Læsetid: 2 min.

Kenya får ingen nød-hjælp

23. august 1997

Udenrigsministeriet afslår at give Folkekirkens Nødhjælp 8,9 millioner kroner til sultende i Nordkenya. Kirken savner en forklaring

Udenrigsministeriet har af-slået en appel fra Folkekirkens Nødhjælp om 8,9 millioner kroner til at redde tørkeramte nordkenyanere fra sulten. Ministeriet begrundede ikke afslaget, og det er kirken fortørnet over.
"Vi beklager det afslag, og vi savner et begrundet skriftligt svar, som vi kan gå videre med. I dag ved vi ikke, hvorfor udenrigsministeriet afviser appellen. Sagen er bare lukket. Vi har haft erfarne folk på stedet for at undersøge, om behovet for hjælp er reelt. Og det er det. Problemet er, at landets korrupte regering ikke er spor bekymret for de fattige borgere i nord. Den politiske situation i landet er meget dårlig, men vi har fuld tillid til at vores partnere kanaliserer pengene ud til de rigtige," siger fungerende generalsekretærKirsten Lund Larsen fra Folkekirkens Nødhjælp.
I de seneste uger har Kenya desuden været ramt af vold og uro. 42 mennesker har mistet livet i løbet af de sidste ti dage. Landet har præsidentvalg til efteråret, og opposition og regering beskylder nu hinanden for at anstifte uroen.
Kenya har et væld af forskellige etniske grupper, og internationale iagttagere frygter, at en etnisk udrensning er begyndt. Omkring hovedstaden og turistmekkaet Mombassa er hundreder af huse og forretninger brændt ned.
Kirsten Lund Larsen ind-rømmer, at Kenyas regering med præsident Daniel Arap Moi i spidsen godt selv kan løse problemet med tørken.
"Det kunne den helt sikkert, hvis det var en ansvarlig regering. Men det er det ikke. Den utilfredsstillende politiske situation må ikke stå i vejen for at hjælpe folk i nød. Jeg kan ikke bifalde, at vi knytter politiske krav sammen med nødhjælp, som USA og Japan gør over for Nordkorea," siger Kirsten Lund Larsen. Hun oplyser, at 50 procent af beløbet nu er dækket af andre lande med Norge som den største bidragyder.
Dilemma
Danmark har mere end halveret sin udviklingsbistand til Kenya siden 1990. I år er den på på 110 millioner kroner mod 130 sidste år. Pengene bruges til opbygning af sundhed, infrastruktur og landbrug. Udenrigsministeriet oplyser, at siden en korruptionsskandale i 1992 er hjælpen sikret mod at falde i regeringens lommer.
Afrika-forsker Gorm Rye Olsen mener, at afslaget til Folkekirkens Nødhjælp er udtryk for det dilemma, Danmark befinder sig i
"I vesten har vi en naiv forestilling om, at regeringer føler et ansvar for borgerne. Sådan er det sjældent i Afrika. I Kenya er Moi's regering ligeglad, fordi den beholder magten alligevel. Udenrigsministeriets afslag kan opfattes som et dansk signal om, at nu er det nok. Moi forvalter sin magt elendigt, og det er kun blevet værre i de senere år. Samtidig har vi et moralsk krav til os selv om at hjælpe folk i nød. Det er et forfærdeligt dilemma," siger Gorm Rye Olsen.
Medvirkende til uroen i landet har været oppositionens krav om en valgreform. Det har præsident Moi afvist. Men oppositionen kan dog skaffe den diktatoriske Moi af vejen uden en reform, mener Gorm Rye Olsen.
"Landets tre oppostionsledere vil alle sammen være præsidenter. Hvis de kunne mødes om at finde én kandidat ville de slå præsident Moi."
Det har ikke været muligt at træffe udenrigsminister
Niels Helveg Petersen for en kommentar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her