Læsetid: 3 min.

Medicinstuderende har

20. august 1997

flest problemer (4.442 bytes)__

Af Af HELLE BRUUN JENSEN

Præstationsangst er en udbredt lidelse på medicinstudiet. Mange studerende søger hjælp hos Studenterrådgivningen

Når Studenterrådgivningen får besøg af studerende med problemer, kommer de oftest fra medicinstudiet.
De unge har præstationsangst, og studiet er ikke, som de havde forestillet sig. Både på Århus og Københavns Universitet arbejder man for at skabe et bedre studiemiljø.
På Studenterrådgivningen kan unge på videregående uddannelser henvende sig, hvis de har spørgsmål eller problemer, som de gerne vil tale med en socialrådgiver eller en psykolog om. Hvis problemet er eksamensangst, som det ofte er i de medicinstuderendes tilfælde, tilbyder Studenterrådgivningen, at den unge kommer med i en gruppe, hvor selvfølelsen kan genvindes, og de praktiske forhindringer overskues.
Socialrådgiver Gerda Rasmussen arbejder med sådanne eksamensangstgrupper på Studenterrådgivningen i Århus.
"Mange af problemerne er relateret til et miljø, hvor man hele tiden skal præstere. De fleste af dem, der kommer her, befinder sig på første del af studiet, der er meget teoretisk præget. De bliver usikre på sig selv og tvivler på, at de kan slå til, fordi studiet stiller så hårde krav til dem hele tiden," siger hun.
Mange unge går ind til lægestudiet med en forventning om, at de skal hjælpe nogle syge mennesker. Men de tre første år på studiet handler meget om naturvidenskab, og patienterne er så langt ude i fremtiden, at de studerende slet ikke kan øjne dem.
Dygtig hele tiden
Joan Nielsson Mathiasen er socialrådgiver på Studenterrådgivningen i København.
"Medicinstudiet er et sted, hvor man skal være dygtig. Ofte hører jeg fra studerende, at man ikke går og fortæller, hvis man er dumpet, eller hvis man synes, at ting er svære. Det gælder om at holde facaden," siger hun.
Det kræver et gennemsnit på 9,4 at komme ind på medicin. Men de høje karakterer er sværere at opnå på medicin end i gymnasiet. Det får mange studerende til at lægge et enormt og urealistisk pres på sig selv. I grupperne lærer de, at det er okay ikke være perfekt til det hele. At en karakter på 7 eller 8 kan være udmærket i nogle fag.
Medicinstudiet og jurastudiet ligner hinanden meget på den måde, at der er et højt præstationskrav og store eksamener.
"Det er meget den samme problematik. Vi ser bare ikke så mange fra jura som fra medicin," siger Gerda Rasmussen.
En tredjedel falder fra
Medicinstudiet har en frafaldsprocent på 30 i København. Det er lidt højere end landsgennemsnittet.
Studievejleder Jon Prause fortæller, at det især er mængden af stof, der skal læses og huskes i detaljer, som virker uoverskueligt på de medicinstuderende.
"Mange er bekymrede for, hvor meget de skal kunne. Det får dem til at læse utrolig meget til den første eksamen, og på den måde kører de ned. Der er ingen normale mennesker, der kan holde til at læse 10 timer om dagen, syv dage om ugen, tre måneder i træk," siger han.
På Københavns Universitet er man begyndt at have tutorerne tilknyttet de nye hold i længere tid. Ved at kunne stille spørgsmål og få vejledning i eksamenslæsning, håber man at lette studiet for de nystartede, fortæller Jon Prause.
Også i Århus er man begyndt at tage nogle initiativer, der skal gøre studietiden mindre problemfyldt for de kommende læger.
"Der er nogle ændringer i studieplanen, som jeg tror, kommer til at gøre noget af det. Der kommer for eksempel mere praksis ind i starten af studiet. Vi har et samarbejde med studievejledningen på Århus Universitet, og de vil gøre mere ud af introduktionen i begyndelsen af studiet. De vil opfordre til, at folk danner studiegrupper og bruger hinanden mere. Det er også noget, som vi gør opmærksom på. Det er utrolig vigtigt, at man får skabt et miljø, hvor man får snakket med hinanden og får delt nogle af de besværligheder, der er i starten af et studium," siger Gerda Rasmussen.
Studenterrådgivningen har ingen klar statistik over, præcis hvor mange medicinstuderende i forhold til andre studerende, der henvender sig med spørgsmål og problemer. Men Joan Nielsson Mathiassen siger, at halvdelen af deltagerne i eksamensangstgrupperne i 1995 kom fra medicinstudiet. Hun mener, at antallet har været nogenlunde stabilt i de sidste par år.
Lidt over 70 procent af de studerende, som møder op hos Studenterrådgivningen, er kvinder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her