Læsetid: 2 min.

Kamp før partikongres

22. august 1997

Kinas kommunister er delt i to lejre - for og imod reformer

Beijing
De kinesiske ledere har afsluttet deres hemmelige møde på kurstedet Beidaihe, cirka 300 km fra Beijing, hvor de har diskuteret dagsordenen for kommunisternes 15. partikongres, som løber af stablen om en måneds tid.
Kongressen tager hul på et vigtigt kapitel, for den skal definere økonomiske og politiske målsætninger for de kommende fem år.
Som et symptom på de interne stridigheder i ledelsen har Kinas Kommunistiske Parti (KKP) i flere uger været delt i to lejre.
På den ene side de liberale intellektuelle, der kæmper for yderligere reformer, og på den anden side de konservative, som ønsker en strammere politik.
Parti-, stats- og hærleder, Jiang Zemin, overraskede mange den 29. maj, da han gav udtryk for en fundamental reformvenlig holdning, og dermed erklærede han krig.
Jiang betegner sig selv som fortolker af Deng Xiaopings "tankegang", og han tager begrebet "socialismens første stadium" på egen kappe.
Dette geniale koncept retfærdiggør brugen af rent kapitalistiske metoder, som har til formål at styrke landets økonomiske grundlag og der igennem opnå et socialistisk Nirvana på længere sigt.
Statsvirksomheder
Begrebet "socialismens første stadium" blev introduceret i 1987 af Jiangs uheldige forgænger, Zhao Ziyang, der blev tvunget til at trække sig tilbage i 1989.
Men inden da indførte han økonomiske reformer, der betød, at flere statsejede virksomheder blev erklæret konkurs, hvilket tilsyneladende ikke rystede regimets fundament. Med den nylige reformistiske tilkendegivelse har Beijing besluttet, at det voksende underskud i statsejede virksomheder nødvendigvis må resultere i flere beklagelige konkurser.
I august blandede en professor fra Beijings universitet sig i debatten og opfordrede til reformer af det politiske system.
Professor Shang Dewen foreslår progressive og radikale politiske reformer; udformning af et nyt forfatningsgrundlag, direkte valg af statsoverhoved og andre ledere samt parlamentet og oprettelse af et uafhængigt juridisk organ. Det er et program som, ifølge Shang, er "ideologisk neutralt med egenskaber adopteret af et socialistisk land".
Vækker opsigt
Forsøget på at få spørgsmålet om politiske reformer på dagsordenen for den 15. partikongres vækker på forhånd opsigt. Shang Dewen er ikke blandt regeringens nærmeste rådgivere, og hans holdninger ønskes ikke offentligtgjort.
Jiang Zemin har hverken den rette baggrund eller samme karisma som Deng Xiaoping. Han har været under gentagne angreb fra neo-maoisterne, der er grupperet omkring den selvhøjtidelige Deng Liqun og den konservative avis Jagten på Sandheden. De ortodokse har for nyligt omdelt pjecer, som fordømmer den "borgerlige liberalisme" og betegner tendensen som "det værste," der er sket for landet siden 1989.
Personlig magt er et prekært spørgsmål, da magten ligger hos et flermandsvælde bestående af Jiang, formanden for den Nationale Folkekongres, Qiao Shi og ministerpræsident Li Peng. Sidstnævnte skal ifølge forfatningen forlade sin post, og Qiao Shi har meddelt, at han til gengæld vil forlade sin post til fordel for Li Peng.
Men indtil videre er de kun nået til de indledende forhandlinger.

Oversat af Runa Trosborg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her