Læsetid: 2 min.

Nye regler for økokød

15. august 1997

Der er boom i nye konventionelle svinefarme. Men der mangler præcise arealkrav, hvis svineavlerne vil lægge om til økologisk drift

Der er nye regler på vej om økologiske husdyr. Men de indeholder ingen præcise krav til, hvor meget plads der skal være pr. gris.
Teoretisk vil det stadig være muligt at kalde sig økologisk producent, selv om grisene har meget snævre forhold. Det kan blandt andet give problemer med agression og halebid, som tidligere beskrevet i Information.
Arbejdsgruppen om dyreetik har anbefalet, at man sætter tal på arealkravet. Gruppen havde repræsentanter for Forbrugerrådet, de økologiske producenter og
veterinærdirektoratet. Men ministeriet har ikke fulgt anbefalingen i udkastet til ny bekendtgørelse.
"Vi vil nødig lave regler der strider mod de EU-regler, der samtidig forhandles om," siger Per Ahle fra Plantedirektoratet.

Svineboom
Krav til arealet i staldene spiller en stor rolle, når den enkelte landmand skal afgøre, om det kan betale sig at investere i svineavl.
For tiden er der et voldsomt boom i den konventionelle svineavl. Med faldende kornpriser og godt afsætningsmarked er der store penge at tjene.
Væksten er ca. 900.000 flere slagtesvin om året, så Danske Slagterier venter at de 20,3 millioner danske slagtesvin bliver til 23 millioner inden år 2000, oplyser Karsten Flemin.
Hele den økologiske svineproduktion er kun 12-15.000 om året, oplyser Økologisk Landscenter.
Eller sagt på en anden måde: På 6 dage vokser den konventionelle svineavl i Danmark mere end hele den økologiske produktion på et år.
Dansk Staldindustri, som er hovedleverandør af nye svinestalde, afsætter 40 procent mere end for 2-3 år siden, siger Ole Jørgensen. Han minder dog om at der nedlægges mange små bedrifter samtidig med at der bygges nye svinefarme og udvides i de eksisterende.
Forurening med gylle bliver et problem, hvis det viser sig at de nuværende krav til markernes størrelse pr. husdyr er sat for lavt.
Men de store investeringer i nye konventionelle svinestalde er også et problem, hvis den grønne bølge blandt forbrugerne for alvor begynder at brede sig fra mælk og grøntsager til svinekød.
Kvægavlerne kunne lægge om til økologisk drift uden at bygge nye stalde. Det kan svineavlerne ikke. De skal afskrive deres dyre investeringer eller i hvert fald bygge til og bygge om.
"De nuværende regler om driftform og areal er ikke særlig præcise, men hvis man driver øko-produktion under konventionelle betingelser, så får man problemer," siger Carsten Bendix, der er medforfatter til en rapport om økologisk svineproduktion fra Københavns Universitet.

Almindelige vendinger
"Den konventionelle drift driver konflikten mellem produktivitet og stress på dyrene til smertegrænsen," siger han. "Selv om den nye dyrlægelov har bragt medicinforbruget ned til 40 procent er de konventionelle besætinger stadig udsat for stort sygdomspres."
De nuværende økologiske regler kræver i almindelige vendinger at man tilgodeser dyrenes "fysiologiske og adfærdsmæssige behov". De skal have adgang til en udendørs, delvis overdækket løbegård med adgang til grovfoder i sommerhalvåret.
Deres stald skal være så stor at deres naturlige bevægelsesmønster imødekommes.
Der skal være frisk luft og dagslys, tilstrækkeligt liggeareal og ren strøelse. Griseflokken må ikke være så stor at det har negativ indflydelse på trivslen.
Landsforeningen Økologisk Jordbrug vil anbefale at man arbejder videre med arealkrav og flokstørrelse, siger faglig sekretær Sybille Kyed. Hun vil ikke afvise at der er tilfælde hvor landmænd har givet økosvin for lidt plads.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu