Læsetid: 2 min.

LO bag grum køns-farce

22. august 1997

Med fagbevægelsen i ryggen har Mette Knudsen begået en katastrofal kønsrollekomedie

NY FILM
"Du skal finde en løsning, der gør livet bedre for børn!"; "Vi knokler som idioter, og det er vores børn, der betaler prisen"; "Folk skulle ikke have lov til at få børn, før de har tid til at passe dem" ... Dette er blot en smagsprøve på den subtile dialog i Mette Knudsens nye film Skat, det er din tur, der i øvrigt er "tilegnet de mænd, der sætter deres børn lige så højt som deres arbejde".
Hvis nogen skulle være i tvivl, handler filmen om, hvordan børnene bliver ofre for forældrenes (dvs. først og fremmest fædrenes!) karriereræs. Skat, det er din tur udspiller sig angiveligt i 90'erne, og dens slåen på stortromme for en fire timers arbejdsdag er da også meget moderne, men ellers har filmen et umiskendeligt 70'er-præg, som lå den i umiddelbar forlængelse af Mette Knudsens foregående spillefilm, Ta' det som en mand, frue!, der er fra 1975.
Eva og Adam
Også nu bytter Mette Knudsen nemlig om på kønsrollerne. Adam og Eva Nymann (jeg gætter på, der her er tale om en vis navnesymbolik...) er begge udearbejdende, men det er Eva (Søs Egelind), der tillige må tage sig af hjemmet og datteren Rose. Adam (Søren Hauch-Fausbøll) er mere optaget af sit arbejde og af at kigge langt efter andre kvinder. Dét er den direkte årsag til, at han en dag kører galt, og han selv og Rose føres til dødsriget, hvor Adam af sin skytsengel får besked på at finde en løsning, der gør livet bedre for børn. I filmens selvforståelse kan han naturligvis ikke finde en sådan inden for rammerne af sin gængse manderolle, så hokus-pokus: Adam vender tilbage til dagligdagen forvandlet til en lille husalf. Nu er det Adam, der sidder hjemme og strikker, mens Eva går ud og drikker. Og når hun kommer hjem, kaster hun sig straks over sit modelskib - som 90'ernes mænd nu har for vane! - mens Adam forgæves gør sig lækker i sort net-body - som det er så typisk for 90'ernes kvinder!
Adam viser sig nu alligevel at være en mindre forknyt husmor, end Eva var det i sin tid. Han forlader hende, bliver fagligt aktiv og får ved en snedig strejke, der indebærer, at samfundet kommer i sædforlegenhed(!), gennemført en kortere arbejdsdag, så forældrene kan tage sig af deres børn.
Skat, det er din tur er mildest talt ikke nogen vellykket film. Men værst af alt er det nu alligevel, at den i sin firkantede iver efter at få os til at fatte det i og for sig sympatiske budskab bliver umådeligt tung og faktisk mere kedelig end komisk.
Man behøver ikke være udstyret med særlig veludviklede næsebor for at lugte en god portion LO i Skat, det er din tur. Filmen er da også produceret efter fifty/fifty-ordningen og finansieret i fællig af Det Danske Filminstitut og fagbevægelsen. Dét er der ikke kommet et harmonisk ægteskab ud af.

*Skat, det er din tur. Manuskript, instruktion og produktion: Mette Louise Knudsen. Danmark 1997. 95 min. (Pa-lads, Scala og 10 andre biografer over hele landet)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her