Læsetid: 3 min.

Latin-mentale bungy-jump

30. august 1997

"Columbus fandt det 'forkerte' land, men snart blev latinamerika et eldorado for europæerne på jagt efter rigdomme og en ny tilværelse", skriver Århus' borgmester Thorkild Simonsen i forordet til programmet for Århus Festuge.
Og nu er det så meningen, at årets festugedeltagere også skal gå på jagt i det latinamerikanske - i det væld af kunstneriske oplevelser og skatte og seværdigheder, som Århus har fået importeret til lejligheden.
Teatertyvstart
Teatret har allerede skaffet sig en tyvstart. Som tidligere beskrevet i anmeldelser har den danske teatergruppe Opus X haft fascinerende premiere på Ortopædisk Hospital på Peter Laugesens Jailbird, og Granhøj Dans har væltet MBT Dansescenes tilskuere omkuld med LA ca-la-sh LA latin. Og som det er at læse på modstående kulturside i dag, så hypnotiserer det argentinske Teatro del Sur Ridehusets publikum med den symbolmættede forestilling La Pasajero.
De kommende dage byder på et vandfald af forestillinger. I aften og i morgen sprudler udstyrsforestillingen med Compania Nacional de Danza Folklórica i Musikhuset, hvor 30 mexicanske dansere i fejende kostumer vil optræde med danse og legender fra landets forskellige kulturer.
Og under hele festuge vil den brasilianske teatergruppe Teatro da Vertigem som en makaber modsætning til folkloredansens ubekymrethed udpensle Jobs pinsler i forestillingen O Livro de Jó. Spillestedet er opfindsomt nok henlagt til gangene på den gamle fødselsanstalt - sig ikke, at der ikke er kulturelt hospitalsbrug i Århus! - og sproget er dels korporligt, dels portugisisk. Danskerne er dog blevet lovet et tekstresumé på forhånd.
Tangoforførelse
Oversættelse bliver der til gengæld ikke brug for, når det columbianske kompagni Anthanor Danza fra onsdag til fredag optræder i Ridehuset med danseforestillingen La Enfermedad del Angel - Englens Sygdom. Koreografen Alvaro Restrepo har skabt forestillingen som en hyldest til sin autistiske bror, og koreografien er derfor blevet en række af billeder af kropslig isolation, men efter sigende også af ekstrem skønhed.
Som kontrast vil man til gengæld på fredag og lørdag kunne opleve både glitrende, selvbevidst og forførende dans, når den argentinske tangogruppe Tango por Dos vil smitte Musikhusets publikum med deres Perfumes de Tango. Kompagniet består af grundlæggerne Miguel Angel Zotto og Milena Plebs og seks andre dansere, og de bliver akkompagneret af et syvmandsorkester under ledelse af D. Binelli, der i sin tid var Astor Piazollas' kapelmester.
Regnmager i Århus
Så hedt skal det nok blive. Alligevel vil de mest spektakulære scener måske slet ikke udspille sig inde på de nydelige scener bag billetkontrollørerne, men udenfor på gader og på torve.
De akrobatiske saksedansere Danzaq fra Peru optræder sammen med deres indianske musiker Maximo Damion i den store Bispetorvsoverdækning Univers under det ugelange familieprogram De sejlende skyer. Og her kan man også finde maskemageren Edmundo Torres fra Peru, der optræder med sine fantasifulde kreationer, og den columbianske regnmager Jorge Gonzales, der vil forsøge at holde Århus tørlagt under festugen.
Og i hjertet af byen kan man også støde ind i de herboende chilenske kunstnere Eduardo Soza og Ana Maria Galmez, der har arrangeret folkeprocessionen Las Virgines del Sol, som skildrer den sydamerikanske folkesjæl i en vandringsperformance rundt i midtbyen ved middagstid i begge weekender.
Manddomsprøve
Og når fem frygtløse mexicanere til midnat - og et par gange hver eftermiddag hele festugen igennem - klatrer op i en 30 meter høj hjemmeflikket pæl på Store Torv og kaster sig ud i ankelreb, hvorefter de roterer rundt om pælen i dødsensfarlige spiralbevægelser, ja så skal det nok også gøre indtryk.
De opsigtsvækkende udskejelser af Los Voladores de Papantlas er raffineret ud fra et ældgammelt manddomsritual: Hvis mændene stiger op tæt på himlen for at ofre gaver - og om uheldet er ude endda risikerer at ofre deres eget liv - vil solen give dem frugtbarhed. Og man må jo så blot tro, at den vanvittige satsning vitterlig har båret frugt gennem århundrederne.
Det er i hvert fald klart, at hvis sceneforestillingerne kan byde på et tilsvarende mentalt bungy-jump - så vil den hjemlige tilskuerhorisont blive tiltrængt større. Sådan mod syd-vest.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu