Læsetid: 2 min.

Mellem ude og inde

26. august 1997

UDSTILLING
Der er dem, som mener at konceptkunst er svært at forstå, er direkte utilgængelig. Men det er nu langt fra altid tilfældet. Tag nu blot danskeren Henrik Olesen og amerikaneren Sean Snyders aktuelle udstilling i Galleri Campbells. Galleriet befinder sig i et tidligere butikslokale, og har et meget synligt udstillingslokale bag en stor rude.
Udstillingen består af en enkel arkitektonisk ændring af rummet, der åbner det ud mod gaden: Den normale indgangsdør er fjernet, og i stedet er en ny væg med dør i sat op inde midt i udstillingsrummet.
Ligeledes er bogstaverne på ruden med galleriets navn fjernet. Dermed ændres rummets karakter radikalt, og mellem det gamle ydre og det nye ydre, som nu befinder sig midt inde i det sædvanlige gallerirum, opstår et nyt rum, som er en underlig mellemting mellem inde og ude.
Dette nye rum har ikke nogen åbenbar funktion, men er derimod åbent for forskellige fortolkninger og anvendelser.
Åbent og lukket
Som konstruktion er det ellers netop gallerirummets formål at være lukket, at være et eksklusivt rum for kontemplation af originale kunstværker. Som sådant er det også et særegnt såvel offentligt som privat rum. Offentligt, da man jo kan få adgang, kan komme ind og se kunsten derinde, men også privat da denne adgang er begrænset til de vidende, og fordi det også er et rum for privat handel. Selvom gallerier nok så meget ligner offentlige museer arkitektonisk, skal man ikke glemme at de rent faktisk er butikker.
Det er denne indbyggede modsætning mellem offentligt og privat, mellem det tilgængelige og det utilgængelige som Olesen og Snyders installation gør os opmærksomme på, og på sin egen sagte måde kritiserer. For overfor dette rum stiller de jo også et nyt rum, som ikke bærer betegnelsen galleri, og som befinder sig i et underligt ingenmandsland mellem offentligt og privat.
Ved at lade dette nye rum stå åbent peges også væk fra galleriets rumlige funktion, og istedet på det omliggende byrum og dets sociale karakter. I denne mærkværdige zone som opstår mellem det gamle ydre og det nye, er det netop vores forståelser og anvendelser af den, at rummet træder i karakter. Det er et rum som netop er tilgængeligt.

*Henrik Olesen / Sean Snyder, Galleri Campbells Occasionally, Gothersgade 167, København, lør-søn 13-17 eller efter aftale. Til 7. September.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her