Læsetid: 4 min.

Kulturministeren og abonnementet

16. august 1997

Det er en misforståelse, siger kulturministeren om den seneste debat om abonnementsordninger

Teaterabonnementet og støtteordningerne er igen røget ind i Den Rigtige Debat: Debatten om Kunstnerkunst og Pøbelkunst, om Originalkunst og Tomgangskunst - og Selvbetalingskunst og Statstilskudskunst. Og som sædvanlig er der nogle, der har fået ondt over statens kunststøtte, der har det med at blive en udvidet kulturstøtte til både kunst og fritidsfornøjelser.
Senest har kulturminister Ebbe Lundgaard skabt røre ved at udtale til Jyllands-Posten onsdag, at abonnementsstøtten bør fratages forestillinger, der kan løbe rundt i sig selv - og i stedet tildeles forestillinger, der umiddelbart har svært ved at sælge.
Denne del af debatten blev imidlertid allerede startet i maj måned, hvor kulturministeren blev citeret i medlemsbladet Nyt fra Danmarks Teaterforeninger for at sige, at abonnementsordningerne skal afvikles:
"Jeg har jo ikke foreslået det her udelukkende for at spare. Men jeg vil bryde teaterforeningernes monopol - simpelthen for at få mere progressivt og nyskabende teater."
Udtalelsen blev (noget forsinket) fremhævet af kultursociologen Eyvind Vesselbo i Jyllands-Postens kulturkronik i tirsdags, hvor Vesselbo forudså, at en sådan nedskæring vil blive fatal for teaterforeningerne og for Arte.
Herefter er debatten blusset videre i radio og tv - og bl.a. i Informations leder i torsdags, hvor Marie Louise Kjølbye mente, at publikums tilfredshed intet har at gøre med abonnementsordningernes værdi som kunststøtteordning.

Misforståelse
Adspurgt direkte var kulturminister Ebbe Lundgaard dog afvæbnende udramatisk, da han i går fredag udtalte sig til Information om sagen.
"Der er ikke noget nyt på vej om abonnementsordningerne overhovedet - det er en misforståelse. Alt er aftalt fra sæsonen 1998-99, så ændringer kan under alle omstændigheder tidligst ske fra sommeren '99."
"Både pressen og teaterdirektørerne har blandet den generelle offentlige teaterstøtte sammen med mit sidste udspil om ordningen for DST, (Det Storkøbenhavnske Teaterfællesskab, red. - omtalt i Inf. 2. aug.). Og det har fået nogle teaterdirektører til at udtale sig i så specielle vendinger, så jeg formodentlig må finde andre, der er mere kvalificerede til at samtale!"
"Men ja, inden for DST kunne jeg ganske rigtigt godt tænke mig, at pengene blev anvendt lidt mere modigt kulturpolitisk. At vi stillede spørgsmål. Kan vi f.eks. styrke ungdomsrabatten? Og skal vi nødvendigvis støtte alle teaterformer?"
"Det Storkøbenhavnske Teaterfællesskab støttes af områdets kommuner og amter - og af Kulturministeriet, der årligt støtter med 30 mio. kr., vel at mærke direkte støtte til teatrene og ikke billetstøtte."
"Men der er nu nedsat en arbejdsgruppe, der skal finde frem til en ny ordning. Den nuværende ordning udløber først i 1999, men der er alligevel travlt, hvis der realistisk skal kunne ansættes teaterdirektører og så videre. Men da DST først og fremmest er et samarbejde mellem de fem kommunale instanser, er det dem, der nu må finde ud af, hvordan teatrene skal udvælges."

Teaterrådets magt
- Det har tidligere været fremme, at udvælgelsen af støtteberettigede teatre og forestillinger fremover skal foretages af Teaterrådet. Men vil det ikke give netop dette råd for stor en magt?
"Om det skal være Teaterrådet - og om rådet overhovedet vil kunne magte opgaven oven i alt det andet - eller om det skal være en anden instans, det forsøger vi også at finde en løsning på. Det eneste sikre er, at det ikke skal være politikere - det skal være fagfolk. Og det må vi så afklare snarest, og i hvert fald senest til foråret."
- Du har udtalt, at du gerne vil have flere unge i teatret, og at støtten til ungdomsbilletter skal øges. Men Artes nyeste tal viser faktisk, at 40% af abonnenterne er under 40 år. Hvor unge skal de unge være?
"Det kan man ikke sige præcis. Men det handler om at skaffe sig grundlaget for et fremtidigt publikum, og dét kræver formodentlig andre midler end bare den traditionelle ungdomsrabat pr. billet. Konkurrencen er jo enorm, ikke mindst fra billedmedierne. Jeg forestiller mig derfor, at man kunne gribe hele ungdomsrabatten meget mere offentsivt an - og mere fantasifuldt. Hvorfor f.eks. ikke holde særlige gratisforestillinger for unge?"
"Men om to uger afslører vi en Gallup-undersøgelse af publikums brug af abonnementsordningerne, så da vil jeg kunne præsentere nogle idéer nærmere."

Provinsskræk
- Når teaterforeningerne rundt om i landet har reageret så voldsomt på nedskæringsrygterne, er det vel fordi, at de står allermest udsat i de mindre byer, hvor sæsonens udvalg af 5-8 forestillinger skal løbe rundt. Hvad mener du generelt om støtten til provinsen?
"Jeg bliver ofte spurgt om forskelsbehandlingen af provinsen, men inden for teatret er det nu engang naturligt, at der er flest teatre og forestillinger i hovedstaden og i de større byer. Men netop denne fordeling er fastlagt for nylig, så den er der ingen grund til at røre ved igen netop nu."
- Hvordan hænger al denne teatervirak sammen med dine øvrige kulturpolitiske udspil?
"Når jeg er kommet med mit forslag om Det Storkøbenhavnske Teaterfællesskab, er det et forsøg på at skærpe den kunstneriske profil. Det er simpelthen blevet for nemt at skabe det sikre. Men denne holdning vil også blive afspejlet i min kulturpolitiske redegørelse til oktober."
"Alt dette betyder dog ikke, at jeg har noget imod de 'lette' forestillinger - jeg elsker tværtimod selv at se den slags. Spørgsmålet er, hvilket teater, der har behov for støtte - og hvilket, der ikke har."
"Så fra min side handler dette her netop ikke om fintfølende puritanisme, og hvad man ellers har beskyldt mig for at lide af. Tværtimod. Desuden er der jo ikke slået søm i debatten. Den fortsætter, og alle er velkomne."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her