Læsetid: 6 min.

Nørrebro klar til at tage fat på sig selv

26. august 1997

BLÅGÅRDS PLADS
Søren Magnussen banker hånden mod det nyeste nummer af Nørrebro-avisen På gaden på skrivebordet i det lille projektlederkontor i et baglokale på Åboulevard i København:
"Det er danmarkshistorie, det her!" siger han og mener billedet af syv unge mænd, der står opstillet som et lille fodboldhold under overskriften "Frontkæmperne - Streetworkers ta'r handsken op".
De syv unge er efter en opvækst blandt rødderne på Indre Nørrebro i dag selv ansat som projektledere og unge- medarbejdere under bydelsrådet og forskellige projekter i bydelen. Fælles for projekterne er, at de skal give de unge en meningsfyldt tilværelse, få dem ud af kriminalitet og forebygge den vold og det hærværk, som eksploderede i weekenden 11.-13. juli, og som både før og siden har ulmet på Indre Nørrebro.
Søren Magnussen er uddannet socialpædagog, bor på Blågårds Plads og har siden starten af 1980'erne lavet opsøgende socialt arbejde for og med unge på kant med systemet. I dag er han projektleder for De Vilde Unge - et bydækkende ungdomsprojekt, der har ét af tre geografiske tyngdepunkter på Indre Nørrebro.
Kæmpe ressourcer
"Det her billede," siger Søren Magnussen og holder avisen op, "viser hvilke kæmpe ressourcer, der er på Indre Nørrebro. For det her er ikke bare syv mennesker. Bag dem er en hel masse andre. Der har aldrig nogensinde før været så stor en parathed til at gøre noget ved problemerne, som der er nu på Indre Nørrebro. Det gælder både os professionelle pædagoger og socialarbejdere, og sandelig også de unge selv."
En nyhed er, at de unge projektledere og social-gadearbejdere - de fleste med baggrund i etniske minoriteter - kan advare deres små brødre og yngre kammerater mod vold, hærværk og anden kriminalitet:
"Bare i 1993, da jeg var med i projektet Sjakket, som begyndte at arbejde med de unge på Blågårds Plads, ville de være blevet rent til grin og fuldstændig udstødt af deres egne, hvis de havde stillet sig op og sagt det, de siger i dag," siger Søren Magnussen.
Han kalder det "fantastisk", at de syv unge mænd på billedet er gået "fra at være unge på et projekt til at være projektledere". Men siger samtidig, at det er "dybt belastende at bo i et kvarter med så meget uro", at "problemerne er meget massive" og "dybt deprimerende".
Unge fra Pladsen
Det multietniske Nørrebro er med sit venstrefløjsdominerede bydelsråd gået nye veje og har ansat "unge fra Pladsen" (Blågårds, altså) til at udføre socialt arbejde på gadeplan. Og en af de ting, man kan diskutere - og som man diskuterer - er, om de nye gadearbejdere må have pletter på straffeattesten. Flere af dem har været nogle værre rødder som teenagere, før de blev voksne og modne og ansat til at formidle systemets tilbud til de unge.
Ledende politifolk har stærkt divergerende opfattelser af bydelsrådets personalepolitik og projektstrategi. Hvor lederen af ordenspolitiet på Københavns Politis Station 3, politiinspektør Poul Lind, udtrykkeligt støtter, "at man i projekterne ansætter folk, som måske har været kriminelle" (Information, 14. august), mener lederen af kriminalpolitiet samme sted, kriminalinspektør Aksel Norsgård, at "projektmanien" har taget overhånd på Indre Nørrebro (Information, 13. august).
"Som om vi lavede projekter for projekternes skyld. Som om nogen var interesseret i at fastholde de unge i projekterne. Vi arbejder faktisk allesammen meget målrettet for at få de unge ud i det mere normale samfund," siger Søren Magnussen.
"Vi må bare erkende, at vi arbejder med de mest marginaliserede unge i København - bortset fra junkier og patienter på lukkede, psykiatriske afdelinger - og er nødt til at behandle dem meget længe. Vi kan ikke sende dem ud på en byggeplads, hvis de ikke aner, hvordan man opfører sig i en skurvogn."
Task force i aktion
Som for at sætte streg under sine holdninger lod Norsgård 5. august sin nyoprettede Nørrebro-task force anholde en af lederne fra projektet Gadepulsen i Sjællandsgade. Projektlederen blev sigtet for trusler mod politiet, men nægter sig skyldig og blev ikke varetægtsfængslet.
B.T. benyttede lejligheden til - i et såkaldt "portræt" - at beskrive den anholdte som "et kendt ansigt hos politi og retsvæsen", som nu er blevet "en fin mand".
Anholdelsen af projektlederen blev ugen efter fulgt op af en dramatisk arrestation af en af Gadepulsens aktiverede i en månedgammel tilståelsessag om fundet af et oversavet jagtgevær.
Der er en sammenhæng mellem Aksel Norsgårds private, politiske holdninger og hans kriminalfolks adfærd, mener Beskæftigelsesnetværket på Nørrebro - et samarbejdsforum for bydelens beskæftigelsesprojekter. I et indlæg i Information i lørdags skrev netværket, at det er "foruroligende, at en så forholdsvis højt placeret embedsmand i politietaten tilsyneladende lader sine personlige holdninger styre de arbejdsmetoder, hans underordnede benytter sig af".
Nogle har hjerne...
"Min indstilling er," siger Søren Magnussen, "at nogle i politiet har hjerne, andre har ikke hjerne. Men i øvrigt er det ikke mit job at kritisere politiet. For mig er det interessant at udvikle flere hjerner blandt socialarbejdere."
Han mener for eksempel, at det er "totalt paradoksalt, at politiet er mere på gaden, end vi er".
På gaden er derimod unge-medarbejdere og projektledere, som ikke er professionelle socialarbejdere og pædagoger, men som "lige nu laver et klart bedre stykke arbejde, end vi gør", som Søren Magnussen siger.
"De er meget mere på gaden - og de er det på nogle helt andre og mere skæve tidspunkter."
Men unge, ikke-uddannede social-gadearbejdere kan ikke fungere uden massiv faglig opbakning fra professionelle, siger Søren Magnussen. De har brug for konsulentbistand og supervision.
"De skal lære at sige: 'Rolig nu! Jeg er ikke Gud!', når problemerne kommer væltende. Alle vi, der arbejder på gadeplan, er hele tiden udsat for at blive stillet til regnskab for alt, hvad der sker af kriminalitet på Indre Nørrebro. Men man kan ikke gribe ind i enhver situation. Hvis 100 unge har besluttet, at de vil slås med politiet, kan man ikke stoppe dem. Man kan lige så godt gå hjem. Det nytter ikke at sige til en flok, der er i gang med at tænde bål og vil kaste med sten: 'Tænk på, hvad der står i B.T. i morgen'."
De unges egen café
Søren Magnussen er parat til at bryde med de vante forestillinger om, hvad offentligt støttede projekter kan føre til. Han mener, at det ville være en god ide, hvis et af projekternes resultater var, at de unge etablerede deres egen café på Blågårds Plads:
"Det kan godt være, at man blev uvenner med Floras Kaffebar eller Blågårds Apotek. Men en café, som bliver drevet af og for de unge, vil have den fordel, at forretningen ikke bliver smadret, hvis der er ballade på Pladsen," siger Søren Magnussen.
Han mener, at "98 procent" af de såkaldte ballademagere kan trækkes ud af kriminaliteten med det rigtige tilbud. Et interessant job og en legal månedsløn - "bare på størrelse med en normal pædagog-hyre" - vil kunne konkurrere med de store summer i sorte penge, nogle unge tjener på kriminalitet.
"De fleste ved godt, hvor stor en erhvervsrisiko der er ved kriminalitet."
Bydelsrådsforsøget på Indre Nørrebro "samler de tråde, der ikke kunne samles før, og samarbejdet har aldrig før fungeret så effektivt, som det gør nu," siger Søren Magnussen.
Han peger på samspillet mellem de igangværende projekter i området, bydelsrådet, der har ansat integrationsmedarbejdere, socialforvaltningen med unge-teamet og den nyetablerede beskæftigelsesafdeling.
"Men det er nødvendigt at fastholde en meget positiv stemning om, at det godt kan lade sig gøre. Hvis man siger: 'Det eneste, der hjælper, er task force og hårdhændede metoder', taber man kampen. Det viser alle erfaringer fra Paris' forstæder og de engelske storbyer."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her