Læsetid: 3 min.

Ole Vig afviser højskolekritik

16. august 1997

Højskoler mener, at regeringen er ansvarlig for skolernes finansielle krise

Flere ledende højskolefolk rettede i går en kraftig kritik af regeringen, da årsmødet i Foreningen for Folkehøjskoler blev indledt på Egå Ungdoms-Højskole nord for Århus.
Stramningen af dagpengereglerne og elevtilskud på taxameterbasis er ifølge højskolefolkene blandt hovedårsagerne til, at højskolerne oplever faldende elevtal.
Op imod tyve procent fald i elevtallet i år har sendt flere højskoler på kanten af en lukning.
Men undervisningsminister Ole Vig Jensen (Rad.V) afviser kritikken: "Den kritik er helt ude af proportioner," siger han til Information.
"Det er helt andre bevægelser i samfundet, der gør, at højskolerne har problemer: Små ungdomårgange, flere uddannelsespladser i det formaliserede uddannelsessystem og den øgede beskæftigelse.
Ifølge beregninger foretaget af Foreningen for Folkehøjskoler har højskolerne oplevet en nedgang på i alt 2500 unge dagpenge- og bistandshjælpsmodtagere siden dagpengereformen i 1995 .
"Det skyldes jo bla. at det går bedre med beskæftigelsen. Den gruppe er i dag under uddannelse eller i arbejde - og nogle af dem har forhåbentligt valgt at tage på højskole alligevel," siger Ole Vig Jensen.

At den aktuelle krise rammer bredt blandt de cirka 100 folkehøjskoler, illustreres af, at også skoler med traditionelt stabilt elevtal har problemer. Krisen har således også fundet vej til Odder. Kun lige godt halvdelen af 78 pladser var besat, da efterårssæsonens lange kursus gik i gang i denne uge.
"Det er første gang nogensinde - så vidt jeg ved - at vi mangler elever," siger Claus Iversen, etnograf og underviser i blandt andet 'Kunstforståelse' og 'Det nye Europa' på højskolen syd for Århus.
"Det er selvfølgelig alvorligt, men vi er ikke bovskudt. Mange andre højskoler misunder os jo, at vi har over halvdelen af pladserne besat. De siger, 'Nåh, jamen, så går det jo godt," siger Claus Iversen.

Politikere må tage stilling
Som han ser det, er hovedårsagen til krisen, at regeringen har gjort det dyrere for de unge at vælge højskoleopholdet. Ændringen af dagpengereglerne for halvandet år siden har betydet, at langt færre unge kommer på højskole i forbindelse med aktivering. Og de unge kan kun få halvdelen af deres dagpenge med sig på højskole.
"Jeg kunne godt tænke mig en politisk stillingtagen til, om politikerne vil bruge de ledige pladser, der er på højskolerne. I dag bliver de unge skubbet andre steder hen, på daghøjskolene, der er langt billigere", siger Claus Iversen.
"Prisen på højskoleopholdet er jo i princippet politisk bestemt gennem det tilskud, der gives. Og den pris står i grel modsætning til andre tilbud," siger Claus Iversen.

SF vil hjælpe
SF's uddannelsespolitiske ordfører, Aage Frandsen, lancerede i går en række forslag til, hvordan man kan give en håndsrækning til højskolerne.
Han foreslår blandt andet, at der skal være SU-klip til rådighed for folk, der vil på højskole, at de strammede regler for dagpenge løsnes, og at højskoleophold skal være kvalificerende til videregående uddannelser. Endelig skal der ifølge Aage Frandsen være særlige tilskud til de lange højskolekurser.
Ole Vig Jensen hørte første gang om SFs plan fra Information og ønskede ikke at kommentere den, før han havde læst den selv. Dog mente han umiddelbart, at planen så noget dyr ud.

Vil ikke dø langsomt
For Claus Iversen og resten af besætningen på Odder Højskole får krisen i første omgang ingen konsekvenser for hverken udbuddet af fag eller for lærergruppen. En tekstillærer er dog gået på halv tid.
"Vi har besluttet, at vi kører videre for fulde sejl med at lave den højskole, som tidligere har trukket folk til. Den langsomme død, hvor vi gradvist forringer kvaliteten, er vi ikke interesseret i," siger Cluas Iversen.
Han holder sig også til, at antallet af tilmeldinger til foråret 1998 ligger på samme niveau som dette forår - hvor Odder Højskole havde fuldt hus.
Desuden tror han ikke, at Aarhus Universitet til næste år vil have et lige så stort optag som i år - blandt på grund af pladsmangel på universitetet og boligmangel i byen.
Og midt i krisen - politikerskabt eller ej - bemærker Claus Iversen, at de elever, som kommer til Odder, de seneste år er blevet stærkere.
"De er meget resursestærke, og langt de fleste har selv sparet sammen for at betale kurset. Det gør, at de er meget velmotiverede," siger Claus Iversen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her