Læsetid: 2 min.

Lange udsigter for tiltalte i Ri-Bus-sag

29. august 1997

Med landsrettens kendelsei Ri-bus-sagen tirsdag er
der åbnet for en retsproces, som forsvarsadvokat Thorkild Høyer kalder "kaotisk", og som kan blive forlænget af udsættelser, nye vidner og genindkaldelser af allerede hørte vidner.
"Jeg har aldrig før set sådan en kendelse," siger en anden af forsvarsadvokaterne, Jens Bjørst.
Med sin kendelse underkendte Vestre Landsret byretten i Esbjerg, som for godt to uger siden afviste at behandle anklageskriftets vigtigste punkt: En bagmands-tiltale til tre af de fire Ri-Bus-aktivister for opfordring til og koordination af hærværk.
Byretten fandt, at anklageskriftet var for upræcist og ukonkret.
Krav slækkes
Landsretten mente modsat, at anklageskriftet var i orden, men det pointeres i kendelsen, at de tiltalte skal have lejlighed for at føre beviser mod anklager, som kommer frem undervejs i sagen, og som forsvaret ikke har haft mulighed for at forberede sig på.
Advokat Jens Bjørst siger, at skulle Højesteret nå samme resultat som landsretten, så er kravene til fremtidige anklageskrifter slækket.
"Man har før set, at der fires på kravene til anklageskrifter i narkosager, men det her er jo langt fra en narkosag. Og står den her kendelse, så vil det have afsmittende virkning på andre typer af sager," siger han.
Skal bevise uskyld
Som han ser det, er de fire tiltalte nu bragt i en situation, hvor de skal bevise deres uskyld.
"Princippet er normalt, at man for at kunne forsvare sig skal vide, hvad det er, man skal forsvare sig imod. Det ved de tiltalte reelt ikke med det foreliggende anklageskrift," siger Jens Bjørst.
Også Thorkild Høyer, der bragte det formelle spørgsmål på banen, er overrasket over kendelsen fra landsretten.
"Jeg har aldrig set sådan en løsning før," siger Thorkild Høyer.
"Det betyder, at man accepterer, at vi ikke kan tilrettelægge vores forsvar på forhånd, og at retten i givet fald skal udsætte domsforhandlingen, hvis der bliver behov for at høre nye vidner eller genindkalde vidner," siger Thorkild Høyer.
"Hvordan skal vi kunne planlægge forsvaret, når man ikke kan vide, hvad der kan opstå?" spørger Thorklid Høyer.
Sigtet i to år
For de fire aktivister på anklagebænken kan det komme til vare længe inden deres sager er afgjort.
Det er to år siden, politiet sigtede dem for forskellige lovovertrædelser under den langstrakte buskonflikt, og sagen kan nemt komme til at strække sig til næste år, før det hele er overstået, mener Thorkild Høyer.
Forsvarsadvokaterne har ansøgt landsretten og Højesteret om, at man ikke tager hul på den omstridte bagmands-tiltale, før advokaterne har fået afklaret, om Procesbevillingsnævnet under Justitsministeriet vil give tilladelse til at få anklageskriftet prøvet ved Højesteret.
Forsvarsadvokaterne indsendte i går deres ansøgning til nævnet, og med lidt held kan afgørelsen på det spørgsmål ligge klar næste fredag.
Sagen fortsætter med retsmøder mandag og tirsdag i næste uge. Her vil der blive afhørt vidner i forbindelse med den såkaldte Rømø-aktion.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her