Læsetid: 3 min.

Odense tæt på selvtægt

21. august 1997

Pæne, almindelige borgere vender sig mod byens 2. generations indvandrere, siger politi og kommune

I kølvandet på en stribe voldelige episoder i Odense med byens 2. generationsindvandrere involveret har grupper af 'pæne, almindelige' danskere søgt at tage loven i egen hånd og gennemføre private straffeaktioner.
Både politi og kommune beretter om tilfælde, hvor grupper af voksne danskere bevæbnet med blandt andet køller er blevet forhindret i at nå frem til bestemte grupper af helt unge 2. generationsindvandrere.
"Det handler ikke bare om folk fra den politiske yderfløj," siger chefpolitiinspektør Poul Erik Møller, Odense Politi til Information.
"Det er ganske almindelige borgere, der mener, at nu kan det altså være nok".
Også Poul Hansen, der gennem en årrække har arbejdet med de unge indvandrere som konsulent for Odense Kommune, er alarmeret.
"Selv pæne mennesker, der tidligere har været meget positive over for byens grupper af indvandrere, er nu slået over i aggressive holdninger," siger Poul Hansen.
De voksnes ansvar
Reaktionerne er kommet efter en stribe overfald og røverier i byen i løbet af sommeren. Ifølge politiet udspringer kriminaliteten fra en hård kerne af 12-18-årige 2. generationsindvandrere i byen. I mange tilfælde er gerningsmændene så unge, at de er under 15 år og dermed under den kriminelle lavalder.
Poul Hansen fra Odense Kommune siger, at problemerne kan isoleres til mellem 15 og 20 familier, primært bosiddende i boligkvarteret Vollsmose.
"Nu må de voksne arabere på banen og tage et ansvar," siger Poul Hansen.
Husein Ismail, selv palæstinenenser og medlem af Odense Kommunes flygtninge- og indvandrerråd, siger, at man allerede er på banen og har gjort, hvad man kunne.
"Vi kan jo ikke tvinge nogen til noget som helst. Vi er i dialog med familierne, men i mange tilfælde er forældrene magtesløse," siger Husein Ismail.
"Det er meget bekymrende, for nu betaler vi jo allesammen prisen for, hvad nogle enkelte grupper går og laver," siger han.
Som Husein Ismail ser det, skal der sættes ind med mere forebyggende arbejde over for de unge. Problemet er, at de unge ikke har noget at lave, og at mange af de tilbud, de får, er udsigtsløse, siger Husein Ismael.
"Vi har snakket med kommunen om, at deres projekttilbud skal indeholde noget, de unge kan bruge i fremtiden, så det ikke bare har karakter af opbevaring," siger han.
"Når vi snakker med den enkelte unge, så kan vedkommende sagtens forstå alt, hvad vi siger. Problemerne opstår først, når de hænger rundt på gaden uden at have noget at lave. Så når vi skal løse det her problem, så skal vi også snakke om de unges muligheder for at komme ind på arbejdsmarkedet" .
Politiet bundet
Samme spor er chefpolitiinspektør Poul Erik Møller inde på, når han skal give sin personlige vurdering af problemerne i Odense.
For ham er det gamle ord om, at 'lediggang er roden til alt ondt', indrammet i guldramme over de fynske 2. generationsindvandreres problemer.
"Jeg kan levende forestille mig, hvor svært det må være, at man ud over at klare vanskeligheder med sprog og tilpasning skal møde de store krav i skolerne og på arbejdsmarkedet, som samfundet stiller i dag," siger Møller.
Tager chefpolitinspektøren sine politi-briller på igen, mener han, at politiet har sin del af skylden for, at problemerne. Odense Politi har været bundet op på andre opgaver, blandt andet med overvågning af rockerne i Nyborg Statsfængsel. Poul Erik Møller vurderer, at politiet har været 15-20 mand færre end normalt denne sommer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her