Læsetid: 3 min.

Økonomien buldrer fremad

21. august 1997

Det går fremad på alle fronter for dansk økonomi. Ledigheden falder, beskæftigelsen stiger, regnskabet er i plus, og betalingsbalancen ligeså

Det er stadigvæk lyse tider for den danske økonomi. Stort set alle økonomiske nøgletal har det godt og er i forbedring. Men opsvinget har dog så småt forøget inflationen.
Væksten i økonomien bliver i år på 3,1 procent, og forudsigelserne for næste år lyder på yderligere tre procents vækst. Det skaber flere arbejdspladser. 45.000 flere arbejdspladser er det blevet til i år, og næste år bliver der yderligere 27.000 nye jobs. Henholdsvis 15.000 og 11.000 af dem bliver oprettet i offentligt regi. Men de fleste er altså i den private sektor. De mange nye jobs vil bæste år få arbejdsløsheden ned på 210.000, eller 7,8 procent af arbejdsstyrken.
Samtidig er der fortsat et overskud på betalingsbalancen når året er slut, men kun lige under ti milliarder kroner. For få måneder siden regnede regeringen med omkring 15,5 milliarder kroner i overskud.
De rosenrøde tal er optrykt i regeringens Økonomiske Oversigt, som økonomiminister Marianne Jelved (R) offentliggjorde i går.
"Ledigheden er nu faldet så meget, at yderligere væsentlige forbedringer må gå hånd i hånd med fornyede reformer. For den ældre del af arbejdsstyrken må vi gøre det mere fordelagtigt og nemmere at blive længere på arbejdsmarkedet. Arbejdsmarkedet må også gøres mere rummeligt", sagde Marianne Jelved ved fremlæggelsen af oversigten.
Det fremgår da også af oversigten, at der nu er 173.000 mennesker på efterløn, 6000 flere end sidste år. Og ialt er det et spring på mere end 50.000 efterlønsmodtagere i forhold til for fire år siden.
Nydeligt overskud
Når det gælder statens finanser, eller selve husholdningsregnskabet, viser de et nydeligt overskud både for i år og for næste år. 6,7 milliarder i år, og 9,3 milliarder næste år.
Den økonomiske oversigts prognoser bliver kun til virkelighed, hvis finansloven næste år bliver stram.
"Regeringen vil fremlægge et finanslovsforslag for 1998 som - sammen med aftalerne om kommunernes økonomi i 1998 - indebærer en stramning af finanspolitikken," sagde Marianne Jelved i går.
På venstrefløjen i folketinget er man ikke helt tilfreds med tingenes tilstand.
"Regeringen vurderer at situationen er ualmindelig god, og der kommer en god vækst. Hvis ikke det er nu, der er overskud til at løse nogle problemer, hvornår er det så," spørger Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen.
Enhedslisten vil i forbindelse med den kommende finanslov foreslå, at man udvider blandt andet hjemmehjælpen betragteligt.
"Nettoudgiften for at ansætte en hjemmehjælper i stedet for at give dagpenge vil kun være godt 200 kroner om måneden pr. ansat. Og det ville være uvedkommende i forbindelse med diskussionen om flaskehalse, for det er ikke hjemmehjælpere, erhvervslivet råber på," siger Frank Aaen.
Samtidig mener Enhedslisten at erhvervslivet slipper for billigt. De skulle hellere have nogle flere forpligtelser overfor beskæftigelse og miljø, mener Frank Aaen.
Jes Lunde fra SF advarer om, at der er begyndende problemer med betalingsbalancen, og at en eksplosion i privatforbruget skal forebygges. SF sér hellere en forebyggelse end at man senere begynder at neddrosle børnepasning og ældrepasning for at holde økonomien i ro.
Fogh Rasmussen utilfreds
Set med borgerlige øjne er det heller ikke nogen rosenrød økonomisk oversigt.
Venstres Anders Fogh Rasmussen hæfter sig især ved faldet i overskuddet på betalingsbalancen, men er også ude efter det offentlige forbrug.
"Det offentlige forbrug stiger væsentligt stærkere end regeringen tidligere har forventet. I december skønnede regeringen, at det offentlige forbrug ville stige med 1 procent fra 1996 til 1997. Den nye oversigt viser, at det offentlige forbrug vokser med hele 1,8 procent. Her har vi forklaringen på at skatterne stiger over en bred front", siger Anders Fogh Rasmussen.
Der er mere forsonende toner fra de konservative. Pia Christmas-Møller medgiver at den offentlige økonomi ikke er så ringe endda.
"Vi glæder os over at den internationale økonomiske medvind medvirker til at ledigheden falder og den offentlige økonomi umiddelbart ser pæn ud," siger hun.
Men samtidig peger de konservative på, at det er vigtigt at lempe de økonomiske vilkår for de danske eksportvirksomheder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her