Læsetid: 2 min.

På vej mod racehygiejnen

22. august 1997

Aborten er en forløber for racehygiejnen - det hævder engelsk historiker, der i ny verdenshistorie advarer vestens liberale demokratier

"Velmenende liberale vil fortsat tale om abort og dødshjælp uden at forstå, at disse er forløbere for dødslejre og racehygiejne," advarer den anerkendte engelske historiker, Fernando Fernández-Armesto, hvis meget roste bestseller Millenium i dag udkommer på dansk.
Bogen, Årtusindet om de sidste 1000 års historie, er ikke kun en 832 sider lang tour de force gennem verdenshistorien, den rummer også et afsluttende dystert kig i krystalkuglen. Vesten har ikke sejret, men har været et skrøbeligt mellemspil i det sidste årtusind, mener Fernández-Armesto, som forudser, at initiativet rykker til Stillehavet, og at Islams renæssance vil fortsætte i det næste årtusind.
Han ser pessimistisk på de vestlige demokratiers modstandskraft. Den vestlige liberalisme risikerer at blive skyllet bort af en ny autoritær eller fascistisk bølge, forudser han, hvis ikke den igen begynder at forsvare både individuel frihed, social retfærdighed og livets ukrænkelighed.
"Det bliver svært for mine børns generation at samle mod til at slås for en ufuldstændig humanisme, der er villig til at abortere uskyldige liv, mens den lyser fred over kriminelle, eller som underminerer egne principper ved at bandlyse moralske absolutter som politisk ukorrekte."
Nødt til at gemme sig
Fernando Fernández-Armesto mener, at "forskere i kunstig intelligens er klar til at indtage rollen som Frankenstein" i det kommende årtusind. "Hvad Hitler ikke kunne opnå ved at udrydde undermenneskelige racer, truer racehygiejnens ingeniører med at gennemføre ved genmanipulation," siger den engelske historiker.
Samtidig mener han, at menneskefostre til bl.a. eksperimenter nu "tilhører en ny slags umenneskeligheds "forfulgte" minoritet."
Han erkender, at han med sin dystre og pessimistiske advarsler kan blive "nødt til at gemme mig bag søjler i klubben og skjule mig bag en pult på biblioteket", men han mener det er uholdbart i længden at gemme sig bag "den akademiske distance og undertrykke de moralske domme. (...) I de forudsigelser, jeg her foretager, bekender jeg åbent min uvidenskabelige opfattelse af opgaven og den rædsel for den fremtid, jeg forudser."

Bøger side 9:
Vesten var en parentes

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her