Læsetid: 1 min.

Fælles skatte-politik i EU

30. august 1997

Efter at Tyskland og Frankrig endnu engang har skrevet under på, at de to lande vil gennemføre EU's fælles økonomiske og monetære union, ØMU'en, stiger behovet for en fælles europæisk skattepolitik. ØMU'en gør det nemmere for virksomhederne at flytte aktiviteter til de EU-lande, hvor beskatningen er lavest. Det kan kaste EU-landene ud i et forsøg på at konkurrere mod hinanden med lave beskatning af virksomhederne.
Derfor fremlægger EU-kommissær Mario Monti et forslag om fælles EU-retningslinjer for virksomhedsbeskatning over for medlemslandenes økonomi- og finansministre medio september.
Økonomiminister Marianne Jelved sagde fredag til Politiken, at virksomhedsskatten i EU-landene kunne svinge mellem 25 og 30 pct. Det ville tvinge den danske skat ned fra de nuværende 34 pct., men til gengæld tvinge virksomhedsbeskatningen op i Irland, hvor virksomhederne kan betale helt ned til otte pct. i skat af deres overskud.
"Flere danske virksomheder er flyttet til Irland, fordi de har fået særligt favorable vilkår. Jeg vil ikke kritisere de virksomheder, der udnytter mulighederne, men at landene 'stjæler' arbejdspladser er et konkret problem, vi må løse," siger Jelved.
EU-landene forsøgte i foråret at enes om fælles retningslinjer for beskatningen af virksomheder, men måtte opgive på grund af modstand fra Irland, Luxembourg og Holland, som alle opretholder særlig lav beskatning over for virksomheder eller særligt gunstige afskrivningsmuligheder sammenlignet med de øvrige EU-lande.
De kommende EU-retningslinjer bliver ikke juridisk bindende for medlemslandene. Ikke alle 15 EU-lande ønsker at overlade skattepolitikken til EU. Den skal fortsat være et nationalt anliggende.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu