Læsetid: 2 min.

Konkurrencedygtig sol

29. august 1997

Strøm fra solceller kan endnu ikke konkurrere med strøm fra kraftværker, der fyres med kul, olie og gas eller med A-kraft og vandkraft.
Alligevel vokser verdensmarkedet brat. Den seneste opgørelse fra Worldwatch Institute gør afsætningen i 1996 op til 90 megawatt installeret effekt. En stigning på 15,5 procent fra året før.
Verdens største producent, Siemens, tredoblede kapaciteten på sin fabrik i staten Washington i det nordvestlige USA.
Og nu viser en rapport, som er lavet til EU-kommissionen og koordineret af to videnskabelige medarbejdere hos verdens tredjestørste producent, BP-Solar, at fremstillingsprisen kan sættes ned til en fjerdedel, hvis man bygger en fabrik, der kan fremstille 500 megawatt solceller om året.
Med kendt teknologi kan fremstillingsprisen komme ned under 1 ECU, konkluderer gruppen af forskere og virksomhedsrepræsentanter fra Storbritannien, Tyskland, Belgien, Spanien og Portugal. De har undersøgt om der vil være problemer med forsyningen af råvarer og teknik til så stor en fabrik - og konkluderer at det ikke er tilfældet. Deres beregning af omkostningerne er baseret på kendt teknologi og gennemsnitlige europæiske lønninger til de 3000 ansatte på en sådan fabrik.
Over for Financial Times anslår BP-Solar's strategi- og planlægningschef John Harford, at prisen på solstrøm vil falde til 13 pence pr. kilowatt-time. (knap 1,50 kr.). Men professor Bob Hill, leder af Newcastle Photovoltaics Application Centre, mener han er overforsigtig. Han mener, at man kan lave solstrøm til kun 4 pence (44 øre) pr. kilowatt.
"Rapportens tal er baseret på data fra de førende europæiske firmaer og forskere. Den bekræfter, at en udvikling af markedet med de nuværende teknologier vil gøre solkraft omkostningseffektiv i hele Europa," siger Bob Hill.
Udviklingsplaner
En femdobling af verdensmarkedet for solceller er ikke helt urealistisk.
I USA har regeringen for nylig lanceret et udviklingsprogram, der sigter mod 1 million soltage i år 2010. I Japan blev der i år givet støtte til opføring af 10.000 solhuse. Hvis klimamødet i Kyoto i december vedtager tilpas vidtgående forpligtelser til nedskæring af CO2-udslippet fra industrilandene, må der forventes en større vilje til at støtte udviklingen af solcelle-strøm.
Dertil kommer det store potentielle marked for elektrificering i de udviklingslande, hvor en femtedel af jordens befolkning i dag bor langt uden for rækkevidde af en konventionel elektricitetsledning. Verdensbanken har godkendt rammerne for kreditter på op til 30 millioner dollars til fremme af solcelleanlæg i Indien, Kenya og Marocco.
Udfordring til BP
BP's administrerende direktør, John Browne, sagde i maj i år, at han venter en tidobling i salget af solcelleanlæg i løbet af de kommende ti år.
Det er den bold, Greenpeace spiller tilbage ved at udfordre BP til at satse de 350 millioner pund (ca. 4 milliarder kroner) som rapportens kæmpefabrik vil koste.
Chris Rose fra det britiske Greenpeace siger, at det kun halvdelen af, hvad BP har brugt indtil nu på det omstridte oliefelt Foinhaven mellem Shetlandsøerne og Færøerne. Og mindre end halvdelen af det overskud, BP offentliggjorde i sin seneste kvartalsmeddelelse.
I den 'debat', der udspiller sig i form af helsidesannoncer om drivhuseffekten, især i de amerikanske dagblade, har BP hidtil præsenteret sig som en koncern der i høj grad går ind for bæredygtig udvikling og støtter en fremsynet klimapolitik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her