Læsetid: 3 min.

Klan-aftaler - en engangsforteelse

22. august 1997

De radikale utilfredse med tilsidesætning af
FN-henstillinger i Somalia - og det er SF, K og V også

"Hvis jeg skal sige det positivt: Den har været et eksperiment," siger Bjørn Elmquist (R) om den model for udsendelse af afviste asylansøgere, som indenrigsministeren har forhandlet hjem med somaliske klanledere i det nordøstlige og nordvestlige Somalia.
"Det er ikke radikal politik at undlade at følge henstillinger fra FN," siger Bjørn Elm-quist.
Dermed tilslutter også regeringspartneren sig dele af oppositionen, der kritiserer, at indenrigsminister Birte Weiss (soc.dem) i begyndelsen af juli valgte at gennemføre aftalerne med to somaliske klanledere om hjemsendelse af afviste somaliske asylansøgere på trods af, at FN's udviklingsorganisation UNDP nogle uger for inden havde advaret mod netop denne type aftaler.
UNDP foreslog dengang, at de enkelte lande skulle afvente et forslag fra FN's flygtningehøjkommissariat og UNDP om, hvordan hjemsendelse af afviste somaliere skal foregå, og at det skal være UNDP, der indgår aftalerne med de relevante instanser i Somalia.
"Vi vil da foretrække, at flere lande samlet får en løsning, end at Danmark går enegang," siger Bjørn Elmquist, der betragter fremgangsmåden med hjemsendelsesaftalerne som en 'engangsforteelse'.
Flertal i fare
Hjemsendelseaftalerne om foreløbig 60 somaliere er indgået med administrationerne af det nordøstlige og det nordvestlige Somalia (Somaliland) under den forudsætning, at der til gengæld gives bistand til genopbygningsprojekter i områderne.
Projekter til i alt 56 millioner kroner, som Finansudvalget skal bevilge.
Den radikale Bjørn Elmquist understreger, at der ikke bliver tale om kontante udbetalinger til de somaliske klanledere.
"Vi vil selvfølgelig sikre os, at der ligger garantier for, at pengene følger de vante kanaler for ulandsbistand," siger Bjørn Elmquist.
Men regeringen kan ikke føle sig sikre på, at bevillingen går glat igennem.
SF's retsordfører, Anne Baastrup, er bekymret for Danmarks enegang uden om FN, ligesom også Venstre og de Konservative har reservationer.
Venstres retsordfører, Birthe Rønn Hornbech, siger til Ritzau, at hendes parti føler sig usikre på aftalerne. Kommer de til at danne præcedens for, at Danmark skal betale sig fra at sende afviste asylansøgere tilbage til deres hjemlande? spørger Birthe Rønn Hornbech.
Hos de Konservative siger finansordføreren, Pia Christmas-Møller, at partiet vil stemme imod bevillingen i finansudvalget.
Hun mener, at aftalerne er udtryk for 'menneskehandel', og hun bekymrer sig desuden for, at de somaliske myndigheder efterfølgende kan føle sig tilskyndet til at smugle flygtninge til Danmark.
Det skal gå stærkere
Indenrigsminister Birte Weiss (Soc.dem) siger, at man valgte at gennemføre aftalerne på trods af FN's forbehold, fordi UNDP's planer er langsigtede, mens det, der er behov for, er noget, der kan komme til at virke på kort sigt.
"Vi deltager selvfølgelig i det arbejde, som UNDP lægger op til. Men det er noget mere langsigtet end det, vi nu har lavet aftale om med hensyn til Nordsomalia", siger Birte Weiss.
Den danske Udlændingestyrelse har ligesom de hollandske myndigheder vurderet at igangsætning af en aftale nu ikke kolliderer med UNDP's langsigtede planer om en koordineret indsats i Somalia, siger Birte Weiss.
Flygtningenævnet begyndte i efteråret sidste år at give afslag til asylansøgere fra Nordsomalia på den betingelse, at der skulle laves en aftale om hjemsendelse.
"Derfor lå det jo fuldstændig klart, at der måtte laves sådan en aftale, og det havde vi heller ikke noget imod. Vi har ikke følt det som et pres fra Flygtningenævnet, men som en selvfølgelig pligt at følge op på de afgørelser, de træffer," siger Birte Weiss.
Skuldertræk til overs
I Dansk Flygtningehjælp har man kun et skuldretræk til overs for den nye FN-rapport.
"UNDP har selv projekter i Somalia, så mon ikke rapporten skal ses som et forsøg på at beskytte deres egne projekter," siger generalsekretær Arne Piel Christensen.
"Hvis regeringerne ikke laver deres egne projekter, så er de jo nødt til at støtte UNDP's projekter,", siger han.
Ifølge Arne Piel Christensen har rapporten ikke været diskuteret i toppen af UNDP-hierarkiet, inden den blev offentliggjort.
"Jeg tror ikke, at man skal tage den alt for alvorligt," siger Arne Piel Christensen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu