Læsetid: 3 min.

Nationalister optrapper bosnisk magtkamp

20. august 1997

Banja Lukas politichef blev tirsdag arresteret af bosnisk-serbisk politi, der også beskyldes for at aflytte landets trængte præsident Biljana Plavsic

Politichefen i den største bosnisk-serbiske by Banja Luka blev i går arresteret af sikkerhedsstyrker under kommando af den krigsforbryder-anklagede nationalist Radovan Karadzic. Nationalist-politiet beordrede Milan Sutilovic, der er loyal mod præsident Biljana Plavsic, til at underskrive et dokument, der suspenderede ham som politichef. Det afviste han og blev løsladt en halv time senere.
Arrestationen er det seneste i en række nationalistiske forsøg på at ødelægge Plavsic, efter at hun i juli opløste Republika Srpskas parlament og udskrev nyvalg.
Aflyttede præsidenten
Sutilovic blev udnævnt til politichef i Banja Luka efter at Plavsics sikkerhedstyrker søndag indtog byens politistation. Styrkerne fandt her beviser for, at stationen gennem længere tid har været brugt som base for aflytning af præsidentens og hundreder af enbedsmænds telefoner og faxmaskiner.
Internationalt politi efterforsker for øjeblikket anklager om, at Karadzics serbiske nationalister desuden har forsøgt at skræmme dommere i deres magtkamp med Plavsic.
Tirsdagens hændelse afspejler yderligere landets spændte politiske klima, hvor nationalisterne således afprøvede om deres magtbase strakte sig helt ind på Plavsics hjemmebane i Banja Luka.
Byens vælgere er kendt for deres moderate holdning og for en udbredt skepsis over for Karadzic og "Kliken i Pale", som hans nærmeste administration kaldes i folkemunde.
Den holdning har bredt sig i Biljana Plavsics præsidentperiode og under præsidentvalget i september 1996, der bekræftede hendes mandat, udtrykte folk deres skepsis over for at blive regeret fra en vintersportsby i bjergene ved Sarajevo.
Plavsic angriber
Biljana Plavsic kom til magten, da Vesten og NATO pressede Radovan Karadzic væk fra præsidentposten. Efter udnævnelsen frygtede FN, at Plavsic ikke var andet end Karadzics marionet, men hun har siden vist, at hendes vilje ikke bor i Pale.
Plavsic har netop angrebet Karadzics nationalister på et punkt, der truer deres tidligere så massive opbakning i befolkningen. Anklagerne lyder på udbredt korruption og på at ødelægge serbernes fremtid ved at ødelægge fredsprocessen. Den politiske og politimæssige kværuleren forhindrer landet i at tiltrække investeringer og lån fra resten af Europa.
Et eksempel på den facon er ifølge internationale diplomatiske kilder fredagens dom fra den bosnisk-serbiske forfatningsdomstol. Den kendte Plavsics nyvalg og opløsning af parlamentet forfatningsstridig, men det skete efter at en dommer var blevet truet og en anden gennembanket.
Opløsning er OK
Dommen affødte en skarp reaktion fra det amerikanske udenrigsministerium, der med sin udsending Richard Holbrooke har været dybt involveret i forsøget på at løse de seneste ugers politiske krise.
"Overfaldet på en dommer involveret i dommen er rystende. Der er stadig folk i denne del af verden, der ikke har fattet det endnu - at så længe de fastholder en sådan taktik, så vil de og dem, de påstår at repræsentere, lide. Vi afviser dommen, Plavsics handlinger var klart lovlige, og retten blev udsat for pres af voldelig og politisk karakter," sagde udenrigsministeriets talsmand James Rubin.
Diplomater og internationale jurister har desuden fastslået, at Plavsics handlinger ligger inden for Republika Srpskas forfatning, og vestlige regeringer har meldt ud, at præsidentens intention om valg den 12. oktober er velkommen.
Et andet eksempel på nationalisternes forsøg på at destabilisere den politiske situation er føromtalte massive telefonaflytning, som internationalt politi nu efterforsker.
NATO skrider ind
Den internationale politistyrke i Republika Srpska oplyste mandag, at den er i gang med at gennemgå "sække af beviser" fundet på Banja Lukas politistation. Unavngivne vestlige embedsmænd oplyste tirsdag til nyhedsbureauet Reuter, at politistyrken har fundet et antal bånd og udskrifter, der peger i retning af, at Karadzics nationalister stod bag.
Da Plavsics sikkerhedsstyrker tidligt søndag indtog stationen for at stoppe aflytningen, måtte britiske soldater fra den NATO-ledede stabiliseringstyrke SFOR tage opstilling foran bygningen for at hindre kamphandlinger. Samme formiddag bad de nationalistiske politistyrker SFOR om lov til at rykke ind og fjerne Plavsics politi, men det afslog SFOR, oplyser Oberst Steven Rausch.
Hans fastslår også, at præsidentens politi klart overtrådte de regler som
NATO i august udstedte for sikkerhedsstyrkerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her