Læsetid: 3 min.

Göteborg Stadsteater lukket

22. august 1997

'Översynet' af Stefan Petterson ryster Sverige - 160 ansatte gidsler i uhørt svensk ombygningsdrama

TEATER
"Det minder om et værk af de store absurdister," skrev Svenska Dagbladets just pensionerede teaterskribent Sven Malm i en kommentar i sin avis i onsdags. Værket: Göteborg Stadsteater skal lukkes og 160 medarbejdere opsiges. Ophavsmanden: Den økonomiske heksedoktor Stefan Petterson, der efter en kometkarriere som virksomhedsslanker med politikertække fik i opdrag at begå en udredning om stadsteatret som virksomhed. Værket, udredningen 'Översynet' af Stefan Petterson, der har udtalt, at hans erfaringer fra kunstens verden er høstet, da han en kort periode arbejdede i reklamebranchen, blev præsenteret i mandags, og den svenske teaterstyrelse drog straks konsekvensen af et underskud over tre år på over 40 mio. sv. kr.: "Teatret lukker i april 1998 for at gennemgå en grundlæggende rekonstruktion af organisation og indretning, samtidig med at den gamle teaterbygning moderniseres. Hele personalet, i alt 160 ansatte, opsiges. I løbet af 1999 kan et nyt teater åbne og en stor del af personalet vil kunne genansættes under forskellige former. Teatrets ledelse deles mellem Stefan Petterson, der bliver økonomisk ansvarlig direktør, og Ronny Danielsson (siddende teaterchef), der fortsætter som kunstnerisk leder," hedder det i en pressemeddelelse fra teatret.
Gennembrud
Teaterstyrelsens ordfører, Solveig Lindstöm (S) havde følgende kommentar til beslutningen: "Det er en hård kur, men vi tror det er nødvendigt at tage et skridt tilbage for siden at kunne gå frem med ny kraft."
"Jeg ser forslaget som et gennembrud for en vitalisering af hele det svenske institutionsteater, selv om det er en meget svær situation for alle os i Göteborg," sagde teaterchef Ronny Danielsson.
"Se er om i vrede" lyder overskriften på Sven Malms kommentar, hvori han opregner Stadsteatrets største succeser og konkluderer, at et så traditionsrigt teater kan man ikke bare lukke. Kulturminister Marita Ulvskog har sagt om rekonstruktionen, at det ikke er "särskilt anmärkningsvärt" at et teater nedlægges midlertidigt, og har påpeget, at Göteborg Stadsteater ikke er den første kulturinstitution, der har standset driften under ombygning af lokalerne.
I svenske teater- og kulturkredse er man rasende. Rekonstruktionen ses som et led i en generel nedprioritering af kulturlivet.
Direktøren for det svenske teaterforbund, Jaan Kolk, ser teaterlukningen som et oprørende forsøg på at omgå den svenske lov om tryghed i ansættelsen.
De unge flakser
Ifølge lag om anställning-skydd (LAS) skal fyrede medarbejdere med stor anciennitet genansættes, såfremt arbejdspladsen genoptager sin virksomhed inden for ni måneder efter lukningen. I Stefan Pettersons regi opereres med en tidsfrist på 18 måneder, før teatret genåbner med ny struktur. Derved kan ingen af de 160 ansatte være sikre på en genansættelse, og Jaan Kolk tolker hele luknings/ombygnings-manøvren som camouflage for en reduktion af personalestyrken.
Stefan Petterson peger i sin udredning på 50-70 faste medarbejdere som et realistisk personale på et moderniseret stadsteater. Han sammenligner teater med film, hvor kulissemageri og lignende småtjenester bør kunne fungere som små entrepriser, man bestiller fra gang til gang.
Ifølge Svenska Dagbladet bunder Stefan Pettersons drastiske spareplan i et reelt problem. Dagbladet citerer Per Lysander, professor på Dramatiske Instituttet i Göteborg og chef for stadsteatret mellem 1989-92 for følgende: "Teatret har præcis som mange andre institutioner en skæv aldersstruktur, med en stor gruppe af mere end midaldrende. 70'erne var en ekspansionsperiode, hvor man ansatte mange folk. Siden blev der mere eller mindre ansættelsesstop. De yngre kræfter flakser ind og kyles siden ud."
Teatrets 160 ansatte, hvoraf 30 er skuespillere, klamrer sig nu til den svenske lov om medbestemmelse, der sikrer dem to uger ret til forhandling med teatrets ledelse om deres arbejdspladsers videre skæbne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu