Læsetid: 2 min.

Kultur i DR2's prime-time

30. august 1997

DR2 har fredag den 5. september premiere på, hvad kanalen selv kalder et hardcore kulturprogram: Kulturfredag.
"Vi er blevet truet med vold af min gamle kollega fra DR1 Jørgen Gustava Brandt - en direkte røvfuld. Eller som han så velopdragent udtrykte det i et dagblad: Smæk I den bare af krabasken," fortalte tv-fakta direktør Stefan Samsøe Petersen, da holdet bag Kulturfredag forleden præsenterede sig selv og flagskibet ved et pressemøde.
"Men det er ikke, fordi dæmonerne har åndet os i nakken, at vi tager dette initiativ. Det udspringer af sand bekymring for den skæbne, kulturstoffet har lidt, siden DR's monopol blev brudt. DR-tv forsømmer i dag at præsentere og oplyse om dansk kunst. At vi negligerer bøgernes verden er til at se med det blotte øje," fortsatte Samsøe Petersen.
Kulturfredag, der har været planlagt i et år, bliver en hel aftens ugeaktuelt tv med fokus rettet mod kunsten. Den første Kulturfredag, den 5. september, stiller spørgsmålet: Hører litteraturen hjemme i tv?
Adrian Hughes, der har fundet sit drømmejob som gennemgående studievært på Kulturfredag, viser eksempler på, hvordan andre landes tv behandler litteratur.
Der følges op med debat mellem litteraturrådets formand, Thomas Harder, tv-anmelder Bettina Heltberg, forfatteren Anders Bodelsen og forskningschef Henning Dahl.
Efter en reportage fra galleriejernes udstilling i det nye Forum i København, sender Kulturfredag dokumentarprogrammet "Kunst for alle Pengene".
"Kulturfredag bliver hardcore tv, fordi vi koncentrerer os om kunsten, forstået som det, der frembringes af folk, der bruger al deres tid, al deres kraft på at være kunstnere," siger Kulturfredags redaktionschef Jørgen Seidelin, "det betyder ikke, at kunsten automatisk er god, men det ser vi kritisk på."
"Vi går tæt på den kunstneriske proces og tegner portrætter af kunstnere i samtiden. Vi kan tillade os at tage tingene op, når de er der."
Foruden Seidelin og studievært Adrian Hughes er det foreløbige hold bag Kulturfredag: Liv Thomsen, cand. mag. i moderne kunst og kulturformidling, journalist Frits Bredal, Niels Oxenvad (kendt fra DR's "Musikhjørnet" og "Kanal 22") samt journalist Svend Erik Øhlenschlager, der tidligere blandt andet har været forlagsredaktør og produceret freelance for radioen. I et forsøg på at optimere sin seerskare har DR2 har indgået et samarbejde med radiokæden Total, der tilbyder en gratis justering til folk, som er i stand til at modtage DR2, men som ikke kan finde kanalen.
DR2 har i dag, lørdag, et- års fødselsdag, og de ansattes store gaveønske er at 'komme ned på jorden':
"Det er et problem, at DR2 stadig væk kun har mulighed for at nå ud til 62 procent af befolkningen," siger Stefan Samsøe Petersen.
"For øjeblikket sender vi fra sattelit, hvilket begrænser antallet af mulige seere. Den eneste ledige jordbaserede kanal, der findes, er afsat til digitale forsøg, men vi håber, det vil lykkes at trænge igennem med vores forslag om, at vi kan få plads på den kanal, hvorved vi vil blive landsdækkende."
I aften, lørdag, stiller DR2 som led i sine temalørdage spørgsmålet: Hvad er kvalitet på tv?
Seerne får mulighed for at deltage i debatten ved at ringe ind og give deres mening til kende.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu