Læsetid: 3 min.

Kulsort tysk humor

15. august 1997

Med sammenbidt vanvid tager den groteske komedie Sexy Sadie pulsen på 90'erne

NY FILM
Det starter en fredag eftermiddag og slutter en meget tidlig mandag morgen. Ind er der et pænt antal mennesker, der bliver myrdet, men dét gør ikke Sexy Sadie til noget, der bare minder om en traditionel horror-, kriminal- eller actionfilm.
Åbningsscenen udspiller sig hos den kvindelige fæng-selslæge Lucy, der i næsten sataniske vendinger meddeler massemorderen Edgar, at han har en hjernesvulst - ikke helt så stor som hendes knyttede hånd, men alligevel pænt meget større end en golfbold. Da Edgar måber en kende ved den besked, søger hun at illustrere situationens alvor ved at sammenligne svulsten med en Pacman, der gnasker hans hjernemasse i sig og om kort tid vil have forvandlet hele hans hjerne til grød.
Pacman har imidlertid endnu ikke vundet spillet mod livstidsfangen Edgar, der straks beslutter, at det handler om at leve livet fuldt ud, så længe man endnu har det. Da fængslet trods alt lægger visse bånd på livsudfoldelsen, tager han Lucy som gidsel og bryder ud.
Eftersom Edgar har siddet inde siden 1989, er der mangt og meget i 90'ernes samfundsudvikling, som han ikke har styr på. Men gidslet Lucy er en villig læremester, der kan give ham en række nyttige oplysninger, såsom at sushi er 90'ernes spise, og at det bedste ved årtiet i virkeligheden er, at alle kan have sex med hvem de vil, hvor og hvornår de vil det - og så fortælle resten af verden om det den næste dag på et af de utallige tv-talkshows. Blot er hun selv seksuelt afholdende, skal det tilføjes, men som den gentleman han er, respekterer den på det felt stærkt underernærede Edgar naturligvis hendes beslutning.
Rygtet om, at Edgar er ude, spredes imidlertid hurtigt og sætter gang i omsætningen hos den lokale illegale våbenhandler. Der er især fem personer, som brænder efter at gøre gamle regnskaber op med Edgar. Og i fem historier afsløres det så, hvordan Edgar bl.a. har forgivet hele sin plejefamilie, og et par andre detaljer.

Grin og gab
I sort-hvidt lavbudget-format fortæller Sexy Sadie sin rædselshistorie med lige så lavmælt som fandenivoldsk og grotesk humor, men til gengæld aldeles uden at trække på smilebåndet undervejs. Når filmen - i det mindste i passager - er så morsom, som den faktisk er, skyldes det ikke mindst skuespillerne, Corinna Harfouch og Jürgen Vogel i de to hovedroller. Især Corinna Harfouch, der spiller den Beatles-inspirerede dobbeltrolle som hhv. Lucy in the Sky with Diamonds og Sexy Sadie, må fremhæves for sin evne til, sådan skødesløst ud ad den ene mundvig, at få plantet de mest absurde replikker uden at fortrække en mine - og uden et sekund at miste troværdigheden, vel og mærke.

Den lidt skæve komedie
Det kunne se ud som om tysk film har fundet en frugtbar niche i den lidt skæve komedie - tænk blot på Sönke Wortmanns Den følsomme mand, der blev et relativt stort hit, og før den Percy Adlons to succes'er Sugarbaby og Bagdad Café af Percy Adlon. Der skal nok være dem, der mener, at Sexy Sadie er sjovere end disse andre film, simpelthen fordi den er så knaldet. Men selv om det er et synspunkt, man i en vis udstrækning kan sympatisere med, så er den dog alt for ujævn en film til at nå på niveau med de andre. Hvor højt man end griner i visse sammenhænge, så kan man ikke komme uden om, at Sexy Sadie har meget svært ved at holde dampen oppe hele vejen.
Det groteske veksler med det stillestående, ja i passager tager man sig ligefrem i at kede sig, fordi der bare ikke sker noget, og fordi måden det ikke sker på, ikke er særlig interessant.
Det betaler sig imidlertid at holde ud, for Matthias Glasner, der både har skrevet og instrueret, har gemt en lille vanvittig twist til sidst, som det ville være synd at gå glip af.

*Sexy Sadie. Manuskript og instruktion: Matthias Glasner. Tyskland 1996. 92 min. (Vester Vov Vov og Øst for Paradis/Århus)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her