Læsetid: 1 min.

Hæren vender sig mod Plavsic

23. august 1997

Vil gribe ind med alle midler, hvis Plavsic fortsat "destabiliserer" staten, hedder det i en erklæring, der angiveligt kommer fra hærledelsen

I den hidtil alvorligste udfordring til den bosnisk-serbiske præsident, Biljana Plavsic truede den bosnisk-serbiske hær fredag med at gribe ind i præsidentens konflikt med Radovan Karadzic-fløjen.
Hæren vil "forsvare Republikken Srpska med alle til rådighed stående midler", hvis præsident Plavsic fortsætter "destabiliseringen" af staten, hed det i en erklæring, der angiveligt kom fra hærledelsen. Erklæringen blev videregivet af det bosnisk-serbiske nyhedsbureau, SRNA, der - som langt størsteparten af medierne - er kontrolleret af Karadzic-fløjen.
Plavsic bliver i erklæringen beskyldt for at arbejde for "individer, organer og internationale organisationer" med det formål at "kvæle Republikken Srpska og danne et forenet Bosnien-Hercegovina".
Et åbent opgør
Biljana Plavsic er ifølge forfatningen øverstkommanderende for hæren, og hvis erklæringen fra hærledelsen er autentisk, er der dermed tale om et åbent opgør og den hidtil alvorligste udfordring mod Plavsic' myndighed.
Det vil i givet fald være første gang under den hastigt eskalerende konflikt mellem Plavsic og de gamle magthavere i byen Pale, at hæren blander sig.
Biljana Plavsic vandt dog én politisk sejr fredag, nemlig da Rusland tilsyneladende opgav sin modstand mod at lade afholde internationalt overvågede valg i Republikken Srpska d. 12. oktober.
Efter et møde i Organisationen til Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) i Wien fredag, sagde den danske OSCE-ambassadør ifølge Ritzaus Bureau, at der var "stor opbakning til ønsket om snarlige valg".
Der blev dog ikke opnået nogen formel aftale under Wien-mødet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her