Læsetid: 4 min.

Irlands Silicon Valley

27. august 1997

Dublin
Irland tager glansen af Californien.
For øjeblikket er irske Iona det varmeste navn blandt computerverdenenens rekordsuccesser, lige i hælene på Netscape, skaber af Internettets vigtigste vejviser.
Iona blev grundlagt i 1991 på Trinity College, Dublins største universitet, og debuterede i år på børsen i New York, hvilket resulterede i, at de seks grundlæggere fik status af milliardærer.
"Iona har udviklet en software, som gør det muligt at forene andet software", forklarer vicepræsident og marketingsdirektør, den kun 32-årige Colin Newman.
"En 'fælde' gør det muligt at bruge programmer som normalt ikke er kompatible. Folk studser lidt, når de finder ud af, at seks gæve irere står bag dette program, som overgår både Sun og Microsoft", siger en velfornøjet Colin Newman.
Den keltiske tiger
På fem år har Iona oplevet en svimlende vækst med en tidobling af salget, og fra 25 ansatte i 1994 er der i dag 350. "Vi ansætter nye folk hver eneste uge", fortæller Newman, og nævner så prestigefyldte kunder som Motorola, Financial Times, Matra og Boing.
Virksomhederne står i kø efter produktet og holdet bag denne ganske unge virksomhed tæt ved Dublin, affødt af bølgen af irske økonomiske mirakler og af en professor på Trinity College, Chris Horn.
"Iona er et klassisk eksempel på irsk succes", medgiver John Fitzgerald, økonom og "specialist i mirakler", som han, som en af de få, kan forudsige.
"Omkring én procent af den erhvervsaktive befolkning i Irland arbejder med programmering og mere end seks pct. med informationsteknologi. Det er en verdensrekord, det slår Californien".
Alle de store inden for den amerikanske computerverden, Microsoft, Apple, Intel, Hewlett-Packard, har etableret sig i det grønne Irland, som går under navnet "den keltiske tiger", på én gang tiltrukket af statstilskud, en indkomstskat på kun ti procent garanteret indtil år 2010, og af en veluddannet og bredtsammensat arbejdsstyrke, som er enestående i verden.
Samarbejde
Den velkvalificerede irske arbejdsstyrke er resultatet af en omfattende undervisningsreform i 70erne.
"Det er en af hovedårsagerne til vores succes," fastslår David Croughan, fra den irske arbejdsgiverforening, The Irish Business and Employers Confederation. "Udover at vi taler engelsk", tilføjer han.
En årlig vækst på syv-otte procent i de sidste fem år, en udvikling som ikke viser tegn på at stoppe, er grundlagt igennem et samarbejde mellem arbejdsgiverforeningen, fagforeningerne og regeringen.
"Kernen i miraklet er et fortræffeligt samarbejde mellem de økonomiske aktører", forklarer Patricia O'Donovan, vicegeneralsekretær i den irske sammenslutning af fagforeninger.
"Parterne har forhandlet igennem tre år for at nå til enighed om lønudviklingsmål, forbedring af arbejdsvilkårene, ændringer i den offentlige sektor og fastsættelse af en skatteprocent", siger hun. "Det er en form for konsensus som gør, at vi kan undgå de traditionelle konflikter med hensyn til arbejdsforhold". Det medfører, at Irland kan undgå arbejdsnedlæggelser baseret på lønkrav - virksomhederne har et indgående kendskab til prisen på arbejde og lønmodtagerne får overskudsdeling.
"Det er muligt at opnå besparelser i den offentlige sektor uden at foretage væsentlige ændringer og dermed undgå den britiske nedtur", sig erhun.
På vej mod toppen
Regeringens plan er at skabe en balanceret vækst, som placerer Irland i den europæiske elite. En positiv effekt af det økonomiske opsving er et underskud på de offentlige budgetter på mindre end to procent af bruttonationalproduktet, og en inflation ligeledes under to procent.
Der er ikke mange EU-tilhængere inden for Irlands grænser som tvivler på, at Irland opfylder de økonomiske krav til ØMU'en og bliver fuldgyldigt medlem i første runde. I 80erne gav EU store tilskud til Irland på fem proce nt årligt af bruttonationalproduktet. Veje, skoler, havne og lufthavne, altsammen er bygget med støtte fra EU.
Kapitalen fra Europa har medvirket til, at Irland nu er blevet for velstående til at modtage yderligere støtte, og tilskudene vil gradvist falde bort.
"Men vi frygter ikke for fremtiden", understreger John Fitzgerald, som er mere bekymret for risikoen for en overophedning af økonomien. Dublin, som længe var en slumrende hovedstad, oplever at ejendomsmarkedet eksploderer, og huspriserne stiger med 20 procent om året, hvilket bringer prisniveauet i Irland på højde med kontinentet.
Det offentlige har svært ved at følge med dette byggevanvid, og visse områder må vente i flere måneder på at få indlagt vand og el.
Miraklets bagside
Irland er et land af immigranter - meget symbolsk, men også paradoksalt er landet ramt af en arbejdsløshed på næsten 12%: Miraklets bagside. "Det er vores største problem", medgiver John Fitzgerald, "halvdelen er langtidsledige, som er totalt udelukket fra arbejdsmarkedet".
Der er stor fremgang i byggebranchen og i servicesektoren, som er store aftagere af ufaglært arbejdskraft, og de ansætter mange i øjeblikket.
"Det er et godt tegn, og vi håber at nå ned på en arbejdsløshed på syv-otte procent i løbet af to-tre år", siger en optimistisk Patriccia O´Donovan.
"Frem for alt er det vigtigt at få gang i de langtidsledige" siger John Fitzgerald. "Antallet af langtidsledige er faldet, men der stadig tusinder, som lever i fattigdom".

Irland i tal
*Indbyggere:
3,62 mio.
*Vækst:
7,3% i 1996 (6,7% anslået for 1997)
*BNP pr. indb.:
18.000 dollar i 1996 (20.000 dollar anslået for 1997)
*Inflation:
1,6 % i 1996
(2,3% anslået for 1997)
*Arbejdsløshed:
12% af den erhvervs-
aktive befolkning i 1996 (15% i 1994); der blev skabt 50.000 arbejdspladser fra 1993-96.
*Underskud på
betalingsbalancen: 2,3% af BNP i 1996
(2% anslået i 1997)
*Statsgæld:
76% af BNP i 1996
(94% i 1994,
og 120% i 1986).
*Handel: 72% af udenrigshandlen
foregår i EU-regi.

Dette er første artikel i en serie om økonomiske mirakler. Følg med på udenrigssiderne.

Oversat af Runa Trosborg
© 1997 Information
& Libération.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her