Læsetid: 3 min.

Jagtvin i sommerhede

16. august 1997

Til Næsen
Mødig efter jagten strækker jægeren sine lemmer i chesterfield-stolen, mens ilden knitrer i pejsen, grene og regndråber pisker mod ruden i stormen, og hans trofaste vandringshund Ryf (korthåret hønsehund) knurrer lavt af velbehag ved hans fødder.
Det er den slags billeder, man søger at fremkalde , når man sender en jagtvin på markedet. Det er der en fire-fem danske vinforetagender, der gør. Vanen tro er de første Chris Wine, men da de udsendte invitationer til en præsentation 12. august, havde de næppe forestillet sig, at temperaturen ville være omkring de 30 grader, og at vandringshunden Ryf og dens fæller ikke ville knurre velbehageligt foran pejsen, men gispe i solen med tungerne langt ud af flaben. Da jeg udmalede heftig vildtsovs og tung rødvin for mine kolleger, var der for en sjælden gangs skyld ingen misundelse at spore over for mit brydsomme hverv som vinskribent.

Vi startede udendørs foran Bøf & Ost på Gråbrødre Torv med et glas champagne eller to. Godt nok. Og så trak vi indendørs til præsentation og frokost. Før vi gik til det, fik vi dog lov at smage årgang 1995, Cuvée Prestige, fra Carl-brødrenes Château Seguin i Bordeaux. Slottet har lige fået en fornem fransk vinpris, og brødrene var stolte som paver. Det har de god grund til. Personligt har jeg smagt en del årgange af denne vin, og jeg er ikke altid faldet i svime over dem. Men 1995'eren er uomtvisteligt en flot vin - en klassevin. Og efter japanernes masseopkøb af Bordeauxs topvine fra dette superår vil almindelige dødeliges interesse nok i stigende grad rette sig mod de bedste vine i den mere beskedne appellation Bordeaux Supérieur. Dermed bliver det også en god forretning, hvad Carl-brødrene da heller ikke virkede blinde for - eller kede af.

Og så til bords. Fra Sverige var indforskrevet bjerge af flotte krebs, som var kogt med kronedild, og som blev serveret til årets fiskevin - en 1996 Le Grand Pêcheur, Bordeaux Blanc på ren Sauvignon Blanc. Den havde en pæn, ren frugt og virker ligetil uden at være hverken værre eller bedre end så mange andre mellemklassehvidvine fra Bordeaux. Men godt smagte den til krebsene, som fik deres bekomst.

Nu er jagtsæsonen ikke rigtig i gang, og hovedretten var da heller ikke hverken hare eller dyrekølle, men derimod en meget delikat gråand med kantareller og en velsignet let sauce. Og godt det samme, thi jagtvinen viste sig at være en 1994 Château Les Adams fra satellitkommunen Lussac Saint-Emilion. Som i selve Saint-Emilion er det Merlot, der har overvægten, og vinen er bestemt både blød og drikkemoden - men den har ikke saft og kraft til at klare sig mod velhængt hårvildt. Det kan jeg i alt fald ikke forestille mig.
I det hele vil jeg nok mene, at alle disse jagtvine er lidt af et gimmick. Man tager mådelig Bordeaux og anbringer en brølende kronhjort på etiketten. De skal helst kunne sælges til en halvtredser eller deromkring, og mange af dem er ganske enkelt for spinkle til formålet og/eller ret neutrale og uinteressante. Men så skal det også siges, at Chris Wine ikke er de største syndere, hvad det angår.

Hvis vi skal holde os omkring et halvt hundrede kroner, vil jeg nok personligt foretrække en god Côtes du Rhône som min jagtvin, men hellere vil jeg gå et par ti'ere op i pris og lade dyret svømme i en god Rioja, en italiensk Barbaresco, en Gigondas, en Châteauneuf-du Pape eller lignende. Og er det et rigtigt godt stykke vildt, og vi skal bevæge os i Bordeaux (og bankrådgiveren giver sin tilladelse), ja så må det blive en rigtig god Pomerol eller en virkelig topvin fra Saint-Emilion. Det tror jeg egentlig, at både vildt- og vinhandlere selv ville give mig ret i under fire øjne, men vin er selvfølgelig også en forretning. Og de fleste kunder kvier sig som bekendt ved at gå meget over de halvtreds kroner.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu