en arbejdsgruppe eller et redaktionsudvalg, hvor ja-sigerne håber på en repræsentation.
En af de fremtrædende nej-sigere til Amsterdam-traktaten, folketingsmedlem Aage Frandsen siger, at der skal ske så lidt som muligt med partiets Europa-politik i tilfælde af et nej.
"Jeg forudser ikke noget kursskifte i den politiske linje. Der kan blive tale om
en række præciseringer, hvor det er nødvendigt. Det nuværende valgprogram skal justeres i forhold til Amsterdam-traktaten og i forhold til resultatet af folkeafstemningen," siger Aage Frandsen.
Dermed afviser Aage Frandsen, at SF'erne skulle være på vej tilbage til den rene EU-nej linje, der karakteriserede partiet op til folkeafstemingen i 1992.
"Vi har været igennem den proces. Det er det konstruktive nej til Amsterdam-traktaten, der tæller. Ikke de SF'ere, der siger nej til EU, uanset hvad der sker," siger Aage Frandsen.
Nye fælles holdninger
Den hidtige debat har ifølge Aage Frandsen fokuseret for meget på uenigheden mellem ja og nej og ikke på de områder, hvor SF'erne kunne udvikle nye, fælles Europa-politiske holdninger.
Selv peger Aage Frandsen på diskussionen om, hvordan det europæiske demokrati skal fungere.
"Jeg vil meget gerne have diskussionen af demokratiet med, når vi skal udforme det næste valgoplæg. Det kunne sikre en mere konstruktiv diskussion af partiets linje, der måske kunne give andre brudflader mellem SF'erne end dem, vi ser nu," siger
Aage Frandsen.
Dagbladet Aktuelt kunne fredag bringe en opgørelse over, hvordan SF'erne vil stemme til partiets ekstraordinære landsmøde.
Opgørelsen, der baserer sig på rundringninger til flertallet af SF's 210 partiforeninger, viser, at 68 procent vil stemme nej, og at 32 procent vil stemme ja. Der er, som Information skrev fredag, tale om en fremgang for ja-siden i forhold til afstemningen i partiets hovedbestyrelse, der gav et nej-flertal på 75 procent over 25 procent til ja-sigerne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu