Analyse
Læsetid: 6 min.

Moi eller kaos - eventuelt begge dele

19. august 1997

Den blodige vold i Kenya - måske et led i præsidentens risikable spil om magten - kan blive starten på et uoverskueligt opgør

Kenya rummer alle de elementer, der kan føre til et blodigt opgør med ti- eller hundredetusinder af dræbte:
Mange etniske grupper eller nationer med forskellige sprog og geografiske områder i kamp om land, magt og andre ressourcer. Stor befolkningstilvækst, og knaphed på arbejde og landbrugsjord i et land, hvor 75 procent af befolkningen bor på godt 10 procent af arealet (fordi store dele er hel- eller halvørken), og hvor millioner er arbejdsløse. Voksende ulighed og flere og flere absolut fattige. Voldsom politisk og økonomisk korruption.
På det seneste har et Valutafonds-stop for lån skabt yderligere økonomisk nervøsitet og reduceret den lokale valutas værdi med 20 procent. Investorer, der er bange for deres investeringer, trækker penge ud.. Turismen (det største eksproterhverv) rystes af uroen. Der er total mangel på tillid til den regerende præsident Daniel Arap Moi. Der er splittelse i oppositionen.
"Det kan blive et nyt Rwanda," sagde en kenyansk bekendt til mig for tre-fire år siden. I så fald er de godt 30 dræbte i Mombassa-området i de sidste dage, kun en lille forsmag på hvad der kan komme.
Men Kenya er også landet med et betydeligt borgerskab og mange intellektuelle, en veludviklet presse, et organisationsliv og en stabiliserende asiatisk befolkningsgruppe. Det er - trods stigende vanskeligheder - et land med veludviklet handel og industri (og turisme). Det er et land, hvor debat og det politiske system burde kunne være vejen til politiske løsninger.
For nogle år siden var det det land, der statistisk set havde verdensredkord i befolkningstilvækst. Prognosen sagde i 1991, at der ville være næsten 80 millioner kenyanere i år 2025. I dag siger den 'kun' godt 50 millioner - eller 20 millioner flere end de cirka 30 millioner, der bor i landet i dag. Levevis og familiemønster er under hastig ændring. Alt burde ikke være håbløst trods enorme udfordringer.
Men hvad er det der sker?
Det ærligste svar er at meget få ved det. Der har været strejker og mange sammenstød i et Kenya fyldt af etniske og sociale spændinger, men det er svært at få hold på, hvad der i weekenden førte til en stribe mord i det turistprægede Mombassa-område.
En af forklaringerne er, at det var lokale beboere, der via blodige drab ønskede at markere, at de vil have tilfyttere udefra væk. Terror for at skræmme og jage tilflyttere væk fra et område med store fattige slumkvarterer. Men normalt ville der gå politisk og social uro forud for sådanne sammenstød.
Repræsentanter for oppositionen er da også raske til at antyde, at det hele er sat i stand af regeringen og præsident Moi. Der skal udskrives valg i Kenya inden udgangen af dette år. Ved sidste valg fik den af mange forhadte præsident Daniel Arap Moi kun 40 procent af stemmerne, men vandt på grund af oppositionens splittelse.
Også før valget i 1992 var der masser af etniske sammenstød og drab, og det var rimeligt veldokumenteret, at kriminelle blev betalt oppefra for at udføre drab. Drabene var med til at splitte oppositionen både før og efter det valg, som Moi iøvrigt udskrev til den 29. december. Et tidspunkt der gør normal valgkamp vanskelig i en kristen befolkning.
Mange rygter placerer ansvaret for de nuværende drab hos præsident Moi, også selv om drabene også har omfattet angreb på en politisatation og drab på betjente. Alt behøver ikke at være planlagt i detaljer. Krudtet er der, og mange steder i Kenya er det tørt. Der skal blot sættes ild til.
Moi har to mål med den kenyanske udvikling frem til valget. Det ene og mest centrale er at udnytte den gamle 'del og hersk'-politik til det yderste. Oppositionen skal splittes yderligere. Nogle skal købes via bestikkelse, andre skal trues væk i et land, hvor der også sket politiske mord og forsvindinger. Og befolkningsgrupper skal sættes op imod hinanden. Det vil ikke skabe kærlighed til Moi, men gøre det svært at nå politisk enhed imod ham og hans parti KANU.
Et andet mål er at få fortalt den vestlige verden og donorerne, at flerpartidemokrati er til skade for udviklingen. Det fører til mord og kaos. Den 73-årige præsident vil have folk til at tænke "Moi eller kaos" - og vælge Moi.
Det er umuligt at vide hvor langt Moi og regeringen er viklet ind i de aktuelle drab, men givet er det, at regeringen støtter og beskytter kriminalitet og korruption, og benytter ulovlige penge både til at sikre sig eksisterende venners troskab, og til at købe og bestikke fjender.
Men samtidig spiller Moi meget højt spil. Bistand er nødvendig for Kenyas økonomi, og Moi og hans skiftende finansministre har været gode til at love reformer og forhale donorsanktioner. Der er sket en voldsom beskæring af bistanden til Kenya, men EU er blevet ved. Den Internationale Valutafond har også støttet, fordi der var liberale økonomiske reformer i gang. Lande som Danmark har skåret og søgt at sikre, at bistand kun går til de fattigste, men bistand er det dog: Både til den nationale, skrantende økonomi og til de magthavere, der har kastet appelsiner i egne turbaner.
Valutafondens seneste træk har derfor ramt hårdt. Fonden (IMF) indefrøs 31. juli et lån på godt 200 millioner dollars eller halvanden milliard kroner med henvisning til, at Kenya har gjort for lidt ved korruptionen. En konkret begrundelser er, at udredningen af den såkaldte Goldenburg-skandale endnu engang er blevet forhalet og anklager frafaldet. Goldenberg-skandalen var en gigantisk sag, der kom frem allerede før 1992-valget. En forretningsmand fik eksportpræmier fra Kenyas regering for bl. a. diamanteksport, som aldrig fandt sted. Regeringen blev franarret op mod 15 milliarder shilling - selv efter dagens lave kurser omkring halvanden milliard kroner.
Siden har efterforskningen gået sin gang, men det er helt klart, at regeringen ikke ønskede at få de skyldige straffet, fordi vennerne var med.
Valutafondens stop for lån har sendt shillingen på rutchetur. Nervøsitet blandt investorer og, aflyste turistbesøg på grund af vold og drab virker i samme retning. Turismen indbragte sidste år over 450 millioner dollars fra 770.000 gæster. Et fald i turismen vil ramme Kenyas økonomi hårdt. Økonomien har de sidste få år været i bedring efter meget vanskelige år forud. Denne fremgang, der kunne være brugt til at mildne sociale og beskæftigelsesmæssige problemer, sættes i stedet over styr.
Moi vil fremstå som bolværket mod kaos, både i forhold til investorer og Kenyas millioner af fattige. Men i værste fald er det en kædereaktion, der sættes i gang, hvor endnu dårligere økonomi, regeringsstøttet korruption og voksende fattigdom og sociale og etniske spændinger udløser et uoverskueligt blodigt opgør.
Der kan ikke ventes mere ansvarlig handling af Moi (nu med øgenavnet Moi-buto efter den faldne diktator i Zaire), men der hviler et stort ansvar på en oppositon, som trods alle Moi-forsøg på at styrke splittelse, har pligt til at holde sammen og skabe et alternativ.
Også donorerne har et vanskeligt ansvar. Forsøg på at presse både økonomiske og politiske reformer igennem har stået på i årevis, men Moi og hans folk har været dygtigere end donorerne. Der er forhalet, der er spillet på befolkningens modvilje mod at gamle herrerefolk vil bestemme, og der er satset på, at donorerne ikke vil ramme de fattigste ved at skære al bistand væk.
Signalet fra IMF, der nu indefryser lån trods reformer men på grund af korruption, er stærkt, selv om det kan øge risikoen for økonomisk-politisk sammenbrud. Nye signaler fra Blair-regeringen i Storbritannien studeres også.
Måske er det ved at være slut med Moi trods alt. Men vil han gå under i et blodbad eller som led i en normal politisk proces? Ingen ved det, og der er stadig dem, der holder på hans hest i forbindelse med det kommende valg.
Ikke fordi de kan lide ham, men fordi han er den suveræne manipulator.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her