Læsetid: 1 min.

Lars Emil går fra politik til rejer

30. august 1997

Selv mener han at have truet med det så mange gange, at det ikke kan komme som nogen overraskelse:
Lars Emil Johansen, formand for det grønlandske hjemmestyre, trækker sig fra samtlige sine politiske poster.
En overraskelse, eller nærmere et chok, var det dog for de fleste, at den 50-årige politiker nu slutter sin politiske karriere for i stedet at tiltræde som vicekoncernchef for Royal Greenland, der står for omkring 85 pct. af Grønlands eksportindtægter, og som Lars Emil Johansen var bestyrelsesformand for, indtil han i marts 1991 blev formand for hjemmestyret.
Ikke engang de nærmeste politiske og administrative medarbejdere var informeret, fortalte Lars Emil Johansen selv på et hasteindkladt pressemøde i Nuuk i går. Kun statsminister Poul Nyrup Rasmussen havde Lars Emil Johansen haft lejlighed til at drøfte sin beslutning med, inden den blev offentliggjort.
Lars Emil Johansens farvel til grønlandsk politik betyder, at både posten som landsstyreformand og posten som formand for det nærmest socialdemokratiske parti Siumut står åbne. Selv har Lars Emil Johansen ikke peget på sin eller sine efterfølgere. Men mindst to kandidater står formentlig klar:
Siumuts 1. næstformand, Mikael Petersen og Siumuts 2. næstformand, Peter Grønvold Samuelsen.
Men intet er givet, mener samtlige ansatte i det grønlandske hjemmestyre, som Information har talt med. Herunder chefen for hjemmestyrets informationskontor, H. P. Møller Andersen:
"Vi står i en helt, helt åben situation - der er ikke nogen, der er ude af billedet, og allerede nu foregår der selvfølgelig sonderinger, samtaler og drøftelser på kryds og tværs," siger H. P. Møller Andersen.

Side 14: Portræt

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu