Mens SF-formanden Holger K. Nielsen og EU-modstandere fra JuniBevægelsen og Folkebevægelsen mod EF-Unionen kritiserer miljøbestemmelserne i EU's Amsterdam-traktat, så siger Europas grønne organisationer nu, at Amsterdam-traktaten repræsenterer et afgørende skridt fremad for miljøet.
"Jeg synes, det er fair at sige, at Amsterdam-traktaten er et afgørende skridt fremad for miljøet. Den indeholder ikke alt, hvad miljøorganisationerne bad om at få, men det vil være tåbeligt at vurdere traktaten på, hvad vi ikke fik," siger Ralph Hallo fra den europæiske miljøparaplyorganisation EEB, European Environmental Bureau i et memorandum om Amsterdam-traktaten og miljøet, der er fremsendt til det luxembourgske formandsskab for EU.
I det europæiske miljøperspektiv tæller det i vurderingen af Amsterdam-traktaten på plussiden:
nat EU skal sikre bæredygtig udvikling, sådan som det er formuleret på FN's miljøkonference i Rio
nat miljøhensyn skal integreres i al EU-lovgivning
nat Europa-Parlamentet får medbestemmelse i flere sager og dermed kan bidrage til at skabe offentlig debat om EU's miljølovgivning
nat EU's ministerråd nu skal offentliggøre, hvordan de enkelte lande stemmer ved afstemningerne.
Selv om Ralph Hallo ender med et stort plus i sin vurdering, så har han også kritik af Amsterdam-traktaten. Men hvor det i et dansk perspektiv ofte er problemerne med miljøgarantien, der står i centrum, når Amsterdam-traktaten kritiseres, så peger den europæiske miljølobbyist et helt andet sted hen i sin kritik.
"Den største fiasko er, at borgere i et EU-land ikke kan trække deres egen regering for EF-Domstolen, hvis ikke den skulle overholde et af EU's miljødirektiver," siger Ralph Hallo.
I dag er det i praksis kun EU-Kommissionen, der kan trække et medlemsland for EF-Domstolen, hvis ikke miljødirektiverne overholdes eller føres ud i livet.
"Det er meget vigtigt, at borgere, og dermed også miljøorganisationerne kan fungere som vagthunde over for medlemslandene," siger
Ralph Hallo.
Miljøgarantien
Ved siden af de meget omtalte problemer med miljøgarantien og de nye betingelser, kritiserer Ralph Hallo Amsterdam-traktaten for:
nat medlemslandene holdt fast i, at miljøafgifter skal vedtages enstemmigt og ikke blot af et flertal
nat EU-borgerne ikke har ret til et rent og sundt miljø.
Bestyrelsen i European Environmental Bureau har, ifølge videnskabelig medarbejder i EEB, Karolla Taschner, godkendt Ralph Hallos vurdering af Amsterdam-traktaten.
Selv ikke den i Danmark stærkt omdiskuterede udformning af miljøgarantien kan trække Hallos vurdering af Amsterdam-traktaten ned.
"Der er ingen tvivl om hensigt med miljøgarantien. Den er positiv, fordi ny viden kan nu begrunde anvendelsen af miljøgarantien, så må vi se, hvordan den bliver anvendt," siger Ralph Hallo.
Her indeholder teksten i Amsterdam-traktaten flere betingelser for, hvordan ny viden kan begrunde anvendelse af miljøgarantien. De europæiske miljøorganisationer har som tidligere omtalt i Information bedt EU's luxembourgske formandskab om at præcisere, hvordan betingelserne skal forstås.
"Den ny traktattekst gentager først og fremmest den måde, EU-Kommissionen og EF-Domstolen allerede har tolket miljøgarantien på. Det har været nødvendigt for at få alle EU-lande til at acceptere miljøgarantien," siger Ralph Hallo, EEB.
Læsetid: 2 min.
Euro-grønne: Amsterdam godt for miljøet
27. august 1997
Følg disse emner på mail
Kommentarer (0)
Ønsker du at kommentere artiklerne på information.dk?
Du skal være registreret bruger for at kommentere.
Log ind eller opret bruger »