Læsetid: 3 min.

Gidsel for F. L. Smidth?

22. august 1997

Ulrik Schulz tilbragte 223 dage som guerillaernes gidsel - hans arbejdsgiver sparede 3 mio. dollar på fem måneder

Hvad gør et dansk firma, der får en medarbejder kidnappet ude i junglen?
Da det sidste år skete for F. L. Smidth, henvendte det sig til et britisk rådgivningsfirma og gjorde tilsyneladende alt, hvad dette firma anbefaler: Lyttede ikke til andre, henvendte sig ikke til de lokale myndigheder og fortalte så lidt som muligt til ofrenes familie og offentligheden.
F. L. Smidth er et af de danske firmaer, der klarer sig godt på det stadigt mere globale marked. Det er oven i købet et af de mere erfarne, og står dermed langt bedre rustet overfor faldgruber i det fremmede end mange af de danske firmaer, som i voldsomt stigende antal bliver aktive i den tredje verdens højvækstlande, hvor stigende skel mellem rige og fattige fører til stadig mere kriminalitet.
Maskinmester Ulrik Schulz blev mandag 5. februar 1996 gennet ud af F. L. Smidths jeep i Colombias jungle og ført bort til en guerillalejr. Han var på vej tilbage sit hotel efter første besøg på den byggeplads, hvor han skulle kontrollere opstarten af en ny cementfabrik.
I går sad han rødmosset og rolig for toppen af en bred receptionstrappe hos Peter Asschenfeldts Ny Forlag i København. I mellemtiden tilbragte han 223 dage i junglen som guerillaernes gidsel; de ville have løsepenge. FLS talte løsesummen ned fra fem millioner dollar til to millioner - men det tog fem måneder. I mellemtiden levede Schulz i usikkerhed i junglen blandt giftslanger og geværmænd, omgivet af miner.
"Jeg ved ikke, om jeg har fået den fulde historie. De har fortalt mig det, de vil fortælle. Der er ting, jeg ikke har fået svar på. Sådan er det jo...", siger Schulz.
Journalist Øjvind Kyrø har efterforsket kidnapningen og forhandlingerne og givet Schulz endnu flere svar, som forlaget præsenterede med hans bog: Ulrik Schulz - Gidsel for fred.
Kyrø er kritisk overfor F. L. Smidth: "Der er ingen i Danmark, der er eksperter i gidseltagning. F. L. Smidth forlod sig ene og alene på rådgivning fra det britiske firma Control Risks, og dette firma kom ét og alt til at bestemme, hvad F. L. Smidth gjorde. Udenrigsministeriet underlagde sig også Control Risks, og når man henvender sig til det britiske udenrigsministerium, så henviser det også til Control Risks".
Sig så lidt som muligt
En hjørnesten i Control Risks gidselstrategi er at fortælle offentligheden og de pårørende så lidt som muligt. Også efter gidslet er løsladt.
F. L. Smidths informationschef har følgeligt ikke villet tale med Kyrø, og spørger man informationschef Torben Semann Hansen om firmaet lyttede til andre rådgivere end Control Risk, svarer han uden at trække vejret:
"Vi har besluttet herfra at vi ikke ønsker at kommentere hverken Ulricks bog eller hændelsforløb, kontakter, procedurer eller lignende og det har vi gjort af samme årsag som vi også gjorde under sagsforløbet, for at beskytte de mennesker der har hjulpet os og for ikke at give oplysninger til gidseltagere som kunne misbruges i en fremtidig gidselsituation".
Dette tavshedsråd kommer fra Control Risks, fortæller Kyrøs bog. Kyrø finder det "betænkeligt", at ét enkelt privat firma på denne måde kan "styre to udenrigstjenester."
Mænd som Ulrik Schulz er de globaliserede firmaers spydspids, og han rejser overalt i verden.
Ubrydeligt loyal
Før Columbia ventede han i månedsvis i Danmark - med løn - efter to udstationeringer i Kina. Så blev han med tre ugers varsel sendt til Colombia. Han er under hele pressemødet ubrydeligt loyal overfor F. L. Smidth, hvor han fortsat er ansat.
"De sagde, at jeg bare skulle gå igang med bogen - jeg har ikke noget at klage over".
Kun ét punkt: "De kunne godt have sørget for bedre sikkerhed, da vi kom til Colombia. Hvis de vil ha' folk til at arbejde rundt om i verden, så må de jo sørge for deres sikkerhed...
"Jeg tror godt, jeg kan sige, at det her sker ikke mere".

Bøger side 8
Feature side 10

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her