Læsetid: 3 min.

Moralske dilemmaer

16. august 1997

RADIO OG TV
I varmebølgen er det svært at koncentrere sig om at se fjernsyn på andre tidspunkter end om morgenen eller i de sene aftentimer. Men på begge tidspunkter har man i den forløbne uge kunnet følge interessante moralske dilemmaer.
TV 2 har nemlig benyttet sommeren til at gen-vise afdøde Krzysztof Kieslowskis syv år gamle, grusomt insisterende og dybt anfægtende Dekalog, bygget over Bibelens Ti Bud.
Torsdag aften vistes nummer otte, bygget over det 8. bud: Du må ikke bære falsk vidnesbyrd mod din næste. Filmen beskriver den modne Zofia, der underviser i etik, men selv konfronteres med et etisk dilemma: Er det altid menneskeligt muligt at gøre det, der i etisk forstand er det eneste rigtige? Og hvordan lever man videre med sin skyld over det ugjorte og det, der måske kunne være blevet anderledes?
"Kun livets forviklinger interesserer mig," har Kieslowski selv sagt, og få har bedre end han netop skildret mennesker i konflikt mellem det gode, de så gerne vil, og det mere tvivlsomme og spændende, der drager dem.

Derimod er det tvivlsomt, om Se & Hør har følt et moralsk dilemma, da bladet valgte at offentliggøre de sensationelle billeder af Kronprinsen og hans kæreste, taget over muren til slottet i Cahors af en fransk paparazzi-fotograf.
Tilsyneladende var det mest pengene og konkurrencen med de andre sladderblade, der optog Se & Hørs nye chefredaktør Niels Smidt-Jensen, hvis man skal dømme efter Meyerheims interview med ham på TV 2s Morgen-tv fredag. Måske var Smidt-Jensens forgænger MEP med slagterhundecharmen sluppet bedre fra den venligt professionelle, men skarpe Meyerheims stille ristning:
"Du sagde for en måned siden, at Se & Hør ikke ligger på lur for at tage den slags billeder. Hvad siger du så nu?" ville Meyerheim vide (jeg citerer efter hukommelsen). "De billeder fås jo bare på markedet," forsøgte Smidt-Jensen, der dog blev holdt fast:
"Men I bringer dem. Hvad er så forskellen?"
I samme udsendelse meddelte TV 2-oraklet Kaare R. Schou, at det efter loven om privatlivets fred er "klart ulovligt" at bringe billederne af Kronprinsen.
Vi venter spændt i håbet om, at Kaare R. Schous moralske anfægtelse rækker langt nok til at tage kronprinsehistorien op i Pressenævnet, hvor han har sæde. Især, da kongehuset selv næppe lægger sag an. Formålet med Pressenævnet er vel blandt andet at "optage en sag til behandling, hvis sagen er af væsentlig eller principiel betydning" (Medieansvarlovens kapitel 7, paragraf 44), hvad denne sag vel er. Der er langt imellem, at Pressenævnet af egen drift tager principsager op, men tidspunktet må efterhånden være inde nu, hvor sladderblade, tv og dagspresse vælter sig som grise i mudder på begge sider af den usynlige grænse, der skiller det sjove fra det virkeligt smagløse.
TV 2 valgte nemlig i Nyhederne at vise endnu mere, skal vi sige, pikerende billeder af en nøgenbadende Kronprins i Cahors, med det alibi, at det svenske Aftonbladet allerede har vist dem. Dog forsynede TV 2 den prinselige krop med sorte klodser på udsatte steder - øjensynligt var det for svært for stationen helt at beherske sin umættelige drift efter at dele nyheden med læserne: Tænk, de kongelige er også mennesker! Frederik er bestyrer af egen tissemand med det hele! Flot. Ingen skal påstå, at det er let at holde noget væsentligt skjult for dansk presse.
Den mindst ringe avis er i denne sag privilegeret - vores læsere ville ikke forvente, at vi viste billederne (man kan dog ikke udelukke, at enkelte i denne særlige anledning kunne finde på at supplere med et andet dagblad).
Måske er det den slags, der efterhånden har givet Morgen-tv status som fast inventar i min families daglige havregrynskaos. Det ville jeg personligt have forsvoret, men Meyerheim er udmærket selskab, også før otte.
Og så kan man tilmed læse avisen imens.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu