Læsetid: 3 min.

Gode naboer mødes på Vestbredden

19. august 1997

Kristne palæstinen-sere vil snakke sig forbi vold, bomber og fordomme. Målet er bedre naboskab med israelerne, resultatet er overraskende

Da bulldozerne i marts tog bid efter bid af træer på bjerget Abu-Ghoneim i Øst-Jerusalem, vidste Ghassan Hanna Andoni, at der ville blive brug for mere end snak for at redde dagen. På bjerget ville Israel lægge nye bosættelser klods op ad et palæstinensisk kvarter, og forudsigeligt eksploderede de palæsinensiske områder i optøjer og vold.
Men lektoren i fysik fra Bir-Zeit universitetet er i Danmark for at fortælle om sin succes netop med snak. Fra sit hjem nær Betlehem på Vestbredden har han nu i ni år organiseret møder mellem jøder, kristne og muslimer. Initiativet er på grædsrodsniveau, men Andoni håber, at den forståelse, møderne skaber, vil brede sig.
"Vores projekt er at menneskeliggøre en kamp, der er præget af propaganda, misforståelser og fordomme på begge sider. Jøderne bliver dæmoniseret af palæstinenserne, og vi er knapt mennesker for Israelerne. Der er overhovedet ingen tillid imellem os. Når vi mødes, bliver vi mennesker igen," siger Ghassan Hanna Andoni til Information.
Han er præsident for det Palæstinensiske Center for Forsoning, beklæder chefstillinger i Gruppen for Alternativ Turisme og i by-initiativet Beit Sahour 2000.
Andoni understreger, at møderne mest er en aftale om at tale fredeligt sammen. Enighed om Israels og Palæstinas forhold har samtalerne endnu ikke bragt.
Vi skal leve sammen
"Vi skaber ingen illusioner. Jeg var en del af den palæstinensiske modstand under Intifadaen, og jeg har været meget i fængsel. Men når vi mødes med israelerne, er vi allesammen klar over, at hverken jøderne eller palæstinenserne fordamper i morgen. Vi skal tale sammen, selv om PLO og Arafat ikke hjælper os og Israels regering direkte forsøger at hindre os i at begynde dialogen," siger Ghassan Hanna Andoni.
Han henviser til, at han ikke må komme til Israel for at mødes med sine jødiske samarbejdspartnere. På grund af sine græsrods-aktiviteter kan Andoni ikke få tilladelse til at krydse grænsen.
Til gengæld gav bosættelsen på bjerget paradoksalt nok nyt liv til samarbejdet mellem jøder og palæstinensere.
Ny bosættelse
Bulldozerne på Abu-Ghoneim blev set af hele verden, fordi de affødte palæstinensiske stenkast og israelske gummikugler.
Palæstinenserne følte sig provokerede af, at den jødiske bosættelse Har Homa skulle ligge lige op ad deres kvarter, Mazmoriah, der hovedsagligt tilhører kristne palæstinensere fra Andonis by, Beit Sahour.
På hans initiativ står i dag en ulovlig teltlejr på bakken overfor Abu-Ghoneim. Komplet med legeplads, vand- og elforsyning, skal den med tiden blive til en palæstinensisk bosættelse, der også omfatter bjerget, hvor Har Homa skulle ligge.
Det kræver dog israelsk tilladelse, og den får Andoni næppe.
Ejerforholdene på stedet er forvirrende, fordi jungleloven har hersket over Stor-Jerusalem siden Israels fødsel i 1948. Da FN delte landet mellem israelere og palæstinensere blev også Jerusalem delt, men siden Seksdages-krigen i 1967 er det arabiske Øst-Jerusalem holdt besat af Israel.
Tillid trods terror
En tilladelse til en palæstinensisk bosættelse skal presses igennem, og pres fra palæstinensere er ikke nok, mener Andoni. Men Mazmoriah-bosættelsen fik i juli uventet hjælp fra en overraskende kant.
"Ved hjælp af det netværk, som dialogmøderne har skabt, er hundreder af israelere mødt op for at støtte vores bosættelse og demonstrere mod Har Homa. Det var en ret unik situation", siger Andoni.
Han understreger, at hverken terrorbomber, som de, der sprængtes på en markedsplads i Jerusalem fornylig, eller israelske soldaters overilede reaktioner svækker tilliden i netværket.
"De mennesker, vi samler, ender med at have tillid til hinanden, og derfor er de ikke så påvirkelige hver gang fredsprocessen bryder sammen. Terrorister kan ikke ødelægge det vi har skabt," siger Ghassan Hanna Andoni.
Han anslår, at forsoningsgrupperne i dag findes i ti byer på Vestbredden, Gaza og i øst-Jerusalem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her