Læsetid: 2 min.

Økosvin kan masseproduceres

23. august 1997

Den økologiske svineproduktion er godt på vej til at blive så effektiv, at den kan udkonkurrere svinefarmene, mener Bent Hindrup Andersen

Danmark kan godt producere 20 millioner svin om året - uden at det går ud over miljøet eller dyrenes velfærd.
Det siger Bent Hindrup Andersen som i ti år har arbejdet med udvikling af økologisk svineavl på Landbrugsministeriets Forskningscenter Bygholm ved Horsens - og som sidder i Folketinget for Enhedslisten.
EU's landbrugsstøtte og den nuværende miljøpolitik, som skruer halmprisen i vejret, giver store konkurrencefordele til den indendørs konventionelle svineavl. Alligevel har projektet bevist at det bedre kan betale sig at holde økologiske søer på friland, siger Bent Hindrup. Flere og flere ikke-økologiske landmænd går over til det.
Hans næste mål er at bevise, at også opfodrringen af grisene til slagtesvin kan betale sig bedre med hans metode: Halmbaseret økologisk svineavl i en kombination af friland og det særlige telt, han selv har opfundet.
"Vores foderforbrug er bragt ned til cirka 2,8 foderenheder pr. kilo tilvækst i grisen. Det er konkurrencedygtigt, men vi mangler at bevise at det kan holde over længere tid. Desuden skal vi have bevist, at arbejdskraftforbruget kan bringes ned," siger han.
Økologisk går det op
I dag får Bent Hindrups søer mindst lige så mange levendefødte grise som de konventionelle, der er fikserede i staldene. Anlægsudgifterne til indendørs drift er 12-13.000 kr. pr. gris. På friland koster det under 3.000 kr.
En halmbaseret økologisk svineproduktion vil kun kræve 100.000 hektar til søerne, siger han. Der er 2,7 millioner hektar landbrugsjord i Danmark, hvoraf 250.000 er lagt brak. Og den halm, der skal bruges til slagtesvinene og muldes ned på markerne bagefter svarer nøje til arealet af de marker, hvor deres foderkorn skal dyrkes - økologisk.
"Så der er harmoni i det, endda ved et lidt lavere gødningsniveau end i dag," siger Bent Hindrup.
I dag importerer Danmark proteinholdigt soja til grisene. Det lægger beslag på jord og proteiner, der kunne og burde anvendes bedre i oprindelseslandet. Men det er der også en løsning på i form af fiskemel, især fra den lille fisk tobis.
"I dag er soja for billig i forhold til fiskemel, men hvis det blev ændret, ville tobis være et fremragende foder for smågrisene. Dog kun op til 20-30 kg., ellers giver det afsmag i kødet," siger Bent Hindrup. Resten af opfedningen bør - økologisk set - klares ved at bruge affald fra levnesmiddelindustrien og husholdningerne.
På grund af problemer med sygdom og tilsætningsstoffer i affaldet er det ikke muligt i dag. Men når man engang har fået styr på de problemer, så mener han, at 20 millioner svin i Danmark er en økologisk mulighed, selv om 10-15 millioner nok vil være "mere fornuftigt".
"Danmark har et fortræffeligt klima til udendørs grise, og en jordbund der egner sig til det"
Men først skal de to store barrierer overvindes: At man investerer på livet løs i svinestalde, som bliver overflødige i den udendørs økologiske drift. Og at man giver økonomisk støtte som fremmer den ikke-økologiske produktion.

Side 4:
Den politisk korrekte gris

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her