Læsetid: 3 min.

Flygtningeformand undskylder

30. august 1997

Efter kraftig intern kritik fra ansatte i organisationen har formanden for Dansk Flygtningehjælp, Uffe Stormgaard, set sig nødsaget til at indhente tillidserklæringer fra organisationens forretningsudvalg for at styrke sin position. Det sker i kølvandet på en stribe udtalelser om regeringens Somalia-aftaler til Politiken mandag, der fik morgenkrydderen til at gå i den gale hals hos folkene i organisationen.
Uffe Stormgaard gav torsdag forretningsudvalget en orientering om, at udtalelserne faldt for egen regning, og Uffe Stormgaard fastslår, at samtlige fem medlemmer efterfølgende har erklæret deres fulde tillid til ham.
Samtidig beklager formanden, at han har udtalt sig fejlagtigt i en sag, der er "et sensitivt minefelt".
"Jeg har lært, at man skal passe på med sine bisætninger, og at man ikke skal gå ud med noget, man ikke er 100 procent sikker på," siger Uffe Stormgaard.
Formanden kom galt af sted, da han mandag i forbindelse med den aktuelle sag om hjemsendelse af asylansøgere foreslog, at disse kunne sendes til Somalias nabolande. Samme eftermiddag udsendte Uffe Stormgaard en pressemeddelelse, der afmonterede forslaget. Heri skrev Stormgaard, at forslaget ikke er aktuelt, og at han "fuldt ud" støtter regeringens aftaler med de lokale magthavere i Somalia.
Ikke banket på plads
Ifølge Information's oplysninger medførte udtalelserne, at formanden samme dag blev kaldt til møde med ledelsesgruppen i flygtningehjælpens lokaler i København.
Det afviser Uffe Stormgaard. Han siger, at han selv opsøgte ledelsesgruppen for at få råd i situationen.
"Det kan da godt være, at de har snakket om, at de ville tale med mig, men mødet foregik på min foranledning", siger han: "Der har ikke været tale om, at jeg er blevet banket på plads".
Han siger, at han fra morgenstunden om mandagen kontaktede flygtningehjælpen for at få undersøgt, hvilke eksempler der findes på, at FN's Flygtningehøjkommissariat har indgået aftaler om hjemtagelse af afviste asylansøgere med lande i nærområderne.
"Der var kun eet eksempel, og det var dårligt. Jeg beslutter så, at der kun er ét at gøre, nemlig åbent at sige, at mit forslag ikke er aktuelt," siger Uffe Stormgaard, der selv forfattede den dementerende pressemeddelelse.
Stormgaard siger, at han mener at stå usvækket som formand efter den tillidserklæring, han har fået fra forretningsudvalget, hvis medlemmer vælges personligt af øverste myndighed i Dansk Flygtningehjælp - repræsentantskabet.
Hurtig på aftrækkeren
Blandt flygtningehjælpens medlemsorganisationer har formandens udmelding vakt undren.
Bjørn Førde, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, understreger, at han endnu ikke er blevet orienteret om episoden, men siger, at det er den daglige ledelses opgave at sikre, at formanden er ordentligt orienteret.
"Området er meget kompliceret, det kræver stor indsigt, og risikoen for at komme galt af sted er stor", siger Bjørn Førde, som mener, at formanden har været for hurtig på aftrækkeren:
"Det er tilladt at sige til en journalist, at det her ved man ikke, men så længe forretningsudvalg og generalsekretær har tillid til, at formanden kan bestride sit hverv, så er jeg også tryg".
Debat under lavmålet
Debatten i kølvandet på regeringens Somalia-aftaler fik fredag dr. phil. Jørgen Bæk Simonsen, dr. phil på banen. Han er lektor og fosker ved Carsten Niebuhr Instituttet ved Københavns Universitet. Til Ritzaus Bureau siger han, at politikerne har været for dårlige til at fastholde et anstændigt niveau - specielt i den sidste tids debat om somaliere.
"At stille sig op som politiker og sige, at alle somaliere skal ud, er rystende useriøst," mener Jørgen Bæk Simonsen.
De udsagn viser med al tydelighed, at visse politikere ønsker at skabe et samfund med første og anden klasses borgere, vurderer han.
Ifølge Bæk Simonsen har især 1990'erne været en bundskraber, hvad angår en rimelig debat: "Politikerne har med vilje undladt at sætte sig ordentligt ind i tingene, medierne har overvejende fokuseret på negative historier, og vi forskere har desværre ikke evnet at nå ud til omverdenen med vores budskaber", siger han og peger på den nuværende debat om somaliere som et "skræmmende eksempel."

Leder her på siden

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu