Læsetid: 3 min.

Nej-sigere taber terræn i SF

29. august 1997

Ja-sigerne i SF står langt stærkere end forventet. Alt tyder nu på, at mere fyrre procent af de delegerede på partiets ekstraordinære landsmøde i næste week-end vil sige ja til EU's Amsterdam-traktat.
Det viser en intern SF-opgørelse som Information er i besiddelse af. Opgørelsen omfatter 22 partiforeninger med i alt 53 delegerede, hvor 29 har mandat til at sige nej, mens 24 har mandat til at sige ja.
"Jeg synes, der er meget glædeligt, at ja-siden står så stærkt efter at vi blev tippet til at få bank i den endelige afstemning på landsmødet," siger ja-sigeren Jes Lunde, der er medlem af Folketinget og valgt i Aalborg.
Netop partiforeningen i Aalborg var på forhånd udpeget som en nej-forening. Tredive fremmødte partimedlemmer sendte imidlertid to ja-delegerede og to nej-delegerede af sted til landsmødet. "Glædeligt," siger Jes Lunde, mens formanden for SF-Aalborg, Leif Thorup Nielsen, betegner resultatet som en "overraskelse".
Overraskende resultat
"Jeg er overrasket over resultatet. Jeg tror, vi får et nej på landsmødet, men det bliver ikke så massivt, som jeg havde troet. Vi sender to nej-sigere og to ja-sigere af sted, og jeg havde regnet med, at det ville blive tre-en til nej-siden," siger formanden for SF-Aalborg Leif Thorup
Nielsen, der selv siger nej til traktaten.
Både Jes Lunde og Leif Thorup Nielsen peger på, at nej-siden endnu kan vinde terræn.
Den foreløbige opgørelse omfatter en række større partiforeninger, der hver kan sende mellem to og fem delegerede til landsmødet. De store partiforeninger kan altså dele deres delegerede mellem ja-sigere og nej-sigere. 150 af de 210 partiforeninger, råder kun over en delegeret kan ikke på samme måde som de store partiforeninger tilgodese begge sider. Her er det enten-eller.
"En lille nej-overvægt i de små foreninger kan betyde, at de sender en nej-siger afsted som delegeret," siger Jes Lunde.
Den foreløbige opgørelse tyder sammen med oplysninger til Information ikke nødvendigvis på, at Jes Lunde har ret i sin antagelse.
Opgørelsen omfatter således tre partiforeninger, der kun kan sende en delegeret af sted. Det drejer sig om partiforeningerne i Middelfart, Ribe og Vejen.
De to, Middelfart og Ribe, siger begge ja, mens Vejen partiforening har sendt en delegeret, der skal arbejde for, at SF'erne ikke vælger side, men i stedet tillader både en officiel ja- og en officiel nej-linje i debatten om Amsterdam-traktaten.
Den finske model
Forslaget er hentet fra SF's finske søsterparti, der tillod to officielle linjer, da Finland skulle tage stilling til medlemskabet af EU for fire år siden.
Også fire medlemmer af hovedbestyrelsen i SF har med folketingsmedlemmet Kresten Touborg Nielsen har stillet forslag om, at landsmødet vedtager den finske model. forudsætningen er her, at mindre end tres procent støtter nej'et og mere end 40 procent støtter ja'et.
Selv om den foreløbige opgørelse tyder på, at ja-siden kommer op over de fyrre procent, så afviser partiformand Holger K. Nielsen at kopiere de finske folkesocialister.
"Jeg vil til det sidste fastholde, at SF skal have en og kun en holdning til Amsterdam-traktaten," siger Holger K. Nielsen til Information.
De store partiforeninger i Odense, hvor den fremtrædende ja-siger Steen Gade er valgt, Roskilde, Frederiksberg, Sundby 4. og 9. kreds og Østerbro følger tendensen fra Aalborg og sender lige mange ja- og nej-delegerede til landsmødet. Til gengæld er der ikke den store tvivl om at SF'erne i Aarhus siger nej til traktaten. De fem århusianske partiforeninger sender to ja-sigere og hele ni nejsigere til landsmødet, der til sammen tæller 269 delegerede.
Det ekstraordinære SF-landsmøde om Amsterdamtraktaten finder sted i Herning den 6. og 7. september.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu